Protruzija diska

Neizdrživa bol u nozi i leđima

PITANJE:
Dijagnosticirana mi je protruzija diska između četvrtog i petog lumbalnog kralješka. Imam bolove u lijevoj nozi i malo u leđima koji traju tri mjeseca. Fizikalna terapija ne pomaže puno, bolovi se donekle smanje nakon uzimanja lijekova. Neurokirurg kaže da nije za operaciju. Možete li mi pomoći?

Saša I., Zagreb

ODGOVOR:
Ovakve manje protruzije diska koje nisu indikacija za operativni zahvat (barem ne u ovoj fazi bolesti) upravo su idealne za liječenje intervencijskim procedurama na kralježnici. Kod većine pacijenata bol se znatno smanji ili nestane nakon davanja epiduralne steroidne injekcije. Riječ je o injekciji kojom se lijek, pod kontrolom rendgenskog aparata, daje u kralježnicu, u neposrednu blizinu živca koji je odgovoran za bolove. Postupak je gotovo bezbolan, radi se u lokalnoj anesteziji i ambulantno. Osim toga, ovakve protruzije diska mogu se liječiti i drugim mikroinvazivnim procedurama koje se također rade ambulantno i u lokalnoj anesteziji.

1 ½ šalica skuhanog graha
½ šalice prženih lješnjaka, samljevenih
½ šalice agavinog sirupa
¼ šalice maslinovog ulja
½ žličice himalajske soli
½ do 1 žličice praha vanilije
1 žlica melase (nije obavezno)
½ šalice rižinog brašna
4 žlice kakaa
½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
½ žličice biljne ili instant kave
1 šalica komadića čokolade (ja sam narezala 1 čokoladu od 50 grama)
1 šalica zobenog mlijeka (ili nekog drugog) sa ½ žličice jabučnog octa

Postupak:

  1. Dobro operite i posušite shuhani grah.
  2. Stavite ga u sjeckalicu (food processor) sa agavinim sirupom, solju i vanilijom, pa blendajte dok ne dobijete glatku kremu.
  3. Dodajte samljevene lješnjake, kakao, melasu, kavu razmućenu u žlici vode i ulje. Još malo izblendajte.
  4. Sad dodajte brašno, soda bikarbonu i prašak za pecivo. Lagano promiješajte žlicom ili kuhačom i dodajte mlijeko. Još pažljivo promiješajte i umiješajte ⅔čokolade. Smjesa treba biti dosta gusta no takva da je možete izliti te uz pomoć kuhače izravnati površinu. Pospite ostatak čokolade po vrhu. Ja sam koristila kalup dimenzija 24x34 obložen masnim papirom.
  5. Pecite 18-20 minuta na 175°C. Testirajte čačkalicom je li gotov.
  6. Pustite da se ohladi 15-tak minuta prije nego ga razrežete i navalite.

Napomene:
Melasu možete preskočiti, ali onda dodajte još malo sirupa od agave, kokosovog šećera ili javorova sirupa. Melasa kao i kava "produbljuje" čokoladni okus.

I to bi bilo to! Nije preteško, zar ne?!

Puno vas sve pozdravljam i želim vam sladak ostatak vikenda!

Maja

Linker
24. travanj 2024 11:30