Zanimljivo istraživanje Otkriveno je zašto žene češće boluju od astme...

Žene dvostruko češće nego muškarci boluju od astme, a uzrok bi mogao biti utjecaj spolnih hormona na stanice pluća.

 

Znanstvenici sa Sveučilišta Vanderbilt otkrili su da testosteron ometa rad imunosnih stanica povezanih sa simptomima astme, kao što su upala i stvaranje sluzi u plućima. Studija provedena na ljudskim stanicama i na miševima objavljena je u publikaciji Cell Reports.

Znanstvenici su se fokusirali na stanice ILC2 koje proizvode citokine, proteine što uzrokuju upalu i proizvodnju sekreta u plućima.

Pokazalo se da oboljeli od astme imaju više tih stanica nego oni koji nemaju astmu, a među oboljelima žene ih imaju više. Slični su rezultati dobiveni u istraživanju na miševima - više je ILC2 stanica bilo kod ženki. Kad su znanstvenici tim stanicama dodali estrogen i progesteron, nisu pokazale veću sposobnost proizvodnje citokina.

No, kad su im dodali testosteron, spriječio je njihovo umnožavanje i smanjio proizvodnju citokina. Spolni hormoni samo su jedan od mehanizama u nastanku astme, kažu znanstvenici. Prijašnja su istraživanja pokazala da dječaci oko 1,5 puta češće obolijevaju od astme nego djevojčice, no od puberteta žene obolijevaju dvostruko češće.

 

Facebook komentari