Povijest četkice za zube Svaki dan nam je u ruci i u ustima, a rijetki znaju da je nastala u zatvoru

Električna, rotirajuća, tvrđa, mekša, jednobojna, šarena… Ako nečega ima na pretek, onda su to zasigurno četkice za zube. No, jeste li se ikad zapitali kako je uopće nastao ovaj esencijalni alat za oralnu higijenu i tko je njen izumitelj.

 

Tragovi prvih četkica sežu daleko u prošlost i do čak 3500 godina pr. Kr. Bile su u obliku drvenih štapića, a njima su se koristili stari Egipćani i Babilonci. Štapiće su žvakali s jedne strane i to sve dok se vlakna drva nisu razdvojila te se pretvorila u četkicu.

Vjeruje se da ti štapići potječu s drveta Salvadora persica koje ima antiseptička svojstva.

 

'Moderne' četkice

Prve četkice slične današnjima upotrebljavale su se u Kini u 15. stoljeću. Naravno, tada nije bilo priručnika za izradu četkica te su dlaku divljeg vepra (ali i konjsku dlaku) nataknuli na životinjsku kost ili bambusov štap. Čvrste dlake bile su dobre za čišćenje, ali su također mogle oštetiti caklinu.

Kinesku verziju četkica u Europu su donijeli pomorski trgovci te su one ondje postale popularne u 17. stoljeću.

Godine 1690.jedan od najstarijih računa kupnje četkice za zube pronađen je u autobiografiji Engleza Anthonyja Wooda.

Negdje oko Woodove smrti, Europljani, vjerojatno potaknuti željom da očuvaju svoje zube, počeli su proizvoditi četkice za zube izrađene od mekše dlake. I upravo ti modeli su uživali popularnost sve do 1780. kad je Englez William Addis odlučio napraviti modernu četkicu za zube.

S obzirom na to da je Addis bio u zatvoru u koji je završio zbog izazivanje pobune 1770., za izradu prototipa je imao vremena na pretek. Čuvar mu je nabavio čekinje koje je spojio u čuperke, a zatim ih je ugurao u rupice, koje je napravio u kosti, i onda ih je zalijepio. S obzirom na to da meso obično nije bilo služeno u engleskim zatvorima, pretpostavlja se da je to bila kost štakora.

 

Kad je William pušten iz zatvora započeo je masovnu proizvodnju četkica. Umro je 1808. i prepustio je posao svom najstarijem sinu Williamu II., a tvrtka i danas posluje pod imenom Wisdom Toothbrushes.

 

Prva četkica u SAD-u

Europljani, već umorni od čišćenja zubi mješavinom čađe i soli, brzo su prigrlili novi trend te je ova četkica za zube postala veliki hit. Posjedovanje četkice se smatralo prestižem, i ako si je još netko mogao priuštiti onu skuplju s debljim vlaknima, izazvao bi zavist okoline.

U SAD-u je četkicu za zube patentirao H. N. Wadsworth 1857., ali je masovna proizvodnja u SAD-u započela tek 1885.

Napredni dizajn četkice podrazumijevao je dršku od kosti s rupicama u koje su bile ugurane čekinje sibirskog vepra. Nažalost, one nisu bile najbolji materijal jer su na njima, ako se ne bi posušile nakon uporabe, bujale bakterije.

Godine 1938. američka tvrtka DuPont započela je proizvodnju četkica od najlonskih vlakana, a životinjske dlake su se prestale koristiti. Tek nakon završetka Drugog svjetskog rata, četkanje zubi u SAD-u je postala svakodnevna rutina.

 

Električne četkice

Prva električna četkica nazvana Broxodent, izumljena je u Švicarskoj 1954., a 33 godine poslije izumljena je prva rotirajuća četkica za zube. Godine 1992. američka tvrka Optiva (matična organizacija je Philips) proizvela je prvu soničnu četkicu.

Četkice za zube su se iz godine u godinu poboljšavale te su doživjele mnoge promjene u dizajnu i materijalima za izradu. Posebno treba naglasiti soničnu četkicu, odnosno tehnologiju koju je patentirao brand Sonicare.

Jedna od današnjih inovacija je zasigurno Philipsova četkica Sonicare DiamondClean Smart. Ova moderna četkica ujedno je i prvi izbor stomatologa kada su u pitanju sonične četkice. Može se birati između 5 načina rada, a zahvaljujući optimalnom čišćenju desni će postati zdravije u roku od 2 tjedna. 

Zbog napredne sonične tehnologije postiže čak 62.000 pokreta u minuti te uklanja 7 puta više plaka sa zuba od manualnih četkica. Također, sonična tehnologija se uvelike razlikuje od oscilirajuće-rotirajuće tehnologije koja pokreće većinu električnih četkica koje danas možemo naći. 

Naime, dok se vlakna koje pokreće oscilirajuće-rotirajuća tehnologija rotiraju natrag i naprijed te mehanički čiste zube, vlakna koje pokreće sonična tehnologija rade bočne pokrete te fluidnim djelovanjem stvaraju mikromjehuriće ispunjene slinom, zubnom pastom i vodom koji čiste prostor između zuba.

 

Treba spomenuti i pametni lokacijski senzor, pomoću kojeg ćete uvijek znati koja ste mjesta četkali, a koja niste.

 

Praćenje aplikacije Philips Sonicare u stvarnom vremenu pokazuje vam kad ste postigli temeljito čišćenje i vodi vas prema tome da zube četkate kvalitetnije.

 

Promo

 

Facebook komentari