7 nepoželjnih Ove navike dodatno pogoršavaju probleme s probavom, činite li ih?

Svi smo mi robovi navika i teško ih se "odričemo", no kad je zatvor stolice u pitanju, ne bi bilo loše ipak razmisliti prije nego što učinimo nešto od stvari s ovog popisa...

 

1. Nemojte jesti prerađenu hranu

Prerađena hrana obiluje mastima koje usporavaju probavu i pospješuju zatvor. Uz to bogata je fruktanima, ugljikohidratima koji produljuju rok trajanja namirnica, ali ujedno ometaju prirodne probavne procese. Fruktana ima u namirnicama poput peciva, tjestenine ili krekera i brojne su ih studije povezale s problemima nadimanja, proljeva, zatvora i plinova u želucu.

 

2. Nemojte piti ni kavu ni alkohol

I kofein i alkohol dehidriraju tijelo, a tekućina je nužna za pravilan rad probavnog sustava. Alkohol blokira antidijuretički hormon te na taj način izaziva diurezu ili pojačano mokrenje. Što je obilnije mokrenje, veći je rizik za dehidraciju, a ona može pogoršati simptome zatvora.

 

3. Ne pretjerujte s mliječnim proizvodima

Pokušaj izlaska plinova kroz začepljeno crijevo vrlo jeneugodna, često i bolna pojava. S obzirom na to da su mliječni proizvodi poznati po tome da izazivaju nadimanje i plinove u želucu, trebali biste ih izbjegavati kad imate zatvor.

Foto: iStock Nemojte razmišljati o prekidu vježbanja, baš suprotno - čim više se krećite.
 

4. Nemojte odustati od tjelovježbe

Tjelovježba poboljšava sve tjelesne funkcije pa tako i probavu, dok je fizička neaktivnost jedan od glavnih faktora za nastanak zatvora. Osim toga, tjelovježba povećava dotok krvi u sve vitalne organe pa tako i u probavni sustav i ubrzava metabolizam, stoga je velika pomoć u rješavanju zatvora.

 

5. Nemojte uzimati suplemente željeza i kalcija

I željezo i kalcij mogu izazvati zatvor, usporiti rad crijeva i cijelog probavnog sustava. Uzimate li te suplemente kao prevenciju, bez problema možete smanjiti dozu ili ih prestati uzimati, a ako vam ih je propisao liječnik zbog nutritivnog manjka, porazgovarajte s njim o drugim mogućnostima.

 

6. Ne uzimajte lijekove protiv bolova

Neki lijekovi mogu pogoršati problem zatvora, a među njima su i bezreceptni nesteroidni lijekovi za ublažavanje bolova, poput ibuprofena i naproxena.

 

7. Ne pretjerujte s laksativima

Možda vam se oni čine kao najbolje i najbrže rješenje kad imate zatvor, no tijelo se može naviknuti na neke stimulirajuće laksative pa crijeva izgube sposobnost da sama imaju kontrakcije.

 

 

Facebook komentari