Hit namirnica 10 razloga da sami pojedete svaku njezinu bobicu

Maja Šokčević Lovrić

Završila sam studij kroatologije i filozofije, a novinarstvom sam se počela baviti još tijekom studija. Pisala sam za Jutarnji lis...

Više >

Jagoda je neodoljiva i mirisna kraljica proljeća, koja, osim zdravstvenih ima i ljekovita svojstva... Dobra je iz mnogo razloga, a osim njezinih crvenih plodova, od velike je koristi i njeno lišće. Evo što morate znati o jagodici bobici!

 

Ako izuzmemo osobe koje su alergične na jagode, gotovo da ne postoji osoba koja ju je probala i kojoj se ova bobica nije svidjela.

Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže) te je zanimljivo napomenuti da su one jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze s njegove vanjske strane.

Možda ne znate, ali ljekovita svojstva jagode, kako ploda tako i njezinih listova, spominju se još u antička vremena. Stoga ne čudi da je danas stručnjaci ubrajaju u super namirnice.

 

Naše proljetne prijateljice

Naime, jagode su, kažu nutricionisti, za naše zdravlje i bolje nego što izgledaju, a "zgodne" su, priznat ćete :)

Sve one koji se muče sa suvišnim kilogramima razveselit će vijest i kako im crvene bobice u ovo doba godine mogu biti najbolji saveznik u gubljenju suvišnih kilograma. Jagode sadrže i obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Pored toga, jagode su dobre ako imate problema s proljetnim alergijama.

 

Ali ni to nije sve... Donosimo 10 najboljih razloga zašto ovog proljeća ne biste trebali propustiti ni jednu njezinu bobicu.

 

1. Podižu imunitet

Kako smo već spomenuli, zbog obilja vitamina C i nemogućnosti našeg tijela da ga samo proizvodi, jagode su više nego dobrodošao izvor. Jedna porcija jagoda (veća šalica) ima oko 51,5 mg vitamina C, što je polovica potrebne dnevne doze ovog vitamina. Stoga, slobodno zagrabite dvaput!

Vitamin C je poznati "podizač" imuniteta, kao i moćan, brzo djelujući antioksidans. 

 

2. Čuvaju zdravlje očiju

Antioksidansi iz jagoda sprečavaju pojavu i progresiju katarakte (zamagljivanje očne leće), koja je, podsjetimo, glavni uzročnik sljepoće u starijoj dobi.

Naše oči također trebaju vitamin C kako bi ih zaštitio od izlaganja slobodnim radikalima od štetnih i jakih sunčanih UV zraka. Vitamin C također igra važnu ulogu u jačanju oka rožnice i retine. 

 

3. Preveniraju od raka

Vitamin C je jedan od antioksidansa koji mogu pomoći kod prevencije raka, s obzirom na to da je zdrav imunološki sustav najbolja obrana tijela od obolijevanja. Elaginska kiselina koju sadržavaju jagode - je još jedan.

Jagode također sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, koji uklanjaju slobodne radikale i neutraliziraju potencijalno negativan učinak koji mogu imati na naše stanice.

 

4. 'Ubijaju' bore

Snaga vitamina C u jagodama nastavlja se, jer je od vitalnog značaja za proizvodnju kolagena, što pomaže u poboljšanju elastičnosti i otpornosti kože. S obzirom na to da kako starimo, tako i gubimo kolagen, prehrana bogata vitaminom C može rezultirati zdravijom i kožom mlađeg izgleda.

No, vitamin C nije jedino prirodno "oružje" koje se nalazi u jagodama. Istraživači na Sveučilištu Hallym zaključili su da je elaginska kiselina očigledno spriječila dva glavna čimbenika u razvoju bora u ljudskim stanicama kože nakon kontinuiranog izlaganja UVB zračenju koje oštećuju kožu - uništavanje kolagena i upalne procese.

