Novi rizični faktor Zaslađeni napici tijekom trudnoće mogu dovesti do astme kod djece

Majke koje tijekom trudnoće piju u prosjeku dvije doze zaslađenih napitaka za 63 posto povećavaju rizik da će njihovo dijete razviti astmu.

 

Zaslađeni napici novi su rizični faktor koji se povezuje s nastankom astme kod djece, i to još u prenatalnom razvoju. Naime, istraživanje provedeno na Harvardu ukazuje na veću učestalost astme kod djece rane školske dobi čije su majke tijekom trudnoće često pile zaslađene napitke, prenosi HealthDay.

 

Porast tjelesne mase

Majke koje tijekom trudnoće piju u prosjeku dvije doze zaslađenih napitaka za 63 posto povećavaju rizik da će njihovo dijete razviti astmu. Pretjerani unos šećera zbog pijenja zaslađenih napitaka dovodi i do porasta tjelesne mase, koji se opet povezuje s rizikom za astmu.

Dodatnu štetu nanosi fruktoza koja se koristi u proizvodnji ovakvih napitaka jer može potaknuti upalne procese u organizmu.

Zabilježen je i 64% veći rizik za astmu kod djece koja su pila pića zaslađena fruktozom. Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Annals of the American Thoracic Society prikupljeni su od 1068 majki i njihove djece.

 

Facebook komentari