Uvijek može bolje Uzimate li partnera 'zdravo za gotovo'?

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Imate osjećaj da ste partner i vi postali cimeri i čini vam se kao da ste se oboje prestali truditi promijeniti neke stvari i idete dan po dan? Donosimo zaista jednostavne savjete kako da postanete bolji partner i kako da vaš suživot opet bude ispunjen toplinom.

 

Najlakše je na ovo samo okrenuti očima i misliti da nakon toliko godina nema razloga za trud. I kako bi moja jedna moja prijateljica rekla: 'Kako da čovjek bude strpljiv i da se trudi kad on uporno, nakon toliko godina ne može pokupiti svoje čarape?' No, nakon što je u svakodnevnom životu počela primjenjivati zaista male sitnice, suživot im se itekako poboljšao.

Shvatila je da su užurbani način života i prekovremeni sati od nje i muža napravili cimere. I zapitala se, kako da to promjenim i da se naši razgovori u noćne sate ne vrte samo oko čarapa i suđa. Što ja mogu napraviti da postanem bolja partnerica? I to odmah.

 

Priredite kućni tulum

Jeste li i vi jedni od onih koji već tjednima pokušavaju okupiti društvo kod kuće. I stalno neki izgovori, em ste umorni, em vam se neda kuhati... I na kraju vikend provedete na kauču. Prijateljica je odnedavno uvela pravilo da se jednom mjesečno, društvo okuplja kod njih. Nekad su to filmske večeri, društvene igre, pizza večeri... Kaže da to stvara tople i zabavne uspomene, a ona i suprug ih rado prepričavaju. Sad i zajedno smišljaju najnoviju tematsku večer...

 

Ostavite mobitel u automobilu

Nedavno smo prijateljica i ja smo sjedile na ručku. Bacile smo pogled na stol do nas, gdje je djevojka dobrih 20 minuta bila na mobitelu, dok je njen partner sjedio u tišini.

- Sigurno mu je prazna baterija - našalile smo se. No, kad pogledamo bolje cijela situacija je tako tužna. I najgore od svega, što gotovo svi to radimo. Ili samo bacimo oko na mobitel ili komentiramo to što smo upravo vidjeli na njemu. Prijateljica je tada u šali rekla: 'Večeras mobitel ostavljam u autu, a njegov ću sakriti'. Nazvala sam je sljedeći dan da vidim rezultate tog malog eksperimenta. I začudo, nisu bili nervozni, a ni izgubljeni bez tog malog 'ubojice komunikacije'.

 

- Dok sam kuhala, on mi je pomogao (inače igra sudoku na mobitelu) i večer smo proveli zaista pričajući. I televizor smo ugasili - kaže mi prijateljica. Žalosno je što je ovaj 'moderni' način žvota prepun tehnologije 'uništio' tako normalne stvari kao što je običan razgovor za večerom...

 

Ne očekujte da vam čita misli

Koliko puta ste se razočarali kad niste dobili cvijeće za rođendan ili omiljenu čokoladu za godišnjicu. Pa, kako se nije sjetio da baš nju obožavam? No, život će svima biti lakši kad prihvatimo da muškarci ne čitaju misli.

 

- Moja očekivanja su ponekad bila prevelika. I onda bih se razočarala (makar nikad nije zaboravio kupiti poklon). Ne znam jesu li romantični filmovi učinili da ponekad očekujem nemoguće. No, više tako ne razmišljam i mogu slobodno reći da sam nas poštedila glupih rasprava - govori prijateljica.

 

Stavite vezu prije ega

Koliko puta smo čuli onu 'pametniji popušta?', no kad smo se posljednji put vodili tom, kažu, mudrom izrekom. Naravno, to ne znači da trebate popustiti kad ste uvjereni da je vaš stav ispravan i kad je riječ o bitnim stvarima. No, nepotrebno prepucavanje oko sitnica zaista vam nije potrebno. I ne moramo uvijek biti u pravu. Je li i vama zaista potreban taj stres u vezi i to samo da bi dokazali da ste u pravu...

 

Naučite razliku između kritike i prigovora

-  Kritika je namjerni napad na karakter osobe s namjerom da se nanese emocionalna bol. Prigovor je s druge strane, zahtjev za promjenom ponašanja. Mnogi od nas brkaju ove dvije stvari i kad se to dogodi propuštaju priliku da se povežu s partnerom. Umjesto toga dođe do svađe - kaže jedna psihologinja.

 

U praksi bi to izgledalo ovako: 'Nekoć si mi znao pomogati oko spremanja suđa. Prije smo mnogo više stvari radili zajedno. Sad sve radim sama'. U ovome leže skriveni zahtjevi: 'Želim da spremamo suđe zajedno. Želim da skupa radimo neke stvari, kao što smo nekoć. Bez tebe mi to više nije užitak' Primjećujete li razliku?

 

 

Facebook komentari