Ovaj mladić vjerojatno samo ne voli brokulu, