Zaštite svoje oči Mitovi o vidu - što je istina, a što laž?

Vjerujete li da je gledanje televizije sjedeći preblizu najgore što možete učiniti za zdravlje očiju?

 

1. Može li sjedenje preblizu TV ekrana pokvariti oči?

Suprotno nekadašnjem mišljenju, gledanje televizije izbliza neće oštetiti vid. Međutim, ako gledanje potraje dulje, može doći do naprezanja i umora očiju i uzrokovati brojne probleme: suhoću očiju, glavobolje, teškoće u fokusiranju i na kraju zamagljenje vida. Tegobe su veće što je slabije osvjetljenje, a nakon odmora one nestaju.

Djeca se puno bolje prilagođavaju od odraslih pa je kod njih i mogućnost smetnji nešto manja. Roditelji trebaju biti oprezni ako djeca sjede preblizu ekrana, no ne zbog zračenja televizora koje je danas minimalno i u dopuštenim granicama, nego zbog mogućnosti da dijete ima dioptriju koju treba korigirati.

Utjecaj na rast dioptrije prilikom takvog gledanja nije dokazan, no sigurno je da više sati tjedno provedenih na otvorenom može usporiti ili zaustaviti rast dioptrije kod djece.

 

2. Je li istina da gledanje direktno u sunce može biti štetno za oči?

Osim brojnih dobrobiti sunca, ono je i izvor ultraljubičastog zračenja koje može biti vrlo štetno za ljude. Ugrožena su gotovo sva tkiva oka: spojnica, rožnica, leća i mrežnica. Dugotrajna izloženost suncu posebno šteti leći i mrežnici.

Leća se brže zamućuje i razvija se mrena, odnosno katarakta. U mrežnici na mjestu žute pjege, koja je važna za dobar vid, mogu nastati trajne degenerativne promjene kod dugotrajne izloženosti ultraljubičastom zračenju.

Čak i kratkotrajno direktno gledanje u sunce može izazvati tzv. solarnu makulopatiju, fotokemijsko i toplinsko oštećenje žute pjege s trajnim posljedicama. Posebno su osjetljiva djeca, tako da je danas zaštita oka od sunca (sunčane naočale, zaštitne kreme oko očiju, kontaktne leće s UV zaštitom, šeširi) prijeko potrebna.

 

3. Je li točno da čitanje uz slabo svjetlo kvari vid?

Ne postoje sigurni dokazi da čitanje pri slabom osvjetljenju šteti očima. Međutim, može uzrokovati naprezanje očiju. Kada se čita pri slabog svjetlu, očni mišići dobivaju mješoviti signal: relaksiraju se kako bi se zjenica proširila, da bi što više svjetla ušlo u oko, ali u isto vrijeme se i stežu kako bi fokusirali sliku.

Što je osvjetljenje slabije, to je teže međusobno razlikovati riječi, a to stvara dodatni umor. Simptomi naprezanja očiju uključuju bol u području očne jabučice, glavobolju, bol u leđima i vratu te zamagljenje vida.

Također se dovoljno ne trepće prilikom fokusiranja na jedan objekt te se javlja osjećaj suhoće očiju. Ovi simptomi najčešće se povuku kada naprezanje prestane. Neki smatraju da takva vrsta napora pridonosi napredovanju kratkovidnosti, odnosno miopije.

 

Sigurno je da je čitanje pri dobrom osvjetljenju ugodnije, a preporučuje se i češće treptanje te pauza od 20 sekundi svakih 20 do 30 minuta uz gledanje udaljenih predmeta u sobi ili kroz prozor.

 

Facebook komentari