Novo istraživanje Ženin mozak se mijenja u trudnoći i to na najčudniji način...

IZVOR: bodyandsoul
Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Znanstvenici kažu kako promjene u mozgu pomažu ženama da se povežu s bebom i da se pripreme na majčinstvo.

 

Studija objavljena u Nature Neuroscience kaže kako ženin mozak u trudnoći mijenja veličinu i strukturu. Znanstvenici vjeruju kako joj to pomaže da se poveže s bebom i pripremi na majčinstvo. Istraživanje je provedeno na 25 žena, a njima su znanstvenici skenirali mozak prije i za vrijeme trudnoće, te dvije godine nakon što su rodile. Usporedbe radi, skenirali su mozak i 20 žena koje nikad nisu rodile.

 

Promjene traju dvije godine

Gubitak mase sive tvari uočen je samo kod žena koje su rodile, a to kažu, znanstvenici, utječe na u razumijevanje misli, osjećaja, uvjerenja i namjera drugih ljudi. Većina tih promjena traje najmanje dvije godine nakon porođaja.

 

- Zasigurno ne želimo reći da se u trudnoći gubi mozak, jer gubitak mase sive tvari ne mora nužno biti loša stvar. To također može značiti da je riječ o sazrijevanju - rekla je znanstvenica.

 

Ne utječe na memoriju

Dodaje kako te promjene mogu usavršiti ženinu sposobnost da bolje prepozna potrebe svog djeteta, potencijalne prijetnje, te da njihova veza bude jača.

 

Također je utvrđeno da trudnoća nije utjecala na memoriju, verbalne vještine ili radne sposobnosti novopečenih majki.

 

Facebook komentari