Sve za glatku kožu Uklonite dosadne dlačice i s ovih 6 mjesta

Rast dlačica na neobičnim mjestima ne možete spriječiti, ali možete ih se učinkovito riješiti.

 

Sunčevo svjetlo otkriva nesavršenosti na koži, pa su vidljivije i dlačice. O uklanjanju dlačica ispod pazuha ili na nogama već sve znamo, no dlačice na prstima, bradi, bradavicama najčešće ne spominjemo, iako nisu rijetkost, a najčešće su rezultat hormonalnih promjena.

 

1. Lice

Možda vam se dlačice na obrazima ili uz rub kose javljaju cijeli život, što je posljedica genetskog naslijeđa, no ta će pojava postati izraženija u menopauzi.

Kako ih ukloniti: Brijanje na licu nije poželjno. Najbolje ih je ukloniti elektrolizom jer ona djeluje i na tamne i na svijetle dlačice (za razliku od lasera). Bit će potrebno nekoliko tretmana, ovisno o količini dlačica.

Savjet: Ni urastanje dlačice na licu nije rijedak problem. Tri puta dnevno stavite na njih oblog od tople vode, a nakon toga utrljajte malo hidrokortizonske kreme koja će pomoći dlačici da se probije na površinu kože.

 

2. Brada

Nije neobično da žena otkrije nekoliko tamnijih dlačica na bradi. One rastu uslijed promjena u hormonalnoj ravnoteži do kojih dolazi tijekom starenja.

Kako ih ukloniti: Uhvatite ih pincetom i pokušajte iščupati s korijenom. Imate li više dlačica ili su gušće, čupkanje može biti nespretno pa je bolje potražiti profesionalnu pomoć u kozmetičkom salonu ili kod dermatologa. Oni će puno lakše ukloniti dlačice s mjesta koje je vama teško vidjeti, primjerice ispod obrisne linije brade.

Savjet: Izbjegavajte upotrebu voska. Može izazvati iritacije, jer zajedno s dlačicama može ukloniti i površinski sloj kože, a to je bolno. Zaboravite i depilacijske kreme, jer mogu izazvati crvenilo i nadraženost koji će biti puno vidljiviji nego dvije-tri dlačice.

 

3. Bradavice

Nekoliko crvenkastih dlačica na bradavicama ili oko njih normalna su prateća pojava hormonalnih promjena.

Kako ih ukloniti: To su rijetke, pojedinačne dlačice pa ih je najbolje iščupati pincetom. Ako to ne možete sami, siguran i bezbolan način uklanjanja je laserom. Možda će biti potrebno nekoliko tretmana, ali cijena ne bi trebala biti previsoka, jer se radi na vrlo malom dijelu kože.

 

Savjet: Ne čupkajte dlačice s bradavica dva tjedna prije pregleda mamogramom. Čupanje može izazvati upalu, a ona može utjecati na nalaz pretrage.

 

4. Leđa ili dekolte

Rast dlačica u menopauzi slijedi tzv. muški uzorak pa se mogu pojaviti i na prsima ili leđima.

Kako ih ukloniti: Upotrijebite kremu za depilaciju prikladnu za tretiranje većih površina kože koja se lako nanosi i uklanja s teže dostupnih dijelova tijela. Ako niste vični korištenju depilacijskih krema, otiđite u kozmetički salon na profesionalno uklanjanje dlačica voskom. Budući da je koža u tom području relativno debela, depilacija voskom neće biti naročito bolna.

Savjet: Ako vam dlačice brzo opet izrastaju, razmislite o trajnijoj metodi uklanjanja laserom.

 

5. Trbuh

Bez obzira na dob, dlačice mogu rasti i na trbuhu.

Kako ih ukloniti: Najbolje voskom, no ako su debele i tamne, bolja i trajnija opcija bit će uklanjanje laserom.

Savjet: Spriječite urastanje dlačica tako da kožu redovito vlažite hidratantnim losionom te povremeno napravite blagi piling kako biste uklonili odumrle stanice kože.

 

6. Prsti na stopalima

Mnoge djevojke prve dlačice na ovim mjestima uočavaju već u pubertetu, što je posljedica hormonalnih promjena.

Kako ih ukloniti: Ako su dlačice svijetle, pokušajte voskom ili pincetom, no ako su tamne, debele ili uvijene, sklonije su urastanju pa ih je najbolje ukloniti laserom.

 

Savjet: Kako biste izbjegli urastanje, povremeno napravite piling. Dan prije čupanja dlačica kožu obavezno navlažite hidratantnom kremom.

 

Facebook komentari