Ulovi ritam Kako i što vježbati po fazama ciklusa

IZVOR: totalbeauty.com

Jeste li znali da hormonalne promjene kroz koje prolazite u raznim fazama ciklusa mogu biti i vaša prednost u postizanju maksimalnog učinka od tjelovježbe?

 

Nemojte dopustiti da menstruacija utječe na vaše redovito održavanje forme. Kad se osjećate naduto i imate grčeve u trbuhu, vjerojatno je zadnje što želite stajati u položaju psa koji gleda dolje u prepunoj dvorani na satu joge.

No, vjerojatno vam nikada nije palo na pamet da hormonalne promjene kroz koje prolazite u raznim fazama ciklusa mogu biti i vaša prednost u postizanju maksimalnog učinka od tjelovježbe.

Evo što se doista događa u vašem tijelu za vrijeme menstrualnog ciklusa i koje vježbe Kristin McGee, trenerica hollywoodskih zvijezda poput Tine Fey, Bena Stillera i Christine Taylor, savjetuje za svaku fazu ciklusa.

 

Fitness za svaku fazu ciklusa

 

Menstruacija

Dani: 1 2 3 4 5 6 7

v1

Tjelovježba: trening snage

Zašto: imate visoku toleranciju boli i skraćeno vrijeme oporavka mišića. Razgradit ćete masnoće i izgraditi mišićnu masu, a rizik za ozljede u ovoj je fazi znatno manji.

Savjet: nemojte pretjerivati i previše se iscrpljivati.

 

Folikularna faza

Dani: 8 9 10 11 12 13

vj2

Tjelovježba: kardio trening, intervalni trening

Zašto: estrogeni pomažu mišićima da bolje apsorbiraju glukozu, a to vas opskrbljuje velikim zalihama energije i podiže raspoloženje - sada je pravo vrijeme za malo veće tjelesne izazove!

Savjet: pokušajte vježbe s girjama!

 

Ovulacija

Dani: 14 15

vj3

Tjelovježba: joga, pilates

Zašto: sada je razina estrogena na vrhuncu, zbog čega imate bolju sposobnost koncentracije te ćete lakše vladati tijelom. Uz to, ovo je faza kad vaša ženstvenost i nježnija strana najviše dolaze do izražaja.

Savjet: ne preskačite vježbu jer je ovo dobar trenutak za izgradnju nemasnog, mišićnog tkiva.

 

Lutealna faza

Dani: 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

v4

Tjelovježba: umjerena tjelovježba

Zašto: vaše tijelo ne može tako učinkovito pretvarati masnoću u energiju pa je pretvara u šećer. Posljedica je upalni proces koji dovodi do pojave napadaja gladi, a trbuh postaje nadut. Najbolje je odabrati neku aktivnost koja opušta i popravlja raspoloženje, poput tai chija, vožnje biciklom ili rolanja.

 

Napnite mišiće

Redovito ste u vježbaonici, ali baš i ne zapažate učinke tjelesne aktivnosti? Možda zato što vježbate opuštenog tijela. Da biste pravilno izveli vježbu i da bi ona imala odgovarajući učinak na tijelo, mišići pri vježbanju uvijek trebaju biti napeti.

 

Najviše dva dana bez vježbanja

Ako pokušavate smršavjeti, nemojte dopustiti da prođe više od 48 sati bez nekog oblika tjelovježbe. Naime, da biste počeli sagorjevati nakupljene masne naslage, odnosno brže trošiti kalorije, morate održavati ubrzani ritam metabolizma, a to je moguće jedino uz redovitu tjelesnu aktivnost – bez stanki duljih od dva dana.

Foto: iStock Stalno nas plaše novim teorijama... Ipak, najvažnije je da se vi osjećate dobro svom tijelu.
 

Previše vježbe - ranija menopauza

Žene koje puno vježbaju ranije gube reproduktivnu funkciju, odnosno ranije ulaze u menopauzu, pokazalo je japansko istraživanje. Znanstvenici su tijekom deset godina pratili više od 3100 žena u premenopauzi, nakon čega su zaključili da su ispitanice koje su najviše vježbale (od osam do deset sati tjedno) imale čak 17 posto veće izglede da uđu u menopauzu u tom periodu u odnosu na žene koje su vodile sjedalački život. Znanstvenici misle da do ranije menopauze dolazi zato što fizička aktivnost snižava razinu estrogena.

Savjet: dobar izbor su i grupni fitness treninzi uz glazbu i plesne pokrete poput zumbe ili jazz dancea.

 

Facebook komentari