Velika studija Otkrili vitamin koji sprečava spontane pobačaje i urođene mane!

Nakon dvanaestgodišnjeg istraživanja znanstvenici su otkrili da se ovaj problem može riješiti jednostavnim uzimanjem vitamina B3.

 

Uzimanje vitamina B3 u kapsulama utječe na sprečavanje razvoja raznih urođenih mana kod beba, kao i na sprečavanje višestrukih spontanih pobačaja kod trudnica, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa sydneyskog Instituta Victor Chang.

 

Jedno od najvećih australskih medicinskih otkrića

Oni su ustanovili da je najčešći uzrok višestrukih pobačaja i urođenih mana kod novorođenih beba, među kojima je najviše srčanih, bubrežnih i onih na kralježnici, nedostatak nikotinamid adenin dinukleotida (NAD), koenzima prisutnog u svim živim stanicama.

Ustvrdili su da vitamin B3 može utjecati na povećanje broja raznih molekula, uključujući i onu NAD-a.

Institut je objavio da studija, koju je vodila profesorica Sally Dunwoodie, predstavlja jedno od najvećih australskih medicinskih otkrića dosad, kao i jedno od najvećih otkrića u istraživanju problema povezanih s trudnoćom.

 

Idući korak

Ovo otkriće znatno će utjecati na smanjenje broja spontanih pobačaja, kao i razvoja urođenih mana kod fetusa, stoji u priopćenju Instituta.

Molekula nikotinamid adenin dinukleotida sprečava pravilan razvoj djetetovih organa u majčinoj utrobi. Sinteza NAD-a, koenzima prisutnog u svim živim stanicama temeljna je za proizvodnju energije, obnovu DNK i komunikaciju među stanicama.

- Nakon dvanaestgodišnjeg istraživanja naš je tim otkrio da se ovaj problem može riješiti jednostavnim uzimanjem vitamina B3 - rekla je Dunwoodie.

 

Direktor Instituta, profesor Robert Graham je rekao da će se, kao što se za sprečavanje razvoja spine bifide (poremećaja zatvaranja kralježničnog kanala) u trudnoći već dugo koristi vitamin B9, odsad ženama koje kane zatrudniti propisivati i redovito uzimanje vitamina B3. Ovaj će se folat preporučivati ženama prije i za vrijeme trudnoće.

 

Idući korak, najavljuju australski znanstvenici, trebao bi biti razvoj dijagnostičkih testiranja kojima će se mjeriti razina NAD-a kod pacijentica. Na taj će se način liječnicima omogućiti da otkriju koje su trudnice podložnije rađanju djeteta s urođenom manom kako bi im se dovoljno rano počele propisivati dovoljne doze vitamina B3.

 

 

 

 

Facebook komentari