Med medeni Kad bi barem svi lijekovi bili tako slatki

On je ljepljiv, gust i sladak. Može zasladiti vaš čaj i hranu, ali i pripomoći u liječenju nekih bolesti. No, to nije sve, on će pomaziti i vašu kožu i kosu. Ovo je priča o medu...

Ova poslastica zlatne boje i guste teksture ima dugu povijest, možda i dužu od samog čovjeka. Prema nekim pretpostavkama, pčele su prisutne na našem planetu i više od 50 milijuna godina, dakle mnogo prije ljudske civilizacije. Egipćani su med stavljali u tekućinu za balzamiranje, rimski car Julije Cezar uveo ga je kao sredstvo plaćanja poreza, dok su stari Grci pčele smatrali glasnicima bogova, a med njihovom hranom.

Šećeri čine oko 80 posto meda, od toga najviše otpada na voćne šećere, glukozu i fruktozu. Riječ je o jednostavnim šećerima koje naš organizam može lako apsorbirati. Upravo o udjelu fruktoze, odnosno glukoze ovisi i kristalizacija meda, kao i o temperaturi na kojoj se skladišti. Što je sadržaj glukoze veći, a temperatura niža med se brže kristalizira. U medu ima i mnogo vitamina C, E, K, a najbrojniji su vitamini B skupine.

 

Dvije vrste

Postoje dvije osnovne vrste meda, šumski i cvjetni. Kad pčele skupljaju sokove s lišća šumskog drveća, med je tamnije boje i ima više minerala.
Od cvjetnih sorti među najljekovitijima je kaduljin med, koji će ublažiti tegobe izazvane suhim kašljem, a pomaže i kod viroza i olakšava izbacivanje sluzi iz bronhija. Bagremov med ima smirujuć učinak i pomoći će kod nesanice i napetosti pa ga je dobro konzumirati navečer, prije spavanja, s čajem od kamilice. Med od kestena ima specifičan, pomalo gorkast okus. Ima antiseptička svojstva i otklonit će želučane i probavne smetnje. Lipov med je, za razliku od kestenovog, blagog okusa, a pomaže kod problema s urinarnim traktom i bubrezima. Kod upale grla i sinusa, kao i kod paradentoze, preporučuje se žvakanje saća, i to 5 puta dnevno, a u jačanju imuniteta saću se pridružuje i propolis, koji je jedan od najboljih prirodnih antibiotika. Dovoljno je uzeti 10 kapi dnevno tri puta na dan i postat ćete otporniji na viruse i bakterije.
U ovim hladnim zimskim danima napravite posve prirodan sirup koji će ublažiti grlobolju i iritaciju ždrijela izazvanu jakim i nadražajnim kašljem. Narežite na kolutove limun, naranču ili mandarinu i naribajte đumbir. Na dno staklenke složite red limuna, red naribanog đumbira, potom dodajte med. Promiješajte drvenim štapićem. Ponovite postupak: slažite limun, đumbir i na kraju med, promiješajte. Na kraju dodajte još meda, dok ne napunite staklenku.

 

Voli se sa cimetom i đumbirom

Pripravak od meda i cimeta možete ujutro staviti na prepečenac ili započeti jutro sa žlicom ovog pripravka i čašom vode. Snažan je antioksidans, a preporučuje se i kod problema sa sinusima, kao i kod prevelikog udjela nezdravih masnoća u krvi. Za ovaj pripravak potrebno vam je 340 g meda i 4 do 6 štapića cimeta. Med i cimet stavite u tavu. Štapiće cimeta sa žlicom potopite u med. Zagrijavajte desetak minuta na laganoj vatri. Maknite tavu s vatre i pustite da odstoji dva sata. Potom uspite u staklenku. Otklonit će upalu, poboljšati cirkulaciju, a idealan je i za uznemireni želudac.

Foto: iStock Slično kao sa cimetom, med možete oplemeniti i đumbirom te ga koristiti u čaju

I jedan sličan recept, samo umjesto cimeta u med u tavi dodajte žlicu usitnjenog đumbira. Zagrijavajte na laganoj vatri desetak minuta. Nakon toga pustite da se ohladi. Nakon dva sata ulijte u staklenku. Najbolje ga je koristiti u čaju.

 

Kako prepoznati pravi med

Imate li pred sobom kvalitetan med saznat ćete tako da u čašu vode uspete žlicu meda. Ako je kvalitetan, pretvorit će se u grudu i spustiti na dno čaše, dok će se med sumnjive kvalitete, u koji su dodani voda i sladila kako bi se dobilo na količini, početi otapati.

 

Korisni savjeti!

  1. Med nije preporučljivo stavljati u vruće napitke. Na temperaturi višoj od 40 stupnjeva izgubit će ljekovita svojstva i dobit ćete običan zaslađivač. Isto vrijedi i prilikom kuhanja s medom. Dodajete li ga u kreme ili biskvite za kolače, koje potom termički obrađujete, med prestaje biti lijek.
  2. Prilikom uzimanja meda iz staklenke koristite plastične žlice. Kontakt s metalom, naime, mijenja ph svojstva meda.
  3. Nije ga preporučljivo stavljati u hranu za bebe do prve godine života jer može izazvati grčeve i smetnje u probavnom sustavu.
  4. I osobama s osjetljivom želučanom sluznicom preporučuje se oprezno uzimanje meda zato što će povući vlagu iz sluznice i osušiti ju. Zato ga nemojte odmah progutati već ga držite u ustima par minuta dok se ne otopi i ne povuče potrebnu vlagu.

"Smućkajte" sami nešto zdravo i fino!

Facebook komentari