Zdrava kuhaona 4 boje tjestenine i 4 prefina recepta, koji god odabrali, nećete pogriješiti

Berislava Picek i Lucija Picek Posavec

Fotografkinja sam s interesima prema hrani, interijerima i zdravom životu. U slobodno sam vrijeme vrtlarica i kuharica. Moja kć...

Više >

Brašno, malo ulja i vode i tjestenina je gotova! Nisu potrebna jaja ni bilo koja namirnica životinjskog porijekla, a obogatiti je možete zdravim bojama povrća - ciklom, špinatom, kurkumom… Osim toga, kada sami mijesite tjesteninu, možete je potpuno prilagoditi svom ukusu.

 

U mom radnom okruženju iz dana u dan sve je više onih koji promišljaju što jedu. Radni ručak sve češće nije više sendvič, nego neko bezmesno varivo. Kako je naš posao više muški nego ženski, tako smo mi žene u manjini, a trenutni je omjer tri fotografkinje prema deset kolega.

Za pohvalu je što su upravo ti naši dečki, što se prehrane tiče, još osvješteniji od nas cura pa su prestali jesti meso i namirnice životinjskog podrijetla, a sve je više i vegana. I zato sam za našeg Marka, Grgu, Darka, Dragana i Ronija umijesila četiri potpuno veganske tjestenine, s umacima također prilagođenima veganima.

Dokazat ćemo da s dodacima koji pripadaju superhrani, poput chia sjemenki, te s umacima od superpovrća i "ozloglašena" tjestenina može biti nutricionistički kvalitetan obrok.

A upravo s tim imam velikog iskustva jer zbog Lucije, koja nije smjela jesti jaja, u našoj se kući odavno radi samo veganska tjestenina, koju obožava.

Priznat ćete, divan je okus svježe tjestenine! No, ako je umijesite više, slobodno je posušite.

 

NEKAD JE DOVOLJNA I SAMO TJESTENINA

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media Jednom kad okusite domaću tjesteninu, vaših ruku djelo, sigurno ćete se zaljubiti.

Tjestenina je sama po sebi puna okusa pa će ukusan obrok biti već pomiješate li tjesteninu nekoliko boja. Jednostavno je umijesite sa spomenutim dodacima, skuhate, prelijete maslinovim uljem i začinima prema želji. Dovoljno je i još samo malo papra i svježeg bosiljka.

 

Tjestenina u bojama vegana

Žuta tjestenina s tofuom i gljivama

za 4 osobe

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media

Sastojci:

Za tijesto:

  • 50 dag brašna (pola bijelog, pola integralnog)
  • 2 žlice chia sjemenki 
  • 2 žlice kurkume
  • malo soli
  • malo mlake vode

 

 

Priprema:

Chia sjemenke prethodno namočite u vodu da nabubre.

S ostalim sastojcima umijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata.

Nakon toga ga razvaljajte i režite oblike prema želji.

 

Za preljev:

  • 2 ljutike
  • 1 patlidžan
  • 20 dag šampinjona
  • 20 dag dimljenog tofua
  • 1 ljubičasti luk
  • vezica vlasca
  • koromač
  • 1 žlica orahova ulja

 

Priprema:

  1. Na ljutici ispirjajte patlidžan narezan na kockice, tofu i gljive.
  2. Začinite solju i paprom.
  3. Servirajte na toploj tjestenini i dodajte svježi ljubičasti luk, vlasac i koromač.

 

Facebook komentari