Svi u Ljubljanu Nijedan trkač koji drži do sebe neće propustiti ovaj maraton!

Ljubljanski maraton najveći je trkački događaj u Sloveniji, a organizira se svake godine od 1996. Na rasporedu je 29. listopada.

 

Trčim, dakle jesam. Koliko ste ovo puta u zadnje vrijeme čuli? Čini li vam se kao da svi oko vas trče?

Trčanje je trenutačno jedna od najbrže rastućih rekreativnih aktivnosti na svijetu. Pa kako i ne bi bilo?! Dobro je za cijelo tijelo, povećava razinu tjelesne snage, luči hormone sreće, smanjuje simptome astme, jača imunosni sustav i još mnogo toga. Većina strastvenih trkača već se uvjerilo u sve benefita ovoga sporta, a sada većina njih ima samo jedan cilj - istrčati Ljubljanski maraton!

 

Ovo se ne propušta

Ljubljanski maraton najveći je i najpoštovaniji maraton u regiji, a organizira se svake godine od 1996. Utrka je 29. listopada, a kreće od Slovenske ceste dok se cilj nalazi na Kongresnom trgu.

trasa2

Trasa Ljubljanskog maratona [Foto: Volkswagen Ljubljanski maraton]

Osim jednog kraćeg dijela utrke nakon stara i prije cilja, većina trase se ne ponavlja već vodi trkača raznim ulicama i cestama u središtu Ljubljane i okolici. Jedna od dobrih strana Ljubljanskog maratona svakako je i to što je ruta utrke poprilično ravna bez velikih promjena nadmorske visine.

Na nekim drugim maratonima trkača se bodri na startu i pred ciljem, dok ostale dijelove utrke trči uglavnom bez podrške. No budući da trasa Ljubljanskog ide kroz razne dijelove grada to garantira stalno navijanje i podršku navijača sa strane što je naravno, odlično za motivaciju. 

Osim toga, na samoj ruti nalazi se 8 okrjepnih stanica.

 

Lani je na maratonu u Ljubljani kroz dva dana nastupilo 29 tisuća trkača iz 56 zemalja širom svijeta od kojih čak 1721 bilo iz Hrvatske. Ove godine će biti više trkača, što iz svijeta, što iz Hrvatske.

 

'Samo' 42 kilometra

Među prijavljenima je i naš kolega Filip Topol koji se posljednjih četiri mjeseca pripremao upravo za ovaj izazov.

- Utrka dugačka siću više od 42 kilometra, najduža je trkačka atletska disciplina, a mnogi je smatraju i najtežom. Na tu pustolovinu nisam se ranije odvažio što zbog obaveza, što zbog straha od neuspjeha. No konačno je došlo vrijeme za to - rekao je.

Foto: Volkswagen Ljubljanski maraton Continental je službena guma Ljubljanskog maratona.

Dodaje da mu je cilj uspješno istrčati taj prvi maraton, ali ako ga istrči ispod četiri sata bit će istinski zadovoljan.

- Procijenio sam da je to dostižno, ali i dovoljno zahtjevno kako bi mi predstavljalo izazov - nastavlja Topol koji se pobrinuo i za kvalitetnu sportsku opremu.

- U svom istraživanju naišao na zanimljiv podatak - trkači koji su istrčali zadnja tri svjetska rekorda u maratonu postavljana 2011., 2013. i 2014. trčali su u tenisicama istog proizvođača - Adidas - kaže. Ne samo, da su bile sve Adidas, sve su bile Adidas sa Conti gumom.

Filip trenutno trči u Adidas UltraBoost tenisicama. Vrijeme prilagodbe bilo je, kaže, vrlo kratko i već prilikom prvog trčanja se u njima osjećao ugodno. Za to je djelomično odgovorna Primeknit tehnologija koja s jedne strane pruža prozračnost dok s druge nudi stabilnost stopala.

 

Naime, Continental i Adidas su udružili snage i upustili se u suradnju koja se zove Get Your Grip. Oni su kreirali tenisicu koja spaja ono najbolje - udobnost Adidas tenisice te znanja razvijena kroz proizvodnju guma Continental. Njihov višegodišnji rad rezultirao je laganim i udobnim tenisicama za trčanje ulicom ili outdoor/trail running s odličnim prianjanjem.

 

Sretno svima!

Facebook komentari