Brojni plusevi Kako vam brak može povećati šanse za preživljavanje srčanog udara?

Oženjeni imaju za 14 posto veću vjerojatnost preživljavanja nego samci. To mogu zahvaliti emocionalnoj i fizičkoj podršci.

 

Na nedavnom Europskom kardiološkom kongresu predstavljena je studija koja kaže da osobe koje su doživjele srčani udar ili imaju povećani rizik za srčane bolesti imaju veću vjerojatnost preživljavanja ako su u braku.

 

Dodatni zaštitni faktor

Uz ovu studiju i neke druge su potvrdile da blizina bračnih partnera može imati važan i koristan psihosocijalni utjecaj i kad je riječ o drugim bolestima, poput raka. Znanstvenici s Aston Medical School u Birminghamu na čelu s dr. Paulom Carterom analizirali su 929.554 odrasle osobe primljene u engleske bolnice od 2000. do 2013. godine od kojih je 25.287 imalo srčani udar, 168.431 visoki krvni tlak, 53.055 visoku razinu kolesterola i 68.098 dijabetes tipa 2.

Pacijenti su kategorizirani prema bračnom statusu, a istraživači su otkrili da je brak za njih bio dodatni zaštitni faktor.

Oženjene osobe koje su imale srčani udar imale su 14 posto veću vjerojatnost preživljavanja nego samci. Oni s visokim kolesterolom imali su 16 posto veću šansu za preživljavanje, s dijabetesom tipa 2 14 posto i s visokim tlakom 10 posto.

Istraživači kažu kako će oboljeli u braku imati emocionalnu i fizičku podršku kod kuće i poticaj da žive zdravije, što će im olakšati da se bolje nose s ovim problemom. Upozoravaju da se ove dobrobiti ne postižu kod kasnije razvedenih jer ih razvod vraća u grupu pacijenata s visokim rizikom zbog stresa.

 

Facebook komentari