Europski tjedan sporta Pogledajte kako cijela Hrvatska vježba

Radnici u tvornicama, djeca u školi i zaposlenici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta samo su dio veliki priče kojom se pokušava proširiti poruka o važnosti vježbe u svakodnevnom životu.

Neobične slike dolaze iz tvornica, škola, pa čak i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Po prvi puta jedan je projekt uspio pokrenuti ljude na njihovim radnim mjestima. Europski tjedan sporta ovog je tjedna ujedinio brojne hrvatske gradove koji su sportskim aktivnostima poticali građane na veću aktivnost i zdraviji život.

 

Vježbali na radnom mjestu

Djelatnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao nositelji projekta, do posljednjeg su mjesta ispunili konferencijsku dvoranu te je pretvorili u vježbalište. Od stručnog tima Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i Biotreninga saznali su informacije te usvojili vježbe koje im doslovno mogu produljiti život ako će ih izvoditi povremeno tijekom radnog vremena.

 

Dio osobne tjelesna higijene

"Prosječno dnevno provedemo otprilike 9 sati u nepovoljnim položajima za naš lokomotorni sustav. Stoga je od izuzetne važnosti da nam tjelesna aktivnost postane oblik svakodnevne tjelesne higijene. Desetak minuta vježbanja u svakom danu može pomoći cijelom tijelu da bolje funkcionira i da se kvalitetnije nosi sa sveprisutnijim sedentarnim načinom života. Jednostavno, tjelesnu aktivnost shvatimo kao besplatni i zabavni lijek koji nam pomaže u spektru potencijalnih oboljenja, stoga iskoristite njezine dobrobiti." rekao je profesor Marin Dadić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i Biotreninga.

 

Foto: Aktivna Hrvatska Radnici tvornice Labud shvatili su kako tvorničku halu mogu iskoristiti kao vlastiti fitness centar.

Iskoristite pauzu na bolji način

Radnici zagrebačke tvornice Labud vježbali su u tvorničkoj hali te u dvorištu tvornice koje je savršen fitness centar te najbolji odmor u pauzi. Mnogi od njih dan provode stojeći, saznavši dobrobiti tjelesne aktivnosti na radnom mjestu, te koliko je i malo vježbe tijekom radnog vremena potrebno, ostali su začuđeni i stručnom su timu obećali nastavak vježbanja.

Foto: Aktivna Hrvatska Neka vam djeca budu poticaj i uzor - vježbajte baš kao oni, kao što ste i sami to činili kada ste bili u njihovim godinama.
 

Hrvatska mladež među najgorima je u Europi kad je tjelesna aktivnost u pitanju. Čak 92% adolescenata nije dovoljno aktivno. Nedavno je rođena prva generacija djece koja će u Hrvatskoj živjeti kraće od svojih roditelja.

Upravo zato Europski tjedan sporta dodatno potencira tjelesnu aktivnost u školama. Osnovna škola Mato Lovrak iz Dubrave najbolji je pokazatelj kako djeca zapravo uživaju u aktivnosti, te kako im se zanimljivim treningom mogu potaknuti promjene koje će koristiti svakog dana.

 

 

 

Dobitna kombinacija

Drugu godinu zaredom, Europski tjedan sporta pokazao se kao dobitna kombinacija. Mnogo je više ljudi sudjelovalo, vježbalo, educiralo. Hrvatska se, iako puževim korakom, kreće prema zdravijem sutra. U subotu, 17. rujna od 12 do 20 sati u Dubrovniku na plaži Banje održat će se finale Europskog tjedna sporta. Cjelodnevni prikaz aktivnosti i sportova na vodi kao što su ronjenje, kayak, jedrenje, vaterpolo, plivanje, veslanje, picigin te sportovi na plaži, odbojka, nogotenis, yoga i drugo za cilj imaju potkanuti jug Hrvatske na aktivan život.  

 

Više o Europskom tjednu sporta pronaći ćete na www.europski-tjedan-sporta.hr

Facebook komentari