Zašto baš squash? Sport koji će vas na zabavan način dovesti do željene linije

Tempo kretanja, eksplozivnost i broj pokreta brzo će dati pozitivne promjene na liniji.

 

Po tehnici je negdje između badmintona i tenisa. Igra se reketom, lakšim i manjim od teniskog, i malom gumenom lopticom. U badmintonu se za udarce koriste zglob i podlaktica, u tenisu se udara ponajviše iz ramena, a u ovom sportu laktom i podlakticom.

Riječ je o squashu, sportu koji u Hrvatskoj ne pripada kategoriji masovnih, ali u svjetskim je razmjerima iznimno popularan.

Ne bez razloga: toliko je koristan za zdravlje da ga je utjecajni časopis Forbes svojedobno proglasio najzdravijim sportom na svijetu.

 

Pola sata - 500 kalorija manje

Istraživanje je provedeno na bazi mjerenja niza parametara: kardiorespiratorne izdržljivosti, mišićne snage, fleksibilnosti… Utvrđeno je da se za samo pola sata trčanja i naganjanja loptice po squash-komori može izgubiti više od 500 kalorija. Tijekom tih 30 minuta kardiovaskularni sustav proradit će punom parom, ubrzat će se metabolizam, topit će se masnoća, a nagomilani stres će nestati.

 

Pravila squasha nisu nimalo komplicirana. Kad se uđe u malu dvoranu za squash, zatvaraju se vrata i igrač se suočava s prednjim, glavnim zidom koji se mora pogoditi lopticom. Loptica samo jednom smije pasti na tlo. Da bi došla do glavnog zida, mogu se koristiti i bočni zidovi.

 

Nije važno koji će zid igrač odabrati, dopuštena je i stražnja staklena pregrada kroz koju se ulazi. Sve ovisi o igračevoj pokretljivosti, brzini reagiranja i predviđanju putanje loptice. Važno je da loptica bez padanja na tlo pogodi prednji zid, tko u tome ne uspije, gubi bod.

Upravo neprestano trčanje za lopticom na koje je igrač natjeran dok igra squash oblikuje mišiće, povećava izdržljivost i snagu donjeg dijela tijela.

 

Fleksibilnost i snaga

Udarci reketom razvijaju fleksibilnost, mišiće leđa i trbuha. Osnažuju se kosti, cjelokupna muskulatura, otpornost kardiorespiratornog sustava. Profitiraju dišni sustav, pokretljivost zglobova. Bedreni mišići i mišići zdjelice razvijaju se i osnažuju.

Postajete brži, okretniji, spretniji, snalažljiviji. Premda je squash eksplozivan sport, posebna fizička sprema nije nužna. Svaki igrač dozira igru prema osobnim mogućnostima.

Facebook komentari