Ponekad se sve što nam treba nalazi baš nadohvat ruke...
 Foto: iStock
Ljepota iz prirode

Ova kozmetika ne stoji puno, a možete je i pojesti

Vlastita priprema preparata za ljepotu može biti i zgodan hobi koji vam omogućava da osmišljavate uvijek nove i različite recepte koristeći sastojke od kojih obično pripremate obroke

Kivi, jogurt, banane, jabuke, orasi, limun... nisu samo ukusne i zdrave namirnice, nego i sastojci učinkovitih “formula” za ljepotu, kakve vrlo lako možete napraviti sami kod kuće, a nakon primjene vaša koža, kosa, nokti i zubi zabljesnut će novim sjajem. Osim toga, priprema preparata za ljepotu kod kuće može vam biti i zgodan hobi koji vam omogućava da izmišljate uvijek nove i različite recepte koristeći iste sastojke od kojih obično pripremate ručak ili večeru.
Dok ne osmislite vlastite formulacije, poslužite se našim, vrlo jednostavnim, prijedlozima. Sastojke potrebne za njih vrlo vjerojatno već imate kuhinji ili ih bez teškoća možete kupiti u obližnjoj trgovini ili biljnoj ljekarni. Nije nevažno spomenuti da koristeći kozmetiku iz kućne radinosti možete i uštedjeti. Imate li pri ruci uspravni kuhinjski mikser, lonce i pregaču, ne gubite vrijeme: pročitajte kako prirodnim putem možete riješiti male estetske probleme i zablistati. U početku se držite predloženih recepata i savjeta, a kad steknete iskustvo, možete ih mijenjati i prilagođavati prema vlastitom ukusu i potrebama.

Čvrsti i zdravi nokti

Želite imati duge nokte kako bi vaše ruke izgledale ženstvenije, no nokti vam lako pucaju i vaše ruke uvijek izgledaju nenjegovano. Svaki put kad odlučite provesti večer pred televizorom, iskoristite priliku i namačite ruke u posudi s vodom kojoj ste dodali žlicu ricinusovog ulja (učvršćuje nokte) i sok polovice limuna (jača nokte i daje im sjaj), prethodno zagrijane na pari. Nakon 15 minuta vodom u kojoj ste namakali ruke izmasirajte svaki nokat posebno, zatim ih nježno i bez trljanja obrišite.

Foto: iStock
Ricinusovo ulje obogaćeno sokom od limuna nahranit će i osnažiti krhke nokte.

Zbogom ispucaloj kosi

Imate li dugu, ali tanku kosu, vjerojatno muku mučite s ispucalim vrhovima, zbog kojih vlasi izgledaju nezdravo i neuredno. Pripremite bogat i hranjiv pakung od suncokretovog meda (možete ga kupiti u bolje opskrbljenim biljnim ljekarnama i trgovinama zdravom hranom). Jagodicama prstiju nanesite med na vrhove kose, zatim je omotajte aluminijskom folijom, zagrijte toplim zrakom iz sušila te isperite toplom vodom i jabučnim octom.

Glatke i mekane usnice

Kako biste zaštitili usnice od vremenskih utjecaja, rastopite na pari četiri žlice pčelinjeg voska, pet kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kap glicerina i malu šalicu meda. Dobit ćete prirodan balzam za usne koji sprečava starenje (maslinovo ulje bogato je vitaminom E, snažnim antioksidansom) i omekšava usnice. Dobiveni balzam stavite u prikladnu posudicu tako da vam uvijek bude pri ruci (u džepu ili u torbici). Zbog masnih sastojaka balzam može trajati i nekoliko dana.

Foto: iStock
Pčelinji vosak spasit će nježnu kožu usana od svih vremenskih uvjeta.

Lagana stopala i vitki gležnjevi

Zbog posla puno vremena provodite na nogama i navečer jedva čekate da izujete cipele? Isprobajte ovaj recept: u vodu u kojoj ste prethodno skuhali rižu (bogata je škrobom) dodajte dvije-tri žlice sode bikarbone (poznata je po antibakterijskom i dezodorirajućem djelovanju). Želite li potaknuti mikrocirkulaciju, u ohlađenu vodu dodajte i nekoliko listića mente. U vodu namočite dva komada gaze, omotajte ih oko gležnjeva i ostavite da djeluju 15 minuta.

