Dokazalo istraživanje Sporo hodate? Vjerojatno sporo i razmišljate

Pasivnim motrenjem brzine hoda osoba u godinama, pomoću infracrvenih zraka postavljenih u njihove domove, može se otkriti je li kod njih došlo do mentalnog propadanja.

 

Osobe starije dobi koje imaju blago slabljenje kognitivnih funkcija hodaju sporo, a ne umjerenim tempom ili brzo, što ne vrijedi za njihove vršnjake čije su kognitivne funkcije ostale netaknute, pokazalo je istraživanje provedeno na Oregon Health&Science Universityju u Portlandu.

U istraživanje su bile uključene osobe u dobi od 70 i više godina koje su živjele same, od kojih je 54 imalo netaknute kognitivne sposobnosti, kod 31 je došlo do blagog neamnezijskog slabljenja kognitivnih funkcija, a kod osam do amnezijskog slabljenja kognitivnih funkcija. Ispitanici su praćeni više od dvije i pol godine.

 

Tri skupine ispitanika

Znanstvenici su ih podijelili u tri skupine prema brzini njihova hoda: sporu, umjerenu i brzu. Tijekom studije kod umjerene i brze grupe došlo je do blagog smanjenja brzine hoda, dok je u sporoj grupi usporavanje bilo puno uočljivije.

Osobe s neamnezijskim slabljenjem kognitivnih funkcija imale su devet puta veću vjerojatnost da će se naći u sporoj skupini ispitanika nego u brzoj i pet puta veću vjerojatnost da će biti u sporoj skupini, a ne u umjerenoj.

Takvih je osoba bilo samo 16,7 posto u brzoj skupini, 34,6 u umjerenoj skupini i čak 66,7 u sporoj skupini.

 

Slabljenje kognitivnih funkcija

Iako su znanstvenici otkrili da postoje jasne razlike u brzini hoda između osoba s neamnezijskim slabljenjem kognitivnih funkcija i onih čije su kognitivne sposobnosti ostale nepromijenjene, smatraju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to otkriće moglo pretočiti u klinički relevantne načine identificiranja osoba kod kojih bi u skoroj budućnosti moglo doći do početka slabljenja kognitivnih funkcija.

Facebook komentari