Životni stil Patite li i vi od sindroma užurbane žene (i kako si pomoći)

Živimo u društvu koje je postalo hiper u svakom smislu. Svi očekujemo brze i trajne rezultate i kad smo u ulozi roditelja, u ulozi šefa, u ulozi učitelja, ili u ulozi korisnika neke usluge.

Piše: mr. sc. Irena Brbić, mag. educ. philol. franc. et hisp. • ihc.hr


 

U Americi su uočili novi sindrom - sindrom užurbane žene (Rushing woman’s syndrome) koji se manifestira kod žena uz brojne biokemijske promjene.

Nije užurbanost isključivo problem žene ili majke koja obavlja gotovo u neprekinutom nizu svoje profesionalne i obiteljske obveze. Živimo u društvu koje je postalo hiper u svakom smislu. Svi očekujemo brze i trajne rezultate i kad smo u ulozi roditelja, u ulozi šefa, u ulozi učitelja, ili u ulozi korisnika neke usluge.

Ubrzani ritam života ima svoje posljedice po naše cjelokupno zdravlje i naš životni stil. To kažem prije svega s empatijom, a ne osudom i vjerujem da odgovor za to leži u odnosima koje smo putem izgradili.

 

Pojava oštećenja

Svi dobro znamo da stres negativno utječe na nas, a da bi se pojavila oštećenja ponekad su potrebne i godine zanemarivanja posljedica stresa. Poznato nam je da misli i osjećaji, posebno oni koje potiču stres uzrokuju lučenje hormona. Ti hormoni ulaze u krvotok I komuniciraju “bolest” u specifičnim dijelovima tijela.

Ako se hormoni luče često i ostaju u sistemu predugo, uzrokuju poznate fizičke simptome, kao što su nesanica, srčane palpitacije ili probavne probleme. Danas razumijemo da je psiho (u umu) - somatizacija (u tijelu) naših misli i osjećaja stvarni fenomen koji može utjecati na naše zdravlje i dugovječnost.

 

Kada su kortizol i drugi hormoni stresa aktivni ili kad je naš živčani sustav u reakcijama borbe ili bijega (“fight or flight”), mnoge tjelesne funkcije su u stanju pripravnosti. Na primjer rast i reproduktivne  aktivnosti su inhibirane. Opskrba kože krvlju je smanjena a imuni sustav manje aktivan.

 

To su kratkotrajne prilagodbe koje tijelo proizvodi a vraća se u normalno stanje kada kriza završi. Ako kortizol ostaje visok predugo vremena, počinju se razvijati fizički simptomi. Um se ne smiruje pa teško zaspimo, u uobičajenim situacijama lako planemo I iritabilni smo a kilogrami se samo slažu jedan za drugim. Nepotrebno je dodati da se ti kilogrami skidaju naročito teško, zar ne?

 

Što možemo učiniti za sebe i kako si pomoći?

Učinkovitost napredne Tomatis® tehnologije dokazali su korisnici metode koji su bili dugo pod dugotrajnim stresom. Strukturirana auditivna stimulacija  koja koristi klasičnu glazbu,  uglavnom Mozarta, Gregorijanske korale i ljudski glas kako bi reaktivirala zvukom neuralne puteve kroz zrak i kosti što utječe na opuštanje naše psihe i lakše nošenje sa stresom a programi slušanja imaju dugoročni učinak.

Korisnici Tomatis® metode imaju bolju koncentraciju, kreativniji su, bolje se nose s teškim situacijama, ukupno su manje osjetljivi na stres.

Danijela sa svojih 40-ak godina, radi na vrlo odgovornoj poziciji u svom poduzeću a osim toga kao supruga i majka drži sva četiri kuta svog doma, brinući o svojoj obitelji. Užurbanost shvaća kao svoju nužnost a sve kako bi stigla napraviti sve što je zamislila. U posljednje vrijeme pojavili su se simptomi kroničnog umora, težina tijela joj se također znatno povećala a posebno je često posezala u hladnjak onda kada je imala problema s nesanicom. Danijela se savršeno uklopila u sliku sindroma užurbane žene. 

Program za užurbane žene je kreiran s ciljem balansiranja Danijeline posture (držanje tijela), smanjenja tjeskobe i stresa uz povećanja samopouzdanja, energije i pažnje. Nakon nekoliko mjeseci korištenja programa, Danijela se revitalizirala u potpunosti a tome svjedoči njeno opušteno lice i spremnost na promjene u svom životnom stilu.

 

Facebook komentari