Foto: iStock Baš tako - ugodno se smjestite i 'navalite' bez grižnje savjesti :)
 

5. Pomažu u borbi s kolesterolom

Bolesti srca, nije nikakva tajna, jedan su od vodećih uzročnika smrti u svijetu. Nažalost, malo ljudi putem prehrane pokušava spriječiti razvoj bolesti. Stoga je važno znati kako jagode sadrže moćne poticaje za zdravlje srca. Jedan od njih je već spomenuta elaginska kiselina, a drugi su flavonoidi, koj imogu pružiti antioksidativni učinak koji može imati koristi zdravlju srca na različite načine.

Kanadski znanstvenici proučili su utjecaj jagoda na prehranu koja snižava kolesterol i zaključili da dodavanje jagoda "na tanjur" smanjuje oksidacijsko oštećenje, kao i lipide u krvi - oba imaju ulogu u srčanim bolestima i dijabetesu.

 

6. Smanjuju upale

Antioksidansi i fitokemikalije koje se nalaze u jagodama mogu također pomoći u smanjenju upale zglobova, što može uzrokovati artritis i također može dovesti do bolesti srca. Studija koju je provela Harvard School of Public Health pokazala je da žene koje jedu 16 ili više jagoda tjedno imaju 14 posto manju vjerojatnost da imaju povišene razine C-reaktivnog proteina (CRP) - indikaciju upale u tijelu.

 

7. Reguliraju krvni tlak

Kalij je još jedna za srce zdrava hranjiva tvar, a sa 134 mg po porciji, jagode se smatraju njegovim dobrim izvorom. Kalij može pomoći u reguliranju krvnog tlaka i može čak pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka.

Svojim utjecajem na smanjenje LDL-a, upala i visokog krvnog tlaka, jagode su stekle titulu jednog od najzagonetnijih plodova koje možete jesti.

 

8. Zadovoljavaju unos vlakana

Vlakna su nužna za zdravu probavu, a jagode prirodno sadrže oko 2 g po porciji. Problemi koji mogu nastati zbog nedostatka vlakana uključuju konstipaciju i divertikulitis što utječe na oko 50 posto osoba starijih od 60 godina. Vlakna također mogu pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Vlakna pomažu u usporavanju apsorpcije šećera, odnosno glukoze u krvi. Stoga i osobe koje imaju dijabetes mogu uživati u jagodama - umjereno.

 

9. Održavaju zdravu težinu

I sami znate kako je održavanje zdrave težine jedna od najboljih obrana od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Eto zašto jagode!

Jagode su niske kalorijske vrijednosti - oko 28 kcal po porciji, nemaju masnoće i imaju niske vrijednosti natrija i šećera.

Jagode sadrže prirodne šećere - ukupni šećeri su prilično niski sa 4 grama po obroku - a ukupni sadržaj ugljikohidrata jednak je manje od pola kriške kruha.

 

10. 'Paze' na majke i bebe

Folat, odnosno folna kiselina ili vitamin B9, preporuča se ženama koje su trudne ili pokušavaju zatrudnjeti, a jagode su dobar izvor sa 21 mcg po posluživanju. Folat je potreban u ranoj fazi trudnoće kako bi pomogao u razvoju djetetovog mozga, lubanje i leđne moždine, a folna kiselina u jagodama može pomoći spriječiti određene nedostatke u razvoju fetusa.

 

Nedostaje li vam inspiracije kako pripremiti nešto slatko od jagoda, potražite je ovdje :)

Foto: iStock Čaj od njezina lišća nije tako sladak kao što su joj plodovi, ali isplati se probati ga.
 

Čaj od lišća jagode dobar je:

  • protiv probavnih smetnji,
  • ekcema,
  • upale grla,
  • gripe i prehlade
  • te u liječenju kostobolje.

 

Kako ga napraviti?

  1. Zakuhajte 2,5 dcl vode te njome zalijte 2 čajne žlice suhih listova jagode.
  2. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa procijedite čaj.

 

Preporučljivo je piti ga tri puta dnevno, najbolje nakon jela.

 

Facebook komentari