Sloboda ili bijeg iz zarobljeništva Ako već otvarate Pandorinu kutiju, učinite to sa stilom...

Marina Weinert

Pišem kolumne o sebi, o svom životu, a sad kad trebam predstaviti tu istu sebe u par rečenica ne samo da ne znam kako niti što nap...

Više >

No, pitanje koje muči jednu moju glavu (onu najpametniju) je koliko slobode imamo za dvoumiti se, za biti neodlučni i za isprobati opcije. Koliko slobode imamo za samo zaviriti u Pandorinu kutiju?

 

Muškarci će me glave doći! Sva sreća, narastu mi tri nove kad jednu odsjeku.

Osim ovog zadnjeg - njemu se omaklo pa mi je umjesto glave srce sasjekao na par komada mašući svojim džepnim nožićem kao da je vikinška sablja.

Ma pusti srce sada, glava je tema. Glave! Svih 16 na kupu, svaka svoju politiku vodi, a usred kaosa i nadglasavanja podsjećaju malo na Hrvatski sabor. Bilo bi najbolje da se sakrijem još dublje u špilju, da ližem rane i uspavam čudovište, da tih par komada srca dovedem u red. Da, bilo bi pametno. No, baš kao u Hrvatskom Saboru, ništa pametno se nikada ne uzme ozbiljno u obzir, a ludost se digne iz mrtvih u prozirnoj bijeloj halji, mašući onom zastavom Republike Nade, zastavom svih glupih i ludih.

I još jednom, biblijski hrabro, Sloboda Vodi Narod - ne zna se kamo, ali zna se od čega.

 

U potpunoj suprotnosti

U mom slučaju, u slučaju koegzistencije mojih glava i ostatka mene, Sloboda Vodi Narod ravno u p.... m....! Zbog slobode i imam hrpu blesavih glava i jedno slomljeno srce.

A ća moreš, rekla bi moja Mare. Očito je ta luda, ta sexy sloboda zaista toliko lijepa i slatka kako ju je i Ivan Gundulić opisao u stihovima, vjerujem, poveden potpuno suprotnim razmišljanjima od ovih mojih (zato je on pisao povijest, dok ja pišem po vodi).

No, pitanje koje muči jednu moju glavu (onu najpametniju) je koliko slobode imamo za dvoumiti se, za biti neodlučni i za isprobati opcije. Koliko slobode imamo za samo zaviriti u Pandorinu kutiju?

Znam ja dobro što je unutra, ali ponavljam gradivo, škiljim kao kukavica umjesto da se ili kao pravi frajer napravim luda, zasučem rukave i iskopam Nadu ili da pak, kao prava dama, uopće ne otvaram tu kutiju nego mudro zažmirim na jedno oko i vratim se u špilju. No, kako sa 16 glava zažmiriti na jedno oko?

 

Gužva gdje god se okrenem

U prošlosti mi je gužva, u sadašnjosti mi je gužva... Sloboda mi zaista vodi narod, nadam se, u budućnost. Kakva će tek tamo biti gužva!!!

Imam još vremena. Do proljeća. Mogu se predomisliti osamsto puta prije nego okrenem kukicu na onoj Kutiji. Mogu još prošlosti stvoriti - kad je već bal.... Mogu se još šepuriti po sigurnoj zoni kao i svaka prava dama prije nego što me njegov um zavede i zapali.
Zato mirno dišem.... nema straha, samo uzbuđenje.

Dakle, vidimo se u proljeće. Na svečanom otvorenju Pandorine kutije.

A kvragu i ta prozirna haljina! I to sexy, oblo tijelo. Gospođa Sloboda zapravo nikada ne vodi u slobodu, već samo iz zarobljeništva... mojih vlastitih inhibicija. Tako ću ja doslovno biti the last man standing (zadnji koji je ostao), u vječnom očijukanju s tom sexy damom.

Facebook komentari