Može i prije... 10 prehrambenih navika koje biste trebali usvojiti nakon 40-e

Iako, ova okrugla brojka donosi puno fantastičnih stvari, činjenica je da se više ne možete voditi nekim zdravstvenim načelima kojima ste se vodili dok ste bili u 20-ima i 30-ima.

 

Prikupili smo neke savjete o prehrani koji vam mogu olakšati i čak spriječiti neke od zdravstvenih problema koje u ovim godinama mogu doći.

 

1. Ubrzajte metabolizam

Postoji nekoliko razloga zašto neki ljudi imaju sporiji metabolizam i nažalost, dob je jedan od glavnih krivaca. Ali ne brinite, postoje određeni načini na koje možete potaknuti metabolizam, a prehrana je ključna. Jedite često i nemojte preskakati obroke. Kako biste došli do boljih rezultata, uključite više proteina u vaše obroke. Oni će pomoći održati mišićnu masu, a i dobro će vas zasititi.

 

2. Izaberite cjelovite žitarice umjesto rafiniranih

Cjelovite žitarice su odličan izvor vitamina B, kalija, magnezija i vlakana, koji pomažu vašoj probavi i smanjuju rizik od srčanih problema, pretilosti i dijabetesa.

Istraživanja su pokazala da odrasli koji konzumiraju tri ili više obroka od cjelovitih žitarica na dan, a tako smanjuju unos rafiniranih i obrađenih žitarica na jedan obrok imaju oko 10 posto manje masnoće u području trbuha i struka.

 

3. Ne zaboravite na orašaste plodove

Bogati su masnoćom, imaju malo ugljikohidrata i veliki broj hranjivih sastojaka. Također sadrže antioksidanse koji štite stanice, smanjuju razinu lošeg kolesterola i mogu pomoći kod dijabetesa tipa 2. Također se smatraju vrlo dobrim za vaše srce. Ali budite oprezni jedući ih, dovoljna vam je šaka orašastih da izvučete sve dobre stvari iz njih. 

 

4. Leća je dobar izbor

Leća je izvrstan izvor vlakana i vitamina B9 koji je također poznat kao folat. Leća vam može pomoći smanjiti razinu lošeg kolesterola i smanjiti rizik od srčanih problema, dijabetesa i pretilosti.

 

Važan mineral selen koji je također prisutan u leći pomaže u borbi protiv raka, kognitivnog pada kod starijih ljudi, a može čak i poboljšati kroničnu astmu.

 

5. Niste valjda zaboravili na dobre bakterije

Proizvodi poput kefira, jogurta i kombuche (fermentirano piće puno probiotika, enzima, vitamina B skupine, vitamina C, antioksidansa, minerala) sadrže probiotike koji pomažu u održavanju zdravih crijeva. Svakodnevno uzimanje nekih od proizvoda ili uzimanje dodataka prehrani osobito je korisno za žene iznad 40 godina. 

Foto: Istock Kad uđete u 40-e, riskirate postupno povećanje tjelesne težine - ona koja polako, ali sigurno širi vaš struk i povećava rizik od srčanih bolesti.

6. Odlučite se za masnu ribu

Riba je izvrstan izvor bogatih omega-3 masnih kiselina i vitamina D koji ne samo da pomažu u prevenciji bolesti, određenih vrsta raka, dijabetesa nego i pomažu kod depresije, ADHD-a, pa čak i shizofrenije. Također pomažu u ublažavanju simptoma menopauze. Preporučuje se konzumacija jedanput do tri puta tjedno. Prema American Heart Association najzdraviji su izbor losos, haringa i sardina. Ako niste ljubitelj ribe, uvijek možete razgovarati sa svojim liječnikom o uzimanju dodataka ribljeg ulja.

 

7. Isprobajte zelenu kavu

Zelena zrna kave su zrna kave koja nisu pečena i zbog toga imaju više hranjivih tvari. Ova vrsta kave ima visoku količinu antioksidansa koji mogu pomoći u borbi protiv starenja. 

 

8. Jedite ranije

Ljudi koji jedu kasnije tijekom dana (od podneva do 23 sata) skloniji su višku kilograma i imaju više razine inzulina i kolesterola od onih koji jedu od 8 do 19 sati.

Kasni obroci također mogu uzrokovati neke kronične bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Ako počnete jesti ranije imate ćete i više energije.

 

9. Ojačajte kosti

Gotovo svaka stanica u ljudskom tijelu na neki način koristi kalcij. I kako starimo, sve manje apsorbiramo kalcij iz hrane, što dovodi do toga da ga naše tijelo uzima iz kostiju. Da biste spriječili nedostatak kalcija, vaša prehrana treba sadržavati mliječne proizvode, sjemenke, losos, sardine, grah, bademe, brokulu…

 

10. Dodajte malo boje u svoju prehranu

Puno voća i povrća sadrži antioksidanse, ali ne sadrže svi onaj najmoćniji antocijanin. Istraživanja su pokazala da su namirnice s visokom koncentracijom antocijana, poput borovnice, brusnice, haskapa, cikle, ljubičastog kupusa ili trešanja, mogu poboljšati demenciju i stanje kardiovaskularnog sustava kod žena.

 

Facebook komentari