Ovo vam nisu rekli Što se događa s vaginom nakon poroda?

Ako ćete roditi vaginalno, donosimo neke promjene koje možete očekivati 'tamo dolje'.

 

Puno se govori o tome kako se vagine mijenjaju nakon poroda. Stručnjaci kažu kako su one vrlo otporne te kako je potrebno od 12 tjedana do godinu dana da se vrati u svoje normalno stanje.

Ako ćete roditi vaginalno, donosimo neke promjene koje možete očekivati 'tamo dolje'.

 

Vagina se može isušiti

Kada ste trudni, povišene razine određenih hormona, uključujući estrogen, prolaze kroz vaše tijelo. Zatim, nakon što rodite, razina estrogena pada, što može uzrokovati nevolje za vašu vaginu.

Estrogen pomaže zadržati vaginalno tkivo vlažnim i bez dovoljno estrogena, ne samo da nećete imati istu razinu vlage, vaše vaginalno tkivo može se stanjiti. I zato dolazi do suhoće.

Ako ne dojite, vaša vaginalna vlažnost bi se trebala vratiti u normalu u roku od nekoliko tjedana. Dojenje pak može zadržati te niske razine estrogena i prebaciti vas u ono što se ponekad naziva "postporođajna menopauza".

I suhoća će se zadržati tijekom cijelog perioda dojenja. Kada prestanete, vaša vagina bi se trebala brzo vratiti u svoje normalno i hidratizirano stanje.

 U međuvremenu, upotreba lubrikanta može pomoći u smanjivanju nelagode tijekom seksa.

 

Vaša vagina (i eventualno perineum) će biti bolna 

Vaš perineum je područje između vagine i anusa te se tijekom poroda može oštetiti.

Važno je da područje perineuma održavate čistim, stoga uvijek perite ruke prije i nakon mijenjanja uložaka. Tuširajte se svaki dan. Ako ste zabrinuti zbog zarastanja šavova, posavjetujte se s ginekologom, naročito ako osjećate bol i nelagodu, ili neugodan miris.

 

Seks može biti bolan

Ako ste imali epiziotomiju vjerojatno ćete osjećati bol tijekom seksa. Oštećeno tkivo obično zacjeljuje tijekom vremena, čineći seks ugodnijim. Ali ako ustanovite da se s vremenom ne poboljšava, razgovarajte sa svojim liječnikom. 

 

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici s Murdoch Childrens Research Instituta u Australiji, većina majki čekat će barem šest tjedana nakon poroda prije nego nastavi sa seksualnim aktivnostima. Žene koje su bebu na svijet donijele carskim rezom ili su imale epiziotomiju, ipak čekaju duže.

 

Menstruacija se može pojačati

Trudnoća zna poremetiti hormone, a vaše tijelo se mora opet mora vratiti u normalu..  I menstruacije nakon poroda mogu biti vrlo jake, a kod nekih vrlo slabe. Mame koje doje vjerojatno će više krvariti, ali s vremenom će krv postajati svjetlija i smećkasta, dok sasvim ne nestane nakon šest tjedana ili prije.

 

Vagina se može malo proširiti

Dok se vaša vagina i vaginalni otvori obično vrate na staro, nakon istezanja, tijekom poroda, a pogotovo ako ste nekoliko puta rodili, manje je vjerojatno da će se vratiti 100 posto.

Vaša vagina može biti malo šira nego što je bilo u prošlosti. Kegelove vježbe mogu pomoći.

 

Prilikom smijanja ili vježbanja možda ćete se malo popiškiti

Porod može oštetiti vaše dno zdjelice, koje se sastoji od mišića i drugih tkiva, a pomaže u održavanju organa poput maternice, mjehura i crijeva u ispravnim položajima tako da funkcioniraju ispravno. Porod može također utjecati na mišiće i živce koji kontroliraju vaš mjehur i mokraćnu cijev. Sve to može dovesti do spontanog mokrenja.

Dobra vijest je da će se ovo, tijekom vremena, poboljšati

Kegelove vježbe mogu vam pomoći u jačanju mišića zdjelice i u borbi protiv urinarne inkontinencije. Ako ovo utječe na vaš život, svakako se obratite svom liječniku 

 

Orgazmi mogu postati slabiji

Tijekom orgazma, mišići vagine i maternice stvaraju snažne, ritmičke kontrakcije. Te kontrakcije su izvor užitka jer otpuštaju napetost mišića nastalih tijekom faze uzbuđenja.

Ako je vaš dno vaše zdjelice oslabljen uslijed porođaja, te kontrakcije možda više nisu toliko jake. I možda ćete primijetiti slabije orgazme. I za ovu situaciju su Kegelove vježbe spas. 

 

 

Facebook komentari