Djeluje na hiperaktivnost Znate li što smanjuje rizik za ADHD kod djece?

Neki posežu za mediteranskom prehranom kako bi smršavjeli i održali vitku liniju, no imate li djecu, mogli biste o takvoj prehrani ozbiljno razmisliti iz posve drugog razloga.

 

Nedavno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Barceloni te objavljeno u stručnom časopisu Pediatrics povezalo je mediteranski način prehrane sa smanjenom razinom ADHD-a, odnosno poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje kod djece.

Pokazalo se da postoji nedvosmislena povezanost između kvalitete prehrane kod djece i adolescenata te vjerojatnosti da će pokazati simptome ADHD-a.

U istraživanje je bilo uključeno 120 djece u dobi između 6 i 16 godina, od kojih je 60 imalo dijagnosticiran ADHD, a 60 je bilo u kontrolnoj skupini. Njihove prehrambene navike kontrolirane su i praćene pomoću upitnika o učestalosti konzumiranja određenih namirnica i skupina namirnica, a prema rezultatima djeca čija prehrana nije bila bliska mediteranskom tipu imala su veći rizik da im bude dijagnosticiran ADHD nego djeca koja su se hranila u skladu s mediteranskom prehrambenom piramidom.

 

Posebno zabrinjava...

Osim toga, znanstvenici su otkrili veću pojavu ADHD-a među djecom koja su jela puno slatkiša i zaslađenih pića, a malo masne ribe. Znanstvenici pretpostavljaju da neuravnotežena prehrana može dovesti do manjka nekih esencijalnih nutrijenata a to ima ključnu ulogu u razvoju ADHD-a.

Facebook komentari