I sve postaje lakše Najednostavniji način da ublažite simptome menopauze

Žene koje vježbaju jogu u menopauzi mogu imati blaže simptome poput noćnog znojenja ili valova vrućine od vršnjakinja u menopauzi koje se ne bave tom vrstom vježbanja, pokazalo je istraživanje.

 

Tim je analizirao podatke iz ranijih 13 istraživanja koja obuhvaćaju 1306 žena i koje su nasumičnim odabirom bile uključene u program vježbanja joge, u druge programe vježbanja, u zdravstveno savjetovanje ili nisu bile uključene ni u kakve programe. Sve su žene na početku istraživanja patile od simptoma menopauze.

 

Promjene raspoloženja

Joga se pokazala dobrom u ukupnom ublažavanju simptoma menopauze, tjeskobe povezane s tim simptomima, te pojedinačno u ublažavanju valova vrućine i noćnog znojenja, vaginalne suhoće i bolnih snošaja, pokazalo je istraživanje.

U odnosu na druge vrste vježbanja koje se prakticiraju za ublažavanje noćnog znojenja i valova vrućine, joga je imala bolje rezultate, kao i u usporedbi sa zdravstvenim savjetovanjem u pogledu ukupnih simptoma menopauze.

- Već je bilo naznaka u ranijim istraživanjima da bi joga mogla pomoći ublažavanju psihičkih simptoma povezanih s menopauzom poput promjena raspoloženja, depresije i problema sa spavanjem - kaže voditelj istraživanja Holger Cramer, direktor istraživanja u odjelu za internu i integrativnu medicinu klinike Essen-Mitte i sveučilišta Duisburg-Essen u Njemačkoj.

 

Razne vrste joge

- Temeljem novih podataka joga može učinkovito ublažiti tjelesne simptome poput valova vrućine, noćnog znojenja, slabosti ili simptoma vezanih uz mjehur - kazao je Cramer. To pokazuje potencijalne dobrobiti joge za sve žene sa simptomima menopauze.

U okviru istraživanja koja su trajala od 4 do 16 tjedana žene su bile uključene u programe joge koji su trajali od jedan put tjedno do 14 puta tjedno.

 

S obzirom na to da su korištene razne vrste joge ne može se reći koja je najbolja za ublažavanje simptoma menopauze, napisali su znanstvenici u časopisu Maturitas.

 

- Također, joga je niskorizična tjelesna aktivnost koja se može prilagoditi tjelesnim sposobnostima pacijenata pa je treba uzeti u obzir kao metodu ublažavanja simptoma - kaže dr. Rachael Polis iz zdravstvenog sustava Crozer-Keystone u američkom gradu Springfieldu, koja nije bila uključena u istraživanje.

 

Hina

Facebook komentari