Bez mog pristanka Zašto mi je dijete cijepljeno u rodilištu?

Odgovara:

dr. Oskar Lučev

pedijatar, Dom zdravlja Zapad, Zagreb

 

PITANJE:
Prije dva tjedna rodila sam muško dijete, težine 3150 grama, dužine 49 cm, na vrijeme, klasičnim porodom u manjem rodilištu u Dalmaciji. Molim da mi objasnite zašto je moj dječak cijepljen u lijevu nadlakticu bez moga pristanka i o kojem se cjepivu radi. Na otpusnici su samo kratice pa mi nije jasno o čemu se radi. Na mjestu uboda pojavilo se crvenilo i u sredini nešto slično gnojnom sadržaju veličine manjeg badema.
Marija L., Split

 

ODGOVOR:
Vaše dijete je nakon poroda cijepljeno cjepivom BCG (bacil M. bovis Calmette - Guerin) radi zaštite od tuberkuloze u ranoj pa sve do kasne dječje dobi. Cijepljenje je provedeno prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti odlukom Ministarstva zdravlja o obaveznom cijepljenju za razdoblje od 2016. do 2018. godine.
Cijepljenje protiv tuberkuloze počelo je u prvoj polovici 20. stoljeća. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da je do sada cijepljeno oko pet milijardi stanovnika u svijetu. Prema istom izvoru u svijetu je procijepljeno oko 90% novorođenčadi. Usprkos tome tuberkuloza je jako velik javnozdravstveni problem za sve države. Kod nas u posljednjih godina incidencija obolijevanja od tuberkuloze prema podacima ne otvara sigurnu mogućnost prestanka cijepljenja BCG cjepivom, iako odgovorna tijela o tome raspravljaju i vjerojatno odluku donose za razdoblje nakon 2018. godine. Što se tiče toga da niste bili obaviješteni o cijepljenju svog djeteta, to smatram propustom medicinskog osoblja rodilišta. Prilikom cijepljenja BCG cjepivom postoje manje moguće reakcije i nuspojave. Česta je pojava blaža oteklina i supurativna reakcija bez bilo kakvog utjecaja na zdravlje djeteta. U trideset godina pedijatrijskog rada u mojoj ordinaciji samo je jedno dijete imalo upalnu promjenu limfne žlijezde koja pripada regiji mjesta cijepljenja.

 

Facebook komentari