Čini se tako jednostavno 8 stvari koje rade sretni parovi...

Svi će reći da je ključ za sretnu vezu znati pogledati cijelu sliku, a ne fokusirati se na male razmirice, da vezu treba učvršćivati kroz povjerenje, komunikaciju i ljubav. No, ako pritom zanemarite svakodnevne male radosti, propustit ćete pregršt prilika da budete jako sretni.

 

Što to rade parovi koji su zaista sretni i koji istinski uživaju u svojoj vezi, čak i nakon mnogo godina zajedničkog života, pobrojala je na temelju dugogodišnjeg iskustva Irina Firstein, psihoterapeutkinja iz New Yorka specijalizirana za bračna savjetovanja i terapije. Iz toga se vidi da takvi parovi slave jedno drugo i svoju vezu svaki dan, a ne samo na godišnjice i rođendane.

 

1. LJUBE SE I DODIRUJU ZATO ŠTO U TOME UŽIVAJU

Postoji nešto duboko zadovoljavajuće i ispunjavajuće u davanju i primanju ljubavi i pažnje. To može i ne mora dovesti do seksa i oba slučaja su potpuno u redu. Važno je samo takve stvari ne planirati.

Mnogi su parovi prezauzeti da bi se ljubili i dodirivali svako malo ili pak osjećaju da bi ih to moglo odvesti do seksa za koji u tom trenutku možda nemaju volje ili vremena. Pa onda ako nemaju vremena ili volje za seks, ne žele ni razmjenjivati nježnosti s partnerom ili partnericom.

To je jako velika greška. Dodirivanje je dio erotičnosti u širem smislu i ne mora biti usmjereno prema nekom određenom cilju, ono je samo neka vrsta zaigranosti i znak da partneri uživaju jedno u drugom.

 

2. SVAKI ODLAZAK I DOLAZAK JE POSEBAN DOGAĐAJ

Kad ujutro izlaze iz kuće, sretni parovi ne doviknu samo s vrata jedno drugome “Bok!” i zatim zatvore vrata za sobom. Kad njihov partner odlazi ili kad se vraća kući, prekidaju aktivnost kojom su se bavili kako bi partnera dočekali, pogledali, poljubili i zagrlili, ukratko - raduju mu se uvijek iznova.

To povećava i učvršćuje osjećaj povezanosti i ljubavi te partneru ili partnerici pruža osjećaj da je važan i voljen, a to svakoga čini sretnim. Partneri će o tom zagrljaju i nježnom pozdravu razmišljati i ostatak dana kad ne budu bili zajedno i radovat će se povratku kako bi to opet doživjeli.

 

3. ISKLJUČUJU ELEKTRONIKU

Barem jedan sat tjedno, a nerijetko i više, provode sa svojim partnerom neometani od raznoraznih obavijesti, e-mailova, SMS-ova i ostalih smetnji koje stižu na njihove elektroničke uređaje, pametne telefone, tablete, laptope i slično uz prateće zvučne efekte, vibriranje i ostale podražaje koji vas svaki put tjeraju da pogledate o čemu se radi. Ako je to svakodnevica, to nije dobro.

 

Važno je da barem u nekom dijelu dana svom partneru budete dostupni i prisutni i tijelom i duhom. I to bez ikakvih ometanja: da jednostavno sjedite, razgovarate i uživate u tome što provodite vrijeme zajedno.

 

4. PRISJEĆAJU SE

Miris tjestenine s umakom kakvu su partneri jeli na prvom spoju ili miris partnerova losiona poslije brijanja mogu djelovati vrlo poticajno na osjetila, probuditi emocije, izazvati erotično raspoloženje i nostalgiju. Jedno istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, pokazalo je da nostalgičnost budi nadu u budućnost i ispunjava optimizmom.

