Navalite bez grižnje savjesti Jedite ih i mršavite: ove prerađene namirnice su itekako dobre za zdravlje

Kad je zdrava prehrana u pitanju, stalno nam serviraju kojekakve informacije koje nas istovremeno zbunjuju, ali i navode na "krivi trag".

 

Ako je suditi po namirnicama koje smo nabrojali u nastavku, zdrava hrana se ne nalazi samo na specijalnom odjelu za supernamirnice! Ona može biti i prerađena, a zdrava i korisna.

Evo primjera proizvoda koji su ukusni i vrlo korisni za naš organizam i zdravlje, iako u ovom obliku nisu rasli na drveću.

 

Dobri stari čvrsti jogurt

Jogurt je, posebno onaj najobičniji čvrsti bez ikakvih dodataka, odličan izvor proteina i kalcija. A nije zanemarivo i kako u njemu gotovo da nema šećera.

Čitajte i:

 

Maslinovo ulje

Pa naravno! To već znaju i vrapci na grani. Maslinovo ulje smatra se prerađenim proizvodom zbog procesa cijeđenja, odnosno prešanja maslina, ali zapravo je riječ o prirodnoj hrani, koja itekako povoljno utječe na naš organizam, a posebno na srce i krvne žile. Pa i sami znate da je upravo maslinovo ulje temelj najzdravije prehrane na svijetu - Mediteranske.

Čitajte i:

Suho voće

Suho voće odlična je ideja za međuobrok, zdravi slatkiš, ali i dodatak sladoledu, jogurtu, salati ili smoothieju. Zanimljivo je, a mnogi to ne znaju ili u to sumnjaju, da suhi plod voća sadrži sve vitamine i minerale koji se nalaze i u svježim plodovima.

Čitajte i:

 

Kokice

Kukuruz kokičar je cjelovita žitarica, pa su stoga kokice nesumnjivo poželjna grickalica. Jedna znanstvena studija pokazala je kako su kokice zasitnije od čipsa. Tako 1 šalica kokica polučuje jednaki osjećaj sitosti kao 1 šalica čipsa. Treba li reći kako je šalica čipsa 10 puta veće energetske vrijednosti od šalice kokica? Osim toga, grickajući ih dobit ćete dijetalna vlakna u najčišćem obliku.

Čitajte i:

 

Konzervirani grašak

Nekad hrana siromaha, danas je grašak omiljena namirnica gurmana, pa čak i kad je riječ o onom iz konzerve. Zašto? Zato što je odličan izvor proteina i dijetalnih vlakana, bogat je vitaminom C i E, a sadrži i vitamin A, B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), niacin, magnezij i mangana. Vrlo važno za onaj iz konzerve jest da se može jesti bez dodatne termičke obrade. Jednostavno ga dodajte salati ili već skuhanom varivu ili juhi.

Čitajte i:

 

sli

U pravilu se rade od mješavine cjelovitih žitarica i orašastih plodova ili sušenog voća. Neki su s medom, drugi s čokoladom, ali gotovo u pravilu bez dodanih šećera. Ako ga, pak, sadrže - tada takve izbjegavajte, jer za šećerom doista nema potrebe. Inače, bogati su proteinima, mineralima i vitaminima te su odlična ideja za doručak. Kako se jedu s mlijekom, odaberite neko od jednako nutritivno bogatih biljnih mlijeka.

Čitajte i:

 

Čokoladno mlijeko

Ne znamo jeste li znali, ali istraživanje objavljeno u European Journal of Clinical Nutrition pokazalo je kako ovaj proizvod brže oporavlja od sportskih ozljeda nego izotonični napitci, koji se proizvode ciljano u tu svrhu. Čokoladno mlijeko to može zahvaliti idealnom omjeru ugljikohidrata i proteina, a sadrži još i masnoće, flavonoide, elektrolite i neke vitamine zbog kojih se već neko vrijeme ne smatra samo pićem za djecu.

Čitajte i:

Foto: iStock Tofu u 100 g sadrži tek 76 kalorija te je bogat izvor kalcija i željeza.
 

Tofu

Tofu se dobiva od soje, i jedan je od najvažnijih izvora bjelančevina biljnog podrijetla jer sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Za razliku od drugih namirnica, tofu je izrazito lagan za probavu jer su u procesu proizvodnje odstranjena vlakna i ugljikohidrati topivi u vodi. Također, zbog niske kalorijske vrijednosti, idealna je dijetalna namirnica. Ne sadrži kolesterol, već čak pospješuje snižavanje kolesterola u organizmu. Sadrži željezo, fosfor, magnezij, cink, te vitamine B skupine i vitamin E. Mnoga istraživanja potvrđuju da redovita konzumacija tofua i ostalih sojinih prerađevina doprinosi smanjenju mogućnosti od oboljenja od nekih bolesti kao što su rak dojke, rak prostate, visoki krvni tlak tte srčana oboljenja.

Čitajte i:

 

Facebook komentari