SNAŽAN ZAŠTITNI UČINAK MASNOĆA Premalo masnoća u prehrani - kraći životni vijek

Desetljećima su prehrambene smjernice bile usredotočene na smanjenje ukupne masnoće i zasićene masne kiseline. No, masnoće imaju važnu ulogu u ukupnom zdravlju organizma.

 

Veliko istraživanje koje je obuhvatilo 135.000 odraslih osoba otkrilo je da ljudi koji jedu premalo masnoća imaju najviše stope smrtnosti.

Kanadski istraživači rezultate studije objavili su u časopisu Lancet te naglasili koliko masnoće mogu imati snažan zaštitni učinak na ljudsko zdravlje.

Otkrili su da ljudi s najnižim unosom masnoća imaju 23 posto veću vjerojatnost da će umrijeti mladi te da bi zapravo umjesto unosa masnoća trebali smanjiti unos ugljikohidrata - krumpira, kruha, tjestenine i riže.

Dr. Mahshid Dehghan sa Sveučilišta McMaster govorio je na tu temu na kongresu Europskog društva kardiologije u Barceloni i istaknuo da su desetljećima prehrambene smjernice bile usredotočene na smanjenje ukupne masnoće i zasićene masne kiseline. No, masnoće imaju važnu ulogu u ukupnom zdravlju organizma.

 

Najčešća zabluda

Kada ih pokušavaju smanjiti, ljudi masnoće u prehrani zamjenjuju ugljikohidratima i šećerom što povećava rizik za mnoge bolesti, a ponajviše rizik za bolesti srca.

 

Facebook komentari