U prodaji novi Doktor Plus Novi pristup dijabetesu: recenzije gadgeta, savjeti, jelovnici, iskustva...

Oboljeli od šećerne bolesti prvi put na jednom mjestu govore, pišu i savjetuju kako staviti dijabetes pod kontrolu. Čitajte u novom broju magazina Doktor Plus.

 

U prodaji je novi broj Doktora Plus koji je ovog puta posvećen dijabetesu. Na sto stranica saznajte novosti vezane uz šećernu bolest uoči primjene novog pravilnika o vozačkim dozvolama koji je pooštrio uvjete dobivanja i produljenja vozačkih za dijabetičare, pročitajte savjete o dobroj regulaciji glukoze u krvi iz iskustva oboljelih od tipa 1 i tipa 2 šećerne bolesti.

Prvi put sami oboljeli pišu tehnološkim pomagalima vezanim za dijabetes koji su im promijenili život, što znače kontinuirani mjerači razine glukoze za kvalitetu života oboljelih, kakve su nove inzulinske pumpe, što se isplati nabaviti...

- Kako bi održavali razinu glukoze unutar poželjnih vrijednosti i dobro regulirali bolest, dijabetičari ovisni o inzulinu moraju pažljivo usklađivati jelo, inzulin i aktivnosti. Da bi to mogli, moraju više puta na dan odrediti glukozu što zahtjeva neugodne ubode i niz drugih mjera. No napredak tehnologije omogućio je pojavu preciznih kontinuiranih mjerača koji bi trebali biti omogućeni svim oboljelima od dijabetesa tipa 1. Prije devet mjeseci to je bilo bezizgledno, ali sada bi se to zaista moglo i ostvariti - kaže Davor Skeledžija, oboljeli od dijabetesa, aktivist i bloger, uključen u inicijativu dijabetičkih udruga "Za život s manje boli". Peticiju je potpisalo 7200 ljudi, a od HZZO-a se očekuje da omogući svima kontinuirane mjerače glukoze što bi značajno unaprijedilo kvalitetu života oboljelih.

 

Iskusni recenzent

U recenziju modernih pomagala dostupnih ili uskoro dostupnih u Hrvatskoj saznajte koji gadgeti su unijeli revoluciju u život dijabetičara, što im pomaže, kako si olakšati primjenu... Kako se ne bi gubili u šumi informacija o novim inzulinima i mjeračima, donosimo osvrt iz prve ruke dijabetičara koji se s inzulinom "druži" više od 30 godina.

Kako postići cilj nad ciljevima - jako dobru regulaciju glukoze u krvi, kada ništa ne pomaže, ni standardni savjeti o prehrani, službene preporuke, redovita fizička aktivnost i dostupnost najsuvremenijih lijekova, oboljeli sami iznose svoja iskustva i savjete koji su njima pomogli.

 

Dnevnik jedne mame

- Ako osoba ima šećernu bolest, mora izbjegavati šećer. Ne sol, masnoću ni bijelu ribu. A ugljikohidrati su šećer - to je najlogičnije pravilo - kaže Andrijana Buklijaš, osoba s odlično reguliranim dijabetesom i majka troje djece, koja je trudnoće prošla održavajući razine glukoze dovoljno dobrima. Sastavila je jelovnik s vrlo malo ugljikohidrata, 15 g po obroku, od kojeg se sasvim fino može najesti, a istodobno držati šećer pod kontrolom. Saznajte koje je namirnice preporučljivo jesti, recepte za ukusna jela i fine slastice koje omogućuju da se slatko ipak jede svaki dan, a da razina šećera u krvi ostane u normali.

Mama djevojčice s dijabetesom, napisala je dnevnik kako izgleda svakodnevica obitelji s djetetom koje ima dijabetes od malih nogu. Što kada krenu u vrtić, kako preživjeti školu, smanjiti diskriminaciju oboljele djece, pripremiti odgajatelje i nastavnike... Kako u svemu tome nagovoriti dijete da jede namirnice s malo ugljikohidrata, odnosno više povrća, a kako ispeći kolač i tortu da ih dijabetičar smije jesti, čitajte u novom Doktoru Plus.

Iako nije u službenim preporukama, LCHF prehrana - manje ugljikohidrata, više masti (law carb, high fat) pokazala se dobrom u uspješnom održavanju dobre razine šećera u krvi i smanjenju hipoglikemija kao i inzulina.

 

Psihološka prilagodba

Za one koji pak nisu spremni za prehrambene promjene koji nisu dio službenih preporuka donosimo i primjere jelovnika i savjete iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, referentnog centra u Hrvatskoj za dijabetes. Tamo oboljeli imaju višednevne edukacije tijekom kojih nauče koje su namirnice dobre, a koje izbjegavati te kako brojati grame ugljikohidrata i slagati jelovnike prema jedinicama grupa namirnica, kako i što vježbati. Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizira školu na Sljemenu s koje se oboljeli od dijabetesa tipa 2 vraćaju puni informacija i savjeta o prehrani, fizičkoj aktivnosti i motivirani da nauče kvalitetno živjeti s dijabetesom i smanjiti kronične komplikacije koje im skraćuju životni vijek.

Psihologinja Ivona Poljak, i sama oboljela od dijabetesa, govori o tome zašto je važna psihološka prilagodba te kako izbjeći da svaka četvrta osoba oboljela od šećerne bolesti ne razvije simptome depresivnosti. Konačno, u dežurnoj ordinaciji na vaša pitanja odgovara čak 30 liječnika specijalista.

 

Ne propustite novi broj Doktora plus, specijalnog izdanja najčitanijeg magazina za zdravlje. Na kioscima je i stoji 15 kuna.

doktor plus dijabetes

Facebook komentari