Loš izbor Bole vas stopala, a vi još hodate u japankama?

Japanke su među najpopularnijom ljetnom obućom jer ih je lako navući i omogućuju stopalu da diše, no koliko god bile praktične za ljetne vrućine, ta potpuno nestrukturirana obuća može oštetiti stopala.

 

Hodanje u japankama može promijeniti prirodni način hodanja, što za posljedicu može imati medijalni tibijalni stres sindrom ili takozvano trkačko koljeno koje se očituje bolovima u potkoljenici, probleme s Ahilovom tetivom te bolove u donjem dijelu leđa, upozorava podijatrica i kirurginja stopala i kuka dr. Christina Long dodajući da mogu uzrokovati i plantarni fascitis, upalu tkiva koje se proteže od pete do jastučića ispod prstiju, frakture sitnih kostiju i čekićaste prste.

Također, u takvoj je obući vrlo lako udariti prstom u nešto i ozlijediti ga ili se poskliznuti i pasti. Japanke ne nude nikakvu potporu peti i svodu stopala i treba ih nožnim prstima "pridržavati" da ne ispadnu sa stopala, a dugotrajno nošenje te obuće ili nošenje u neprikladnim aktivnostima može izazvati niz problema.

 

Dugotrajan oporavak

Ozljeda Ahilove tetive, koja inače može biti uzrokovana i nošenjem cipela s jako visokim petama, može biti vrlo ozbiljna, a oporavak potrajati nekoliko mjeseci. Počnete li hodati prerano, odnosno prije nego što je Ahilova tetiva posve oporavljena, možete završiti s trajnim bolovima i smanjenom pokretljivošću.

Plantarni fascitis može biti vrlo bolan, u većini slučajeva do oporavka dolazi u roku od jedne godine, no ako je bol u peti zaista nepodnošljiva i utječe na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, može biti potreban i kirurški zahvat.

Nošenje japanki izaziva i neke manje, ali vrlo neugodne probleme poput žuljeva i natisaka te bolova, a stopalo je u njima izloženo i povećanom riziku od posjekotina, ogrebotina, uboda insekata i opeklina od sunca. Ipak, stručnjaci se slažu u tome da ta popularna obuća ne mora uzrokovati ozbiljne probleme ako se nosi samo u kratkim periodima.

Za duže šetnje, vožnju automobila, sportske aktivnosti, pa čak i duže stajanje ipak odaberite udobniju obuću.
 

Nisu za vožnju, a ni za stajanje

Japanke su prikladne za kratke udaljenosti, naročito ako imaju barem nekakvu potporu za svod stopala i anatomski oblikovan potplat. Prikladne su za nošenje na plaži ili kraj bazena ili za odlazak do obližnje trgovine, no u nekim aktivnostima na njih biste trebali zaboraviti, a tu je na prvom mjestu vožnja automobila jer to može biti izuzetno opasno s obzirom na to da japanka može ostati zaglavljena između ili ispod papučica. Nikada ih ne treba koristiti ni za trčanje, duge šetnje ili stajanje, poslove u vrtu ili za sportske aktivnosti.

Želite li ipak nositi japanke, odaberite one izrađene od kvalitetne, mekane kože koje smanjuju rizik za nastanak žuljeva i drugih vrsta iritacija. Pazite da vam stopala prilikom hodanja ne vire preko ruba japanke te kupite japanke koje su malo veće od vašeg stopala (što je preporuka za kupnju sve obuće).

Facebook komentari