Baršunaste ruke

Koža ruku vam je ispucana i crvena? Svaku večer na ruke stavite hranjivu masku: sameljite jedan avokado s dvije žlice bademovog ulja i žlicom ulja manga. Dobivenu smjesu nanesite u ujednačenom sloju na kožu ruku, navucite rukavice (po mogućnosti gumene jer omogućuju da sastojci prodru dublje u kožu) i ostavite na rukama preko noći. Ujutro operite ruke u toploj vodi.

Foto: iStock
Pakung od avokada i bademova ulja vratit će vašim rukama mladost, a i ublažiti iritaciju kože.

Spriječite i ublažite strije

Strije su pukotine na koži koje se ne mogu trajno ukloniti, no moguće je spriječiti njihovu pojavu ili već postojeće učiniti manje vidljivima. Pripremite losion za bolju elastičnost kože: skuhajte 3 dag kokosovog brašna (hrani kožu i čini je elastičnom) i šalicu integralne riže (otpušta škrob omekšavajućeg djelovanja). Procijedite i pomiješajte sa žlicom meda. Pripremljenu smjesu utrljajte na kritične zone, a potom isperite toplom vodom i masnim sapunom.

Foto: iStock
Mljevene orahe i bademe skuhajte, a kad se smjesa ohladi, utrljajte je kako biste nahranili kožu nakon depilacije.

Mekana koža nakon depilacije
Bez obzira koristite li britvicu ili vosak, depilacija oštećuje zaštitni hidrolipidni sloj kože. Za što brže obnavljanje hidrolipidnog sloja sameljite šaku oraha i badema (sadrže ulja bogata polifenolima i vitaminom E, koji pospješuju proces obnavljanja), prelijte vodom i kuhajte dok voda ne ispari. Kada se ohladi utrljajte u kožu na manjim depiliranim zonama (prepone, pazusi, iznad gornje usnice) ili pomiješajte s hidratantnom kremom te nanesite na ruke ili noge. Isperite vodom.

1 ½ šalica skuhanog graha
½ šalice prženih lješnjaka, samljevenih
½ šalice agavinog sirupa
¼ šalice maslinovog ulja
½ žličice himalajske soli
½ do 1 žličice praha vanilije
1 žlica melase (nije obavezno)
½ šalice rižinog brašna
4 žlice kakaa
½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
½ žličice biljne ili instant kave
1 šalica komadića čokolade (ja sam narezala 1 čokoladu od 50 grama)
1 šalica zobenog mlijeka (ili nekog drugog) sa ½ žličice jabučnog octa

Postupak:

  1. Dobro operite i posušite shuhani grah.
  2. Stavite ga u sjeckalicu (food processor) sa agavinim sirupom, solju i vanilijom, pa blendajte dok ne dobijete glatku kremu.
  3. Dodajte samljevene lješnjake, kakao, melasu, kavu razmućenu u žlici vode i ulje. Još malo izblendajte.
  4. Sad dodajte brašno, soda bikarbonu i prašak za pecivo. Lagano promiješajte žlicom ili kuhačom i dodajte mlijeko. Još pažljivo promiješajte i umiješajte ⅔čokolade. Smjesa treba biti dosta gusta no takva da je možete izliti te uz pomoć kuhače izravnati površinu. Pospite ostatak čokolade po vrhu. Ja sam koristila kalup dimenzija 24x34 obložen masnim papirom.
  5. Pecite 18-20 minuta na 175°C. Testirajte čačkalicom je li gotov.
  6. Pustite da se ohladi 15-tak minuta prije nego ga razrežete i navalite.

Napomene:
Melasu možete preskočiti, ali onda dodajte još malo sirupa od agave, kokosovog šećera ili javorova sirupa. Melasa kao i kava "produbljuje" čokoladni okus.

I to bi bilo to! Nije preteško, zar ne?!

Puno vas sve pozdravljam i želim vam sladak ostatak vikenda!

Maja

Linker
19. travanj 2024 04:47