Sretni parovi često imaju običaj provoditi male rituale kojima se prisjećaju početaka svoje veze, poput pregledavanja zajedničkih fotografija, odlaska u restoran ili kafić u kojem su se upoznali ili prvi put izašli, pripremanja jela uz koje su se upoznali, slušanja glazbe koja ih je možda spojila i slično.

Foto: iStock Sretni parovi često imaju običaj provoditi male rituale kojima se prisjećaju početaka svoje veze...

5. ZAJEDNO SE BAVE SPORTOM

Visoka razina sreće i zadovoljstva postiže se kad partnera uvedete u svoj omiljeni oblik tjelesne aktivnosti i obratno, naravno. To je jedinstven način da zajedno provodite vrijeme, bolje se upoznate, postanete bliskiji i istodobno ostanete fit. A upravo je to ono što mnogi sretni parovi prakticiraju.

Čini se da je istina da parovi koji se znoje zajedno i ostaju zajedno: istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Personal Psychology pokazalo je da i zajedničko upuštanje u neku posve novu aktivnost za oboje, za razliku od uobičajenih šetnji sa psom ili čitanja knjige u krevetu, izuzetno poboljšava i pojačava osjećaj zadovoljstva vezom.

 

6. ODLAZE NA  SPAVANJE U  ISTO VRIJEME I U ISTI KREVET

Mnogi parovi ostaju tvrdokorni u svojim prijašnjim navikama pa tako jedno do kasnih noćnih sati gleda televiziju, dok drugo odlazi u krevet puno ranije. Odustanete li malo od tih svojih shema, postići ćete veći osjećaj bliskosti. Davanje poljupca za laku noć u krevetu prije spavanja vrlo je intiman čin, baš kao i noćna šaputanja na jastuku. I to je ono što sretni parovi čine, ne svaki tjedan, nego svaki dan: prilagođuju se jedno drugome i odlaze na spavanje zajedno.

 

7. SMIJU SE

Ovo možda zvuči banalno, ali smijeh je ključ za zadovoljstvo partnerom, partnericom i općenito vezom. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kansasu pokazalo je da što se više puta žena nasmije na muškarčevu šalu, to je veća vjerojatnost da će početi razvijati nježne osjećaje prema njemu.

No, to ne znači da je on taj koji u vezi mora glumiti klauna i stalno nasmijavati partnericu. Pravi pokazatelj uspješnosti veze jest zajedničko smijanje oboje partnera. To je ono što je svojstveno svim sretnim parovima: vrlo često zajedno prasnu u smijeh, nasmijavaju jedno drugo i smiju se od srca i često.

Za početak, možete zajedno otići pogledati neku komediju ili komičnu predstavu u kazalište. Razmjenjivanje internih šala koje samo vi razumijete i kojima ćete se zajedno smijati povećava osjećaj bliskosti i nerijetko natjera druge ljude da se zapitaju koja je tajna za vašu sreću u vezi.

 

8. ŠALJU NEOČEKIVANE PORUKE

U onim periodima u danu kad se ne možete osloboditi od digitalnog trovanja upotrijebite svoje pametne telefone ili laptope za nešto romantično. Većina parova tijekom dana razmjenjuje rutinska pitanja putem e-maila ili SMS-a, poput “Trebaš li nešto iz trgovine?”, “Hoćeš li ti ići po djecu?” i slično. Barem jednom tjedno trebali biste iznenaditi partnera spontanom, nježnom e-mail ili SMS porukom.

 

Ona uopće ne mora biti naglašeno erotična, ako se tako ne osjećate ili inače niste tako otvoreni. Dovoljno je da bude iskrena i da pokaže partneru da mislite na njega. To je nešto što je uobičajeno između parova u sretnim vezama. Iznenadna nježna poruka ili bilo kakvo drugo slatko iznenađenje fantastično je za stvaranje osjećaja zadovoljstva i ispunjenosti. Rutina i predvidljivost ubijaju svaku romantiku. Novosti i iznenađenja ono su što uzbuđuje i privlači.

 

Facebook komentari