Natjecanje u podvodnom ribolovu Veliki ribolovni spektakl na Lošinju, otoku vitalnosti

Na 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, koje se održava od 13. do 17. rujna na otoku Lošinju, dolazi više od 120 sudionika iz 19 zemalja Europe i Afrike.

 

Sportsko ribolovno društvo 'Udica' Mali Lošinj u suradnji s Gradom Mali Lošinj, Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja te Jadranka Grupom, od 13. do 17. rujna 2017. godine na Lošinju organizira 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, pod pokroviteljstvom ureda predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, a uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

U dva dana natjecanja (15. i 16. rujna), u akvatoriju otoka Lošinja očekuje se više od 120 sudionika i posjetitelja iz 19 različitih zemalja Europe i Afrike, a nastupit će jedni od najboljih podvodnih ribolovaca.

 

Koje sve zemlje sudjeluju

Reprezentacije koje će sudjelovati na Prvenstvu su: Hrvatska, Italija, Grčka, Finska, San Marino, Slovenija, Turska, Ukraina, Alžir, Južna Afrika, Danska, Španjolska, Bugarska, Cipar, Rusija, Tunis, Egipat, Norveška.

 

Zvučna imena

U našoj reprezentaciji bit će i dobro poznati lošinjski dvojac - Daniel Gospić i Radoslav Jakupović.

Danijel je rođen 27. prosinca 1981. u Malom Lošinju te se može pohvaliti da je čak sedam puta bio prvak države (2003., 2009., 2013.,2014., 2015., 2016. i 2017.) te da je osvojio i Svjetsko prvenstvo Europe 2007., Svjetsko prvenstvo u Malom Lošinju 2010. te više manjih natjecanja.
Podvodnim se ribolovom počeo baviti sa svojih 11 godina kada je od prijatelja na dar dobio podvodnu pušku. Novogodišnji kup u rodnom mu gradu, kao i vaganje ulova nakon Kupa, samo su još više "razbuktali" njegov san da postane podvodni ribolovac. To što se 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu za nekoliko dana održava upravo u arhipelagu njegova otoka, posebna mu je čast, ali za njega i očekivano.

"Lošinjski akvatorij je pogodan jer se sastoji od mnoštva otoka, otočića, sika i razvedenog podvodnog teritorija u kojem obitava puno vrsta riba. Također, lošinjski arhipelag bilježi veliki broj sunčanih dana. Lošinj je u svijetu poznat kao kolijevka podvodnog ribolova, a na Lošinju je održano i prvo Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu, što znači da je tradicionalan sport. Također, unatoč drugim velesilama u povodnom ribolovu, Lošinj jedini ima kip podvodnog ribolovca, stoga - gdje drugdje nego na Lošinju!?" ističe Danijel.

 

Zanimljivo, ali treba biti na oprezu

A da podvodni ribolovac nije bez rizika, i sam je iskusio. Pa tako do sada bilježi nekoliko zanimljivih susreta...
"Upravo nedavno, pripremajući teren za Euro-afričko prvenstvo te putujući prema Susku s kolegom Goranom Kremenićem, između Lošinja i Suska susreli smo se s dva velika kita. Pozvali smo ekipu iz Plavog svijeta-Instituta za more i dupine te smo kitove pratili kako se ne bi izgubili, sve do dolaska ekipe. Pamtim i najsmješniju anegdotu iz podmorja kada sam se kod Cresa susreo sa Sredozemnom medvedicom. Loveći ribu, okrenuo sam se i na metar udaljenosti ispred mene se našla Sredozemna medvedica nakon čega se zavukla u spilju. Najopasnije događaje, pak, pamtim iz 2010. godine, kada smo se, sudjelujući na natjecanju u Južnoj Africi, svakodnevno susretali s morskim psima koji su vješto ribolovcima krali plijen."

Prednosti lošinjskog podmorja ističe i Radoslav, koji je jednom bio drugi te tri puta treći na Državnim prvenstvima, ali je zato i šesterostruki prvak Kupa gradova te višestruki prvak Udice: "Lošinjski akvatorij je jedan od najboljih terena na Jadranu zbog raznolikog terena i mogućnosti bavljenja s više vrsta podvodnog ribolova (lov na kraju, duboko, ekstremno duboko). Također, Lošinj obiluje ribom što dokazuje i povijest kroz koju se pojavljuje veliki broj ribolovaca s Lošinja. Lošinjski akvatorij je zapravo i razlog što smo se počeli baviti podvodnim ribolovom." dodaje.

 

Jeste li znali

Mali Lošinj ima dugogodišnju tradiciju u podvodnom ribolovu. Davne 1950. godine u Mali Lošinj, kao novo ribolovno sredstvo, stiže prva puška za podvodni ribolov, a samim time stvorena je nova kategorija koju ondašnji Zakon o morskom ribarstvu još nije poznavao - podvodni ribolovac. Već 1956. godine održano je Prvenstvo sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu u akvatoriju Lošinja, a 1957. godine Mali Lošinj organizira 1. Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu te se od tada zauvijek upisuje na svjetsku kartu podvodnog ribolova.

 

Facebook komentari