Mini kalkulator Kolike su šanse da se ove godine razvedete?

Izolirane studije daju generalnu ideju, odnosno vjerojatnost za razvod na temelju toga koliko ste dugo u braku.

 

Mnoge stvari mogu dovesti do razvoda, no može li duljina braka predvidjeti izglede za rastanak?

- Teško je sa sigurnošću dati neki matematički izračun - rekao je američki odvjetnik Randy Kessler.

-  Vidio sam 80-godišnjake kako se rastaju, a isto tako i one koji imaju 19 godina. Koliko znamo, znanstvenici još ne mogu kvantificirati rizik razvoda na temelju godina braka, vjerojatno zbog mnogih drugih varijabli koje pridonose raspadu tog braka - kaže i dodaje kako nam izolirane studije daju generalnu ideju, odnosno vjerojatnost za razvod na temelju toga koliko ste dugo u braku.

Evo što znamo do sada.

 

Godina 1-2: VISOKI RIZIK

Na temelju podataka iz 11.000 slučajeva razvoda, istraživači su zaključili da će muškarci vjerojatnije varati tijekom ove faze braka, što nerijetko dovodi do razvoda.

Jedna anketa je pokazala da je gotovo četvrtina brakorazvodnih parnica pokrenuta nakon godinu dana braka bila zbog 'nerazboritog ponašanja', koje uglavnom navode žene.

Stručnjaci tvrde da do razvoda također dolazi jer se mnogi parovi 'zaletavaju' u brak i kad 'stvarnost', nakon godinu, dvije nastupi, zapravo shvate da su učinili pogrešku.  

 

Godina 3-4: PROSJEČAN RIZIK

Prosječan par najčešće dobije dijete nakon treće godine braka, a postoji dovoljno dokaza da djeca povećavaju stabilnost odnosa i smanjuju rizik od razvoda.

Nemojte zato precijeniti sigurnost koju dijete donosi u brak. Djeca mogu biti stresna. Možda je zbog toga jedna studija od 522 parova pronašla da kvaliteta braka počinje padati nakon četiri zajedničke godine.

 

Čak 42 posto njih priznalo je da su se zbog djeteta udaljili, a trećina parova tvrdi da ih je dijete još više povezalo. Kod četiri od pet parova odnos pati zbog brige o novorođenčetu, a 14 posto njih izašlo je samo jednom u godini dana, otkad su dobili prinovu. 

 

Godina 5-8: VISOKI RIZIK

Svi smo čuli za onu da je 'sedma godina najkritičnija'. Ovu frazu je popularizirao film iz 1955. 'Sedam godina vjernosti' s Marilyn Monroe, a fraza se vrlo brzo ukorijenila u pop kulturu.

Temelji se, naime, na uvjerenju da parovi nakon sedam zajedničkih godina počinju gubiti interes prema svojoj drugoj polovici. Djeca su mala i znaju dosta iscrpljivati partnere koji se zbog toga znaju udaljiti, svađati, a trpi i seksualni život.

Isto tako, nakon sedam godina neki parovi su proveli dovoljno vremena zajedno da im veza prestane biti uzbudljiva, a sve navike i osobine koje su bile podnošljive prvih nekoliko godina sada su jednostavno neprihvatljive i iritirajuće.

Foto: Istock Svi smo čuli za onu da je 'sedma godina najkritičnija'... Je li to doista tako?

Godina 9-15: NIZAK RIZIK

Postoje dokazi da što su djeca starija, da se odnos poboljšava. Studije sugeriraju da parovi koji dočekaju 10. godišnjicu da imaju sve manji rizik za razvod.

Mnogi se vode za onom 'ne mogu s njim, ali ne mogu ni bez njega' te između razvoda i udobnosti braka, ipak odaberu ovo drugo.

 

Godina 15-20: PROSJEČAN RIZIK

Većina se parova sada ženi u svojim tridesetima, što znači da su nakon 20 godina braka ušli u 50-e. Razvod u tim godina dobio je i svoj naziv 'sivi razvod' te je postao poprilično uobičajen. Nedavno istraživanje ukazuju na to da muškarci i žene iznad 55 godina imaju veću vjerojatnost za varanje.

- Mnogi kažu da su većinu života bili nezadovoljni, da su ostali zajedno zbog djece ili financija i da ostatak života ipak žele biti sretni - kažu stručnjaci.

 

Znanstvenici se slažu da parovi svakodnevno moraju uložiti dodatni trud i napor kako bi održali sreću i zadovoljstvo u braku. I da se ne smiju opustiti. Ako parovi ne odrede prioritete u svojoj vezi, brak će biti osuđen na propast, bez obzira na to koliko dugo bili zajedno.

 

Facebook komentari