'Istrčao sam pet kilometara na traci za 45 minuta. Nije to ni blizu onom tempu u razdoblju od 2008. do 2012. kad sam trčao deset kilometara za sat vremena.'
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
Moj dnevnik - 1. dio

Novinar crne kronike suočio se s najvećim neprijateljem

Odluka je donesena. Skala na vagi prešla je 100, manje se krećem, što mi ne čini dobro ni zbog mog dijabetesa. I pokrenuo sam se.

Piše: Dušan Miljuš


Od sutra vježbam. Odluka je donesena. Nije to bila odluka u novogodišnjoj noći, već je kuhalo u meni već neko vrijeme da se moram pokrenuti, prije svega radi svog zdravlja. Skala na vagi prešla je 100 kilograma, manje se krećem, što mi ne čini dobro ni zbog dijabetesa. I pokrenuo sam se. Istrčao sam pet kilometara na traci za 45 minuta. Nije to ni blizu onom tempu u razdoblju od 2008. do 2012. kad sam trčao deset kilometara za sat vremena, plivao i vježbao u teretani.

Fit cijeli život

Da li je moguće opet doći u tu formu, samo su neka od pitanja koja si postavljam. I onda okidač. Odlazim u Centar za rekreaciju i rehabilitaciju FitnessOf by Out Fit, gdje me dočekala Dina Balić, voditeljica projekta "Biti FIT nije MIT".

Nudi mi da se uključim u program koji će trajati idućih pet mjeseci i s kojim kreću početkom veljače, a obuhvaćat će grupu od desetak vježbača i vježbačica. Idejni je začetnik projekta Vanja Rađenović-Fijan, vlasnik istoimene franšize i teretane.

"Ideja projekta je pripremiti se za ljeto, a ostati fit cijeli život. Kroz redovito vježbanje tri do četiri puta tjedno uz trenera, plan prehrane i grupu potpore želimo prilagoditi vježbanje svakom sudioniku, a ne natjerati sudionike da svoje obaveze prilagođavaju rasporedu vježbanja i prehrane. Prva dva tjedna su privikavanje i program praćenja prehrane. Nakon tog razdoblja radimo korekcije programa ovisno o potrebama svakog vježbača i prilagođavamo se njegovu dnevnom rasporedu. Projekt je utemeljen na individualnom pristupu svakom vježbaču, ali cilj nam je i međusobno povezati vježbače i pružiti im potporu, motivaciju i potrebne informacije da bi ustrajali u zdravim navikama. Zato smo oformili Facebook grupu - tu pratimo kako grupa sudionika napreduje, a treneri i nutricionistica odgovaraju na pitanja i daju savjete sudionicima programa", pojašnjava mi Dina.

Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
Nakon svakog seta vježbi slijedi lagano istezanje, aerobni dio na traci pa još jedan krug, ukupno četiri.

Testiranje i mjerenje

Upoznaje me s Igorom Jandrečićem, fitness trenerom sa 20-godišnjim iskustvom. On će mi sastaviti program vježbanja. Ali prvo mora obaviti testiranje i mjerenje. Dogovorili smo i termin. Subota, 21. siječnja u 15 sati. Kreću testiranja, a svaku fazu pomno bilježi naša fotoreporterka Neja Markičević. Lagano aerobno zagrijavanje na traci od pet minuta tek je uvod u ono što slijedi. Test mobilnosti, stabilnosti i fleksibilnosti. Uz pomoć štapova. Prekorak jednom, pa drugom nogom, stajanje na lijevoj i desnoj nozi, istezanja, čučnjevi… Zatežu mišići, neki toliko da ne uspijevam izdržati.

"Lošije je od prosjeka. Ali, prije svega to je zbog disbalansa lijeve i desne strane, koja je znatno slabija i moramo poraditi na tome da postignemo veću fleksibilnost, stabilnost i mobilnost. I na kraju i veću mišićnu masu", pojašnjava mi Igor, koji je zapisao kako sam i koje testove prolazio.

Metar neumoljivo pokazuje odstupanja o kojima mi je Igor govorio. Opseg lijeve natkoljenice je 56 centimetara, a desna je četiri centimetra manjeg opsega. Lijeva potkoljenica je 40, desna 34. Tricepsi na rukama su jednakog opsega - 33 centimetra, iako sam ljevak pa i sve fizičke poslove u pravilu radim lijevom rukom. Opseg struka je 117 centimetara i tu će biti dosta posla da se stanji, a ramena 125 centimetara. Prolazim s Igorom neke od vježbi na spravama. Sklekovi, trbušnjaci, noge, zasad samo desna, a raspon težine utega s kojima radim vježbe je od 15 do 25 kilograma. Za početak. Po Igorovu savjetu bilježim s koliko sam utega radio na svakoj od sprava radi eventualnih korekcija. Probni trening je odrađen. Idući trening bio je već u ponedjeljak 23. siječnja navečer. Na početku me Igor uputio na strunjače radi samomasaže i istezanja. Mišići nogu su zategnuti i pokušavam ih malo opustiti valjanjem preko plastičnog nazubljenog valjka. Zateže, boli… ali odrađujem. "Jedna noga preko druge, gurati rukom koljeno od kuka koliko ide", upućuje me Igor u sljedeću vježbu rastezanja. Uf, ide nekako.

Nakon toga upućuje me da otrčim na traci pet minuta pa slijedi krug po spravama. Vježbe za leđa, ramena, trbušnjake; kaže mi Igor dok stavlja uteg od 15 kg na spravu koji ću podizati prvo listom pa stražnjim dijelom desne noge. I tako četiri kruga vježbi. Nakon svakog seta vježbi slijedi lagano istezanje, aerobni dio na traci pa još jedan krug, ukupno četiri. Sat i pol je brzo prošao, a majica je već natopljena znojem. Ali, vrijedilo je.

Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
'Metar je neumoljivo pokazao odstupanja. Opseg struka mi je 117 cm i tu će biti dosta posla. Prošao sam neke od vježbi na spravama. Sat i pol je brzo prošlo, a majica je natopljena znojem.'

Jelovnik za iduće mjesece

No, to je samo dio programa. U međuvremenu stigao je i jelovnik za iduće mjesece koji mi je sastavila nutricionistica Katarina Zupančič. Cilj je redukcija tjelesne mase i kontrola dijabetesa tipa 2. Prema njezinu predviđanju mjesečno bi trebao uz redovito vježbanje gubiti tri do četiri kilograma. Ugljikohidrate je reducirala na trećinu dnevnog kalorijskog unosa i raspoređeni su tijekom dana kako bi se omogućila stalna koncentracija glukoze u krvi. Za doručak mi je predvidjela 200 grama jogurta sa zobenim pahuljicama i suhim voće. Kao međuobrok sendvič od tamnog peciva sa 50 grama sirnog namaza i 50 grama nemasne šunke i manji komad voća. U obzir dolazi i svježi sir, pecivo i voće ili puding od svježeg sira s voćem, keksi od zobenih pahuljica. Ručkovi će u pravilu biti "obojani". U prvoj varijanti je 250 grama bijelog mesa sa 150 grama riže začinjeno sa 30 grama maslinova ulja i povrćem. Osim bijelog mesa dio jelovnika je i bijela riba - 300 grama, 350 grama kuhanog krumpira. Jedan od jelovnika je 250 grama crvenog mesa sa 150 grama tjestenine. Četvrti tip obroka je 250 grama plave ribe sa 350 grama krumpira i povrćem.

Sezonsko povrće

Gruba preporuka je da četvrtinu tanjura čini kuhano povrće i uz to da se pojede zdjelica svježeg povrća. Najbolje je birati sezonsko. Puretinu, piletinu, morsku i riječnu ribu, teletinu, junetinu i sve ostalo meso, prema savjetu nutricionistice Katarine, koja je završila studij nutricionizma na Prehrambeno-biološkom fakultetu u Zagrebu i trenutno je na doktorskom studiju iz sportske prehrane u Ljubljani, preporučljivo je pripremiti na žaru i pridržavati se preporučenih količina.

Kobasice, konzerve, suhomesnate proizvode i jela od lisnatog tijesta, koje inače volim, idućih mjeseci, a i ubuduće, morat ću izbaciti s jelovnika. Već idući mjesec trebali bi se vidjeti prvi rezultati...

  • neoguljena jabuka, 100 g
  • naranča, 100 g
  • neoguljene kruška, 50 g
  • kivi, 40 g
  • cimet

Priprema:

  1. Jabuci i kruški uklonite sredinu, a kivi i naranču ogulite.
  2. Voće izrežite na kocke, pomiješajte i pospite cimetom.

Dobar tek!

Linker
18. travanj 2024 03:30