Zašto volimo sezamovo ulje Usporava starenje i snižava kolesterol! Zašto to nismo znali ranije?

Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Vesna Bosanac diplomirala je i doktorirala nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Fakulte...

Više >

Sadrži približno podjednake udjele oleinske i linolne kiseline, a dobiva se od kuhanih ili prženih sjemenki sezama.

 

Sezam je najstarija kultivirana uljarica. Vjeruje se da potječe iz Sudana. Najveći proizvođači, a ujedno i potrošači sezamovog ulja su Kina, Mjanmar i Indija.

Veže se za arapsku kulinarsku i kulturnu tradiciju, odakle i potječe čarobna rečenica "Sezame, otvori se!"

Sezamovo ulje sadrži približno podjednake udjele oleinske i linolne kiseline, a dobiva se od kuhanih ili prženih sjemenki sezama.

 

Specifičnog okusa

Ulje od prženog sezama specifičnog je okusa i vrlo je popularno u Kini, Japanu i Koreji. Izuzetno je otporno na oksidaciju, što se pripisuje tokoferolima i antioksidansima (npr. sezamolu i sezaminolu) koji nastaju tijekom prženja. Ulje dobiveno od kuhanih sjemenki prolazi klasičan proces rafiniranja; degumiranje, neutralizaciju, izbjeljivanje i deodorizaciju te je svijetle bolje i neutralnog okusa.

Nažalost, tijekom deodorizacije dolazi do uklanjanja antioksidansa, što u konačnici smanjuje njegovu antioksidativnu aktivnost. Često se koristi za začinjanje salate.

 

Zdravstvene prednosti

Sezamovo ulje, bez obzira na to dobiva li se od kuhanih ili prženih sjemenki, pokazuje pozitivan učinak na zdravlje te se koristi u liječenju brojnih bolesti. Pokazalo se kako sprečava prerano starenje i smanjuje koncentraciju masnoća, ukupnog i LDL kolesterola u krvi.

Foto: iStock Ako volite orijentalnu kuhinju, tada gljive možete zamijeniti ananasom, a u jelo dodati i malo kikirikija.
 

JUNETINA S GLJIVAMA

Sastojci (za 2 osobe): 

  • 250 g junetine
  • 200 g svježih šampinjona
  • 100 g rajčice
  • 100 g luka
  • 50 g mrkve
  • 2 dl goveđeg temeljca
  • 1 jušna žlica nerafiniranog sezamovog ulja
  • lovorov list
  • mažuran
  • malo slatke mljevene paprike
  • malo čili paprike
  • sol i papar
  • peršinov list

 

Priprema: 

  1. Na zagrijanom ulju blago popržite sitno narezani luk.
  2. Dodajte mrkvu i kratko propirjajte.
  3. Dodajte meso narezano na kocke i pržite nekoliko minuta uz neprestano miješanje.
  4. Dodajte rajčicu i začine te smanjite vatru. Pirjajte dok tekućina ne ispari.
  5. Uz povremeno dolijevanje goveđeg temeljca i miješanje pirjajte još oko 1 sat.
  6. Dodajte očišćene i na ploške narezane gljive i pirjajte još pola sata. Skinite s vatre, pospite peršinom i poslužite uz kuhanu rižu i zelenu salatu.

 

Doznajte više o kokosovu ulju, ulju sjemenki konoplje, lanenom, bučinom ulju, ulju kikirikija, maslinovu ulju.

Facebook komentari