Med je posebno zahvalan kad je piling u pitanju jer je pogodan za sve tipove kože.
 Foto: iStock
Ah taj piling

Osnova je njege lica, a zapravo ga rijetki znaju koristiti

Jedan je od najstarijih kozmetičkih tretmana koji mnogi zanemaruju ili jednostavno ne znaju kako i koliko često ga provoditi... Slijedite upute Manuele Šapro, kozmetičarke i fitoaromaterapeutkinje.

Pripremila: Manuela Šapro, kozmetičarka i fitoaromaterapeutkinja, www.manuelasapro.hr


U pradavna vremena ljudi su uklanjali nečistoću s tijela fizičkim tvarima poput pijeska, silicijeve zemlje i drugih mljevenih minerala ili su se čistili mljevenim sjemenkama i dijelovima biljaka. Stoga možemo reći da je piling jedan od najstarijih kozmetičkih tretmana, zapravo najstariji oblik osobne higijene. U ta davna vremena ljudi su i instinktivno stvorili osnovnu podjelu mehaničkog pilinga na mineralni i biljni koji su se u tom principu zadržali sve do danas. Uz mehaničke pilinge danas postoje i kemijski, koji za kućnu upotrebu sadrže niske koncentracije voćnih AHA i BHA kiselina (5-10 %) i enzima koji, za razliku od mehaničkog pilinga, djeluju tako da razgrađuju rožnate slojeve stare kože i odljepljuju ih od površine.

Kemijske pilinge kupujemo gotove, a mehaničke možemo izraditi kod kuće.

Što je potrebno

Za osnovnu izradu pilinga potrebne su nam dvije komponente: abrazivna komponenta, tj. tvari koje će fizički ukloniti mrtve stanice s površine kože, te tvari koje će nam poslužiti kao nosači i tvari koje njeguju, hrane i hidratiziraju kožu.

Za abrazivnu fazu mogu se koristiti:

  • minerali poput morske soli, sitnog morskog pijeska, nerafiniranog tamnog šećera
  • mljevene žitarice poput mekinja, kukuruznog, pšeničnog i rižinog griza, mljevene zobi, zrna kave, maka, riže
  • mljeveni bademi, orasi, lješnjaci...
  • mljeveni cvjetovi kamilice ili stolisnika, cvjetovi lavande.

Nekoliko kapi eteričnog ulja

Za fazu tzv. nosača koriste se uglavnom nerafinirana, hladno prešana biljna ulja i voskovi. Pri njihovu odabiru treba voditi računa o tipu kože. Tako za masnu i mješovitu kožu koristimo ulje lješnjaka, sjemenki grožđa, avokado, jojobu, a za suhu kožu ulje argana, maslinovo ulje, ulje kukuruznih i pšeničnih klica, kakao maslac...

U nosač se može dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, slatke naranče ili njemačke kamilice koji će potaknuti mikrocirkulaciju, djelovati umirujuće, njegujuće i antiseptično. No tu treba biti pažljiv i ne pretjerivati - za eterična ulja zaista vrijedi pravilo manje je više, jer u protivnom mogu izazvati alergijske reakcije.

Može i malo meda...

Ako želite, možete se još malo poigrati i u piling dodati malo meda, koji je izvrstan za sve tipove kože, a posebno za masnu, aknastu i nečistu kožu koju jako lijepo umiruje. Možete dodati i koju kap svježe iscijeđenog limunova ili narančina soka koji će zahvaljujući visokom postotku vitamina C pomoći koži u obnavljanju zaliha energije, vratiti joj čvrstoću te vidno osvježiti i posvijetliti umornu i nečistu kožu.

Kako se nanosi

Piling se nanosi na čistu, vlažnu kožu nježnim, kružnim pokretima pri čemu treba izbjegavati područje oko očiju.

Želite li pojačati efekt, prije pilinga lice lagano naparite biljnom kupelji koja će omekšati pore i potaknuti detoksikaciju te će tako i piling biti puno učinkovitiji.

Prilikom nanošenja pilinga ne smiju se koristiti grubi pokreti kako se ne bi oštetila koža. Pri odabiru pilinga važna je i granulacija i tvrdoća abraziva. Tako se jaki pilinzi ne koriste na suhoj i tankoj koži, nego na masnoj i nečistoj koja ima puno deblji epidermalni sloj.

Foto: iStock
Nikad, ali baš nikad nemojte pregrubo utrljavati piling na kožu lica bez obzira koliko nježan bio.

Od rižinih mekinja do soli

Za suhu i osjetljivu kožu i kožu sklonu borama izaberite mljevene rižine mekinje koje svojim finim prahom čiste sve nečistoće s kože i umiruju iritacije. Uz to riža obiluje fitinskom kiselinom koja pomaže u obnavljanju oštećenog kolagena, ima moć upijanja UV zraka pa tako sprečava pojavu mrlja od sunca.

Šećer je također nježniji od solnog pilinga, pa je bolji za suhu kožu jer zadržava vlagu. Šećer je i prirodni izvor glikolne kiseline koja učvršćuje oslabljeni tonus kože jer potiče proizvodnju novih, mladih stanica kože te snažno osvježava ten.

Mljevene zobene pahuljice pomiješane s malo jogurta izvanredne su za piling nadražene kože jer umiruju iritaciju i umanjuju crvenilo.

Solni piling preporučuje se kod grublje i manje osjetljive kože kojoj treba jači piling. Uz to, nerafinirana morska sol izvor je minerala i oligoelemenata poput cinka, mangana, joda, broma, prijeko potrebnih za normalnu funkciju kože.

Koliko često raditi piling

Učestalost nanošenja pilinga ovisi o tipu i strukturi kože. Masna koža zahtijeva piling jednom do triput tjedno, a kod suhe i tanke kože dovoljno je napraviti piling jednom tjedno pa i rjeđe.

Koža koja je upaljena i puna akni zahtijeva puno veću brigu te u akutnoj fazi upale piling nemojte raditi sami, nego ga prepustite stručnoj osobi. U suprotnom, nestručnim tretiranjem ovakve kože možete još više iziritirati žlijezde lojnice i pojačati upalu te napraviti više štete nego koristi.

Prečesto korištenje pilinga nije dobro jer skida zaštitni sloj epiderme, remeti prirodni pH kože te iritira žlijezde lojnice. Posljedica prečeste uporabe pilinga najčešće se očituje u vidu dehidriranosti, prhutanja, nadraženosti i preosjetljivosti površinskog sloja kože.

Nakon što isperemo piling, obavezno treba nanijeti losion koji će vratiti vlagu i zaštitni kiseli omotač kože. Losion se ne ispire, a kad se upije, treba nanijeti hidratantnu kremu.

Zamutite, nanesite, isperite i divite se novom sjaju svoje kože :)

Tri dobra recepta za kućni piling

Foto: iStock
Odvojite li vrijeme za ovaj mali beauty rital, koža lica brzo će se regenerirati, vratiti sjaj i mladenački izgled.

1. prijedlog

  • 1 žlica zobenih pahuljica
  • 1 mala žličica meda
  • 1 mala žličica ulja pšeničnih klica
  • malo biljnog čaja od lipe

2. prijedlog

  • 1 žličica nerafinirane morske soli
  • 1-2 žličice ulja lješnjaka
  • 2-4 kapi lavande

3. prijedlog

  • 1 žličica nerafiniranog šećera
  • 2 žličice kakao maslaca (prethodno se otopi u vodenoj kupelji)

Linker
22. travanj 2024 22:09