Sastojci krema Što trebate znati o silikonima u kozmetici

Silikoni su u sastavu mnogih kozmetičkih proizvoda za kožu i kosu, ali nisu na dobrom glasu. Predbacuje im se da zatvaraju pore i ne omogućuju koži da diše. No, nova generacija silikona je drugačija, laganija i bolja za kožu.

 

Silikoni nisu derivati petroleja, iako se to često tvrdi. Oni su anorganski polimeri koji potječu od silicija, kojeg ima u pijesku, kvarcu i stijenama. To su čisti i inertni materijali vrlo različiti od petroleja, a dobivaju se složenim kemijskim procesima.

Petrolatum i slični sastojci kemijski su spojevi dobiveni preradom petroleja, a najpoznatiji među njima su vazelin ili tekući parafin. S druge strane, silikoni se dobivaju kombinacijom silicija koji se prirodno pojavljuje u zemlji s kisikom, vodikom i ugljikom. Takvim se kombinacijama dobivaju mnoge vrste i koncentracije silikona. Koriste se u kozmetici za kožu i kosu, ali i kao ljepila, maziva, medicinska pomagala (implantati, leće za vid...), izolacijski materijali itd.

 

Kako ih prepoznati na deklaracijama?

Obratite pažnju na nastavke naziva sastojaka. Sastojci koji završavaju na -thicone i -siloxane su silikoni. Ako su među prvih pet ili šest sastojaka navedeni dimethicone, amodimethicone, cyclomethicone ili drugi sastojci koji završavaju na -thicone ili -cone, znači da proizvod sadrži silikone. Isto vrijedi i za cyclopentasiloxane i ostale sastojke koji završavaju na -siloxane ili -silanol.

 

Zašto su u kremama za kožu?

Silikoni nisu aktivne tvari, nemaju hidratantna niti hranjiva svojstva i ne prodiru kroz kožu (molekule su prilično velike i zadržavaju se na površini kože). Oni su zapravo tzv. reološki aditivi, odnosno tvari koje olakšavaju nanošenje ostalih sastojaka. Koriste se kako bi nakon nanošenja proizvoda pružili osjećaj da na koži nema ničega - ni masnih ni bijelih tragova.

 

Osnovna karakteristika silikona je da teksturu proizvoda čine mekom i svilenkastom te da koži daju trenutačno zaglađen izgled i čine je mekanom na dodir. No, budući da zatvaraju pore i onemogućuju disanje koži, s vremenom koža postaje puna komedona, akni i mitesera te je suha i ljušti se.

 

Mogu li izazvati kožne reakcije?

Slučajevi alergija su izuzetno rijetki, pogotovo kod silikona nove generacije. "Novi" silikoni imaju mrežastu strukturu koja omogućuje određeni stupanj disanja kože. Ti noviji silikoni su hlapljive tvari (primjerice cyclomethicone, cyclopentayloxane, cycloesasiloxane) koje nakon nanošenja "isparavaju". Pri upotrebi silikonskih krema nove generacije poželjan je oprez jedino ako je koža jako nečista i sklona aknama.

 

U kojim postocima se koriste?

Za postizanje "svilenkastog" učinka koriste se u količini od 2 do 5 posto i tada su na deklaraciji navedeni na sredini popisa sastojaka. Za poboljšavanje "razmazivosti" proizvoda prisutni su u količini od 1 posto i tada su pri kraju popisa sastojaka.

Ako su navedeni na početku popisa, znači da je kozmetički proizvod na silikonskoj bazi: glavna mu je zadaća koži pružiti osjećaj mekoće i zaglađenosti nauštrb drugih aktivnih sastojaka.

 

Čemu služe u proizvodima za kosu?

Silikoni na vlasima stvaraju neku vrstu ovojnice koja obavija svaku vlas zasebno za razliku od, primjerice, gelova koji vlasi obavijaju u nakupinama tvoreći uvojke. Silikoni za kosu zapravo su tekuće tvari koje se u kontaktu sa zrakom u roku od nekoliko minuta skrućuju, no zadržavaju fleksibilnost.

Tri su njihove prednosti u proizvodima za kosu: štite je od vanjskih štetnih agensa, izoliraju pozitivan naboj kose koji je čini suhom i zamršenom te kosi trenutačno daju sjaj. Silikoni su prisutni i u tzv. suhim uljima za kosu na bazi biljnih ulja, kao što su laneno ulje ili ulje argana.

 

Facebook komentari