Istine i zablude Znojenje ne znači da kvalitetno vježbate

Sigurni ste da znate sve važne činjenice o vježbanju? Mogli biste se iznenaditi koliko ih je neistinito. Baš te poluistine i mitovi mogu biti krivci za loše rezultate.

Stručnjaci iz područja fitnessa kažu da različiti mitovi i poluistine o vježbanju mogu biti krivci za to da od tjelovježbe ne dobivate dovoljno. Štoviše, neki od njih mogu biti štetni, upozorava osobni trener iz SAD-a Eric Harr, jer mogu izazivati frustracije zato što, pridržavajući ih se, nikako ne dosežete cilj, a drugi mogu voditi i do ozljeda. Rasvijetlili smo nekoliko uvriježenih zabluda.

 

1. Trčanje na traci manje šteti koljenima od trčanja po asfaltu

Trčanje je odlična vježba, ali može loše utjecati na koljena, a pritisak tjelesne težine koji uzrokuje stres zglobovima jednak je bez obzira na to trčite li po pokretnoj traci ili po asfaltu, kaže osteopat Todd Schlifstein s Rusk Institutea u New Yorku.

"Ako kombinirate trčanje s ostalim kardio aktivnostima, recimo vožnjom sobnog bicikla, ublažit ćete pritisak na koljena i sačuvati ih za još mnogo godina trčanja", kaže Schlifstein.

 

2. Trbušnjaci na spravi riješit će vas trbušne masnoće

Eric Harr kaže da vježbanje na različitim spravama za trbušnjake može pomoći jačanju mišića u srednjem dijelu trupa i popraviti vašu figuru, a hoće li trbušni mišići postati "vidljivi", ovisi o postotku masti na trbuhu - ako ne skinete trbušnu masnoću, nećete moći vidjeti trbušne mišiće.
Stručnjaci kažu da izvođenje trbušnjaka ne pomaže u gubljenju trbušne masnoće.

"Trbušnjaci neće otopiti masnoću, jer ne možete izabrati područja tijela na kojima želite sagorjeti masnoću", upozorava Phil Tyne, voditelj fitnessa u wellness centru Baylor Tom Landry u Dallasu. "Kako biste sagorjeli prekomjernu masnoću, složite plan vježbanja koji uključuje elemente kardio vježbi i vježbi snage. Tako ćete smanjiti udio masti u cijelom tijelu, uključujući i trbuh."

 

3. Vaš metabolizam radit će još satima nakon aerobika

Ova je tvrdnja istinita, ali to sagorijevanje kalorija nije ni blizu onakvom kakvo zamišljate! Eric Harr kaže da će, istina, naš metabolizam nastaviti sagorijevati kalorije u nešto većoj mjeri i nakon što prestanemo vježbati, no to je povećanje statistički zanemarivo, a moglo bi iznositi samo oko 20 dodatnih kalorija na dan. Sagorijevanje je nešto brže poslije treninga snage, ali i dalje je zanemarivo.

Foto: iStock Nikada se nemojte preforsirati samo zato što trenutno ne osjećate bol, a mislite da biste trebali...
 

4. Plivanje je odličan način za skidanje kilograma

Dok je plivanje odlično za povećanje kapaciteta pluća, za toniziranje mišića, čak i za opuštanje, nije baš djelotvorno za mršavljenje. Eric Harr kaže da se učinak plivanja na gubljenje kilograma vidi tek ako plivate satima svaki dan.
"Budući da voda podržava vaše tijelo, ne vježbate onoliko teško kao kad se krećete na vlastiti pogon kao, primjerice, kod trčanja", kaže Harr.

Nadalje, nije neuobičajeno da osjećate veliku glad kad izađete iz vode, zbog čega biste mogli pojesti više hrane nego što biste obično pojeli, pa i to može minirati vaše mršavljenje.

 

5. Ako se jako ne oznojite, niste dovoljno naporno vježbali

Znojenje nije obavezni indikator naprezanja kod vježbanja, kaže Phil Tyne, ono je sredstvo hlađenja vašeg tijela. Moguće je potrošiti velik broj kalorija, a da se ne okupate u znoju - primjerice hodajući ili radeći lakše vježbe snage.

 

6. Dok god se osjećate dobro, niste pretjerali s vježbanjem

Jedna od najvećih grešaka vježbača početnika ili osoba koje se vraćaju programu vježbi jest da navale na previše vježbanja previše brzo. Razlog za to leži u činjenici da se osjećamo dobro dok vježbamo, kaže Todd Schlifstein. "Zaista ćete osjetiti da ste pretjerali tek dan ili dva kasnije", upozorava.
Bez obzira na to koliko se dobro osjećali kad se nakon dulje neaktivnosti vratite vježbanju, nemojte pokušavati odmah udvostručiti broj ili intenzitet vježbi u odnosu na program koji ste prije imali. Čak i ako ne osjećate odmah dobrobiti vježbanja, osjetit ćete ih s vremenom; ako previše brzate, možete se ponovno izbaciti iz stroja, upozorava Schlifstein.

 

7. Ako ništa ne boli, vježbanje nije djelotvorno

Od svih mitova i zabluda o vježbanju ova je, slažu se stručnjaci, najopasnija, jer može dovesti do ozljeda. Dan-dva nakon vježbanja možete osjećati laganu bol u mišićima, kaže Schlifstein, no to je sasvim različito od bolova tijekom vježbanja. Fitness ne bi trebao izazivati bolove, a ako ih izaziva, znači da ili nešto radite pogrešno ili ste već ozlijeđeni, upozorava on.
Općenito, stručnjaci savjetuju da osjetite li bolove vježbajući, prestanete vježbati, odmorite se i provjerite je li se bol povukla. Ako nije, ili ako se opet pojavi ili čak pojača nakon što opet počnete vježbati, svakako posjetite liječnika.

 


U novom broju Vite donosimo i sve što trebate znati o vegetarijanstvu ako ste se za njega odlučili ili ikada zanimali. Koje su istine, a koje zablude? Naravno, imamo i prijedloge jelovnika s receptima. Potražite na svim kioscima za 12 kuna.

vita naslovna 1

Facebook komentari