Natrij i krvni tlak Loš učinak soli u organizmu ne poništava zdrava hrana ni voda

Najveći dio unosa soli odnosi se na industrijski prerađenu i pripremljenu hranu.

 

Pretjerani unos soli toliko loše može utjecati na zdravlje srca i visoki krvni tlak da njegoveštetne posljedice ne može smanjiti ni zdrava prehrana niti dodatni unos vode, tako da se preporučuje smanjiti unos soli i ako se vaša prehrana temelji na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, zdravim masnoćama.

Istraživači s Imperial Collegea London proučavali su interakciju 80 hranjivih tvari i soli i zaključili kako načelno zdrava prehrana ne može poništiti posljedice pretjeranog unosa soli na zdravlje srca.

Rezultati istraživanja, prenosi Health Day, objavljeni su u stručnom časopisu Hypertension.

Najveći dio unosa soli odnosi na industrijski prerađenu i pripremljenu hranu. Osobama koje imaju problema s povišenim krvnim tlakom preporučuje se dnevno unijeti maksimalno od 2000 do 2400 mg natrija, odnosno 5 grama soli, jer se tako znatno može pridonijeti prevenciji srčano-žilnih, bubrežnih i ostalih kroničnih bolesti, a samim time i smanjenju srčanih i moždanih udara.

Najbolje je ne dosoljavati hranu, a okus hrane poboljšati začinima.

 

Facebook komentari