Netko je imao tešku noć... Oči su vam često crvene, a niste tulumarili? Ovo su mogući razlozi...

IZVOR: prevention

Dosta vam je pitanja 'opet si tulumario/la sinoć'... Crvenilo oka zna biti jako iritantno, stoga na vrijeme otkrijte zbog čega vam se to događa i konačno riješite taj problem.

 

Koliko vam se puta dogodilo da vas zbog crvenih očiju prijatelji pitaju jeste li bolesni, uzrujani ili mamurni. No, crvenilo očiju može biti uzrokovano brojnim drugim stvarima, a nastaje kada su krvne žile u blizini površine oka povećane ili proširene. Mi vam donosimo 10 mogućih razloga (i rješenja) za ovaj problem.

 

1. Sindrom suhog oka

Kronična suhoća može uzrokovati proširenje krvnih žilica, a upravo iz tog razloga oči postaju crvene, a očna površina upaljena. Ovaj problem najčešće pogađa one starije od 50 godina, no i mlade ljude koji provode previše vremena za računalom. Problem suhog oka može se riješiti umjetnim suzama koje će ublažiti upalu i smanjiti crvenilo. Doktori savjetuju da probate što više treptati dok ste za računalom kako se problem ne bi vratio

 

2. Alergija

Alergen poput peludi može uzrokovati oticanje i upalu očiju, što dovodi do crvenila. Nerijetko alergije uzrokuju i svrbež oka, a potom i veću upalu. Kako biste doskočili ovom problemu, na 15 minuta stavite hladne obloge na oči i to nekoliko puta dnevno.

 

3. Pojedini lijekovi

Antihistaminici nisu jedini lijekovi koji potencijalno mogu isušiti oko i izazvati crvenilo. Tablete za spavanje, lijekovi protiv tjeskobe, ali i protiv bolova također mogu izazvati ove probleme. Brzo olakšanje mogu vam pružiti kapi za oči, no također se posavjetujte s liječnikom koji vam može pripisati lijek koji neće izazvati ovu nuspojavu.

 

4. Premalo sna

- Kako bi se naše suze regenerirale, oči trebaju duže vrijeme biti zatvorene. I gubitak suza dovodi do crvenila - kažu doktori. Kako biste ovo izbjegli potrebno je spavati 7 do 8 sati.

 

5. Previše alkohola

Zbog alkohola se naše krve žile opuštaju, a to omogućava veći protok krvi kroz žile u očima, tako da su one tada crvenije. U ovom slučaju također se preporučuju kapi koje će za 15-ak minuta ukloniti crvenilo.

 

6. Zadimljeni prostori


Zbog cigaretnog dima se krvne žilice u oku mogu stisnuti, a to isušuje površinu oka. Kada naše tijelo osjeća suhoću i nedostatak protoka krvi, to pokušava kompenzirati širenjem krvnih žila, a to znači više crvenila. Najbolje je prestati pušiti ili što više biti na svježem zraku.

Foto: iStock Kako biste izbjegli crvenilo očiju potrebno je spavati 7 do 8 sati.
 

7. Konjuktivitis

Ova virusna ili bakterijska infekcija može zahvatiti i oba oka. Vrlo je zarazna te se trljanjem lako širi iz jednog oka na drugo. Konjuktivitis je također praćen svrbežom, suzenjem oka i osjetljivošću na svjetlost. U ovom slučaju obavezno posjetiti liječnika koji će vam dati odgovarajuće kapi i mast za oči.

 

8. Plivanje

Morska sol može izazvati suhoću oka, a potom i crvenilo. Bazeni s druge strane sadrže nagrizajuće kemikalije, poput klora, koji može ubiti neke dobre bakterije u vašim očima. To može dovesti do iritacije. Najbolje da nakon kupanja isperete oči fiziološkom otopinom ili umjetnim suzama.

 

9. Puknuće kapilare

Do pucanja kapilara u oku može doći prilikom nekog većeg naprezanja (kao na primjer intezivno kašljanje). Iako ružno izgleda, ovo nije toliko ozbiljno. Nažalost nema načina da se riješite crvenila, već morate pričekati da se ono samo povuče (oko tjedan dana). Boli obično nema ili je minimalna, nema promjena u kvaliteti vida, ali je moguć osjećaj neugode.

 

10. Pretjerivanje s 'kapima za izbjeljivanje očiju'

Začudo, ove kapi mogu i pogoršati crvenilo očiju, no samo ako ih svakodnevno koristite. Oko se naime nakon duže primjene navikne na kapi, počne patiti i postaje manje otporno na vanjske utjecaje.

 

Facebook komentari