Izazov Jela sam super kašu mjesec dana - evo kako se to odrazilo na mom tijelu

Nives Židak

Dobar dan, ja sam Nives. Od ovog ljeta sam novopečena apsolventica psihologije, a ujedno i nova autorica na portalu Živim. Jeee! :...

Više >

Ono što me posebno oduševilo je to da mi je potrebno svega nekoliko minuta da je napravim i nisam morala navijati alarm sat vremena ranije samo kako bih doručkovala.

 

Dok sam bila mlađa nisam mogla smisliti zobenu kašu. Mislila sam da je gusta i čudna te su mi primamljivije bile čokoladne pahuljice. Tada mi nije bilo bitno što su nerijetko sadržavale puno šećera, a od hranjivih tvari nije bilo ni H. No, kako čovjek uči dok je živ, tako sam i ja, kako su godine išle, mijenjala svoje prehrambene navike - nabolje, naravno.

I ona, nekoć 'neprivlačna' kaša postala je moja najdraža jutarnja (ponekad i večernja) saveznica. Dosta sam čitala o benefitima kaše, a jedan od 'jačih' razloga zašto sam se odlučila baš za nju bili su kilogrami, održavanje tjelesne težine i energija koja mi je kronično nedostajala.

Frendice su me mjesecima 'bombardirale' i nagovarale da se bacim na izazov i jedem super kašu mjesec dana. Nisam imala što za izgubiti, osim kila. Naime, te dosadne tri kile nikako nisam mogla izgubiti. I eksperiment je krenuo!

 

Suzbila sam glad

Samo pola šalice kaše sadrži 4 grama vlakana, a dobro je poznato, kako hrana bogata vlaknima suzbija glad jer stabilizira razinu šećera u krvi. U prijevodu, nećete se poslije nepotrebno prejedati. I to je ono što mi je trebalo. Nakon što bih ujutro pojela zobenu kašu, odnosno oko 8 sati, nisam već nakon sat, dva posezala za nepotrebnim i nerijetko slatkim grickalicama.

Istraživanja ne samo da povezuju povećani unos dijetalnih vlakana s nižom tjelesnom težinom već ih povezuju i s razinom kolesterola i smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Osim toga, zob obiluje dobrim mineralima, kao što su fosfor i magnezij. Ono što sam primijetila jest da mi nedostaje upravo magnezij. Bila sam umorna, bez energije, a uz sve to još sam i loše spavala. Kad sam uključila zobenu kašu u svoju prehranu, pozitivne promjene su se vidjele već nakon prvih dva tjedna. Nivo energije mi je porastao, glava mi nije 'padala' već u dva popodne te sam imala dovoljno snage odraditi i večernji trening. I što je super, kašu jedem i prije vježbanja.

Ona je uvijek zdrav izbor, ali je još i bolji prije vježbanja, s obzirom na to da sadrži proteine. Zbog ugljikohidrata, vitamina i kalija u kašu dodam i voće, najčešće brusnice.

Brusnice su odličan izbor jer su pune prehrambenih vlakana koje potiču probavu i rad metabolizma. 

Kad se zaželim malo promjene (i slatkog) uzmem onu koja sadrži tamnu čokoladu. I nema straha da ću se udebljati jer je sa smanjenim udjelom šećera. A na svojoj koži sam osjetila što previše šećera može učiniti. Ne samo da sam bila konstantno gladna, već sam bila i kronično umorna, koža mi je bila suša nego ikad te sam imala problema s koncentracijom. Naime, visok nivo šećera sprječava glukozi ulazak u moždane stanice, tako da mozak ima poteškoća pri dobivanju energije. I sve ovo negativno utječe na brzinu razmišljanja i donošenje odluka. Kome to treba?

Srećom, ja sam doskočila tom problemu i to zahvaljujući samo jednom zdravom navikom - super kašom. Ono što me posebno oduševilo je to da mi je potrebno svega nekoliko minuta da je napravim i nisam morala navijati alarm sat vremena ranije samo kako bih doručkovala.

 

Zaželjela sam se promjene

Nakon tri tjedna jedenja zobene kaše, prebacila sam se malo i na kvinoju s rižom. Ova supernamirnica također donosi brojne benefite (neutralizira slobodne radikale i pomaže u borbi protiv starenja). Sadrži i dobru količinu vlakana za regulaciju probave te mršavljenje.

 

Kaša od kvinoje pogodna je i za sve one koji su osjetljivi na gluten te sam ju iz tog razlog odmah preporučila frendici koja već mjesecima muku muči upravo s ovim proteinom.

 

Zobena kaša i kvinoja bit će i dalje na mom meniju. A kad vam kažem da sam samo u mjesec dana skinula one tri dosadne kilice koje me žuljaju još od prošle zime, vjerujem da ćete im i vi dati šansu (ako već niste, naravno).

 

Powered by Dr. Oetker

 

Facebook komentari