Nezaboravno iskustvo 5 popularnih sportova zbog kojih ne morate ići dalje od Like

Ima li išta ljepše nego okrijepiti dušu i tijelo, a pritom uživati u netaknutoj te zadivljujućoj prirodi Ličko-senjske županije.

 

Kao što većina zna, boravak u prirodi pozitivno utječe na naše fizičko i psihičko zdravlje, smiruje nas i opušta. Zato i ne čudi činjenica što se sve više ljudi odlučuje za aktivni odmor na svježem zraku, a u fokus im je naročito došla Ličko-senjska županija.

A kako i ne bi? Ima li išta ljepše nego okrijepiti dušu i tijelo, a pritom uživati u netaknutoj te zadivljujućoj prirodi Gacke i Velebita. Uz sve jači rastući aktivni turizam ovog predjela, neće vam biti dosadno.

 

Planinarenje i trekking

Pješačenje po planinskim stazama, penjanje po liticama, uspon po ledenim stijenama, alpinizam i ekstremno penjanje… U Lici, posebno na Velebitu, zastupljene su sve discipline koje vam srce poželi. Bilo da se odlučite za jednodnevno ili višednevno kretanje po planinskim obroncima ili označenim planinskih stazama, nećete požaliti.

Pješačenje je najbolji način kojim možete spojiti zdravu tjelesnu aktivnost s turističkim razgledavanjem.

Za svoju rutu možete odabrati i Plitvička jezera, čudesno djelo prirode koje godišnje posjeti više od milijun turista iz cijelog svijeta (a vi još niste). Ovaj nacionalni park, UNESCO je davne 1979. proglasio svjetskom prirodnom baštinom.

Kako doći: možete doći skretanjem s autoceste A1 kod Otočca (izlaz broj 10) ili po staroj cesti D1 (E59).

Foto: Istock Ljepote Plitvičkih jezera nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Pri svom posjetu nemojte zaobići planinarsku stazu Medvjeđak koja vodi do vrhova Oštri Medvjeđak i Tupi Medvjeđak.

Kako doći: početna točka uspona je s ulaza II na Plitvičkim jezerima. Kada se vozi u smjeru Korenice, treba skrenuti na parkiralište neposredno iza pješačkog mosta. Tu počinju oznake kao i stalni putokazi prema Oštrom Medvjeđaku. Uspon ide po građenoj stazi koja u zavojima vodi sve do vrha, a vrlo je jednostavan i lagan za snalaženje.

Ljubitelji planinarenja i trekkinga zasigurno neće propustiti posjet NP Sjeverni Velebit, koji je 1978. uvršten u Svjetsku mrežu rezervata biosfere.

Kako doći: može se doći s autoceste, izlaz za Otočac prema mjestu Krasno. Kod sela Oltari nalazi se putokaz za Zavižan (ulaz u Babić-Siča gdje se može kupiti karta za obilazak).

 

NIKAKO NEMOJTE PRESKOČITI

Prilikom svog posjeta Lici nemojte zaobići ni Gacku. Ova rijeka ponornica vješto spaja ljepotu, vodu, pejzaž, tradiciju, autentičnost, ali i gastronomiju. 

Kako doći: u Gacku se dolazi s autoceste A1 na izlazu br. 10 za Otočac. Na cesti prema mjestu Vrhovine u smjeru Korenice i Plitvica nalazi se oznaka za skretanje za Sinac, tj. izvore rijeke Gacke. Naići ćete na pješake staze Humac i Gacka, kao i na markiranu planinarsku stazu Otočac-Zavižan.

 

Speleologija

Na području Like, u mjestu Perušić, uređen je pećinski park Grabovača, a u okolici je još nekoliko desetaka drugih, još neistraženih špilja.

Kako doći: izlaz 11 s autoceste A1 dobro je označen.

Park Grabovača sastoji se od šest špilja i jedne jame.

Špilja Samograd jedina je turistička špilja na području parka i u nju je dopušteno ući samo u pratnji vodiča parka. U njoj se nalaze ručno isklesane stepenice koje su stare više od 100 godina. Prije ulaska, pripazite da imate adekvatnu obuću.

Ostale špilje su Medina špilja, Amidžina špilja, Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakuša i Slipica-Jama/Japaga.

Pri posjetu Lici nemojte zaobići Cerovačke pećine. Nalaze se na južnom dijelu Parka prirode Velebit, četiri kilometra jugozapadno od Gračaca. Spadaju među najpoznatije i najznačajnije speleološke objekte u Hrvatskoj, a kompleks čine tri špilje (Donja, Srednja i Gornja) s ukupno 4 kilometara istraženih kanala.

Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje. Imat ćete priliku vidjeti zaista puno arheoloških ostataka, ali i jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. U špiljama još uvijek stoje tragovi 'brušenja' koje je medvjed ostavio na stijenama.

Ništa manje zanimljive nisu ni Baraćeve špilje koje se nalaze oko 16 kilometara od Plitvičkih jezera.

Lukina jama smjestila se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Riječ je najdubljoj jami u Hrvatskoj (1.431 m duboka), a danas je četrnaesta najdublja jama na svijetu.

 

Vožnja kanuom

Vožnja kanuom na rijeci Gacki je idealan izbor ako idete na aktivni odmor s djecom. Vožnja je sigurna i mirna, a prolazit ćete kroz krajolik koji ostavlja bez daha.

 

Ništa manje predivna nije ni rijeka Lika, najveća lička ponornica u dužini od 78 kilometara. Osvaja na prvi pogled svojom ljepotom i kanjonom kroz koji protiče, a najpoznatija građevina na rijeci je 70 metara dugi Kosinjski most.

 

Ako vas pute odvede do akumulacijskog jezera Kruščica, naići ćete na izvorne ljepote prirode i reljefa. Ako budete imali sreće, veslajući u kanuu, imat ćete priliku vidjeti srnu ili jelena. Divno, zar ne?

Foto: Istock Vožnja biciklom kroz zadivljujuću prirodu probudit će sva vaša osjetila.

Avanturističke utrke

Ako ste ljubitelji adrenalina, a uz sportske aktivnosti želite vidjeti i prirodne ljepote, onda ste na pravom mjestu. Na vrijeme se informirajte kada počinju i koja je utrka po vašem guštu.

Birajte između Plitvičkog maratona (redovne prijave traju do 31. ožujka), Memorijalne Barkanove biciklijade ili pak uspona na Zavižan. Sve informacije potražite ovdje.

 

Gastronomija

Kako biste zaokružili vaš aktivni odmor, ne zaboravite na bogatu gastronomsku ponudu Ličko-senjske županije. Na svakom koraku ćete naići na mirise kadulje, maslina, ružmarina… Uživajte u mladoj ličkoj janjetini, u pršutu i siru, svježim pastrvama, kiselim zeljem sa sušenim mesom… U slast!

 

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE!

 

Facebook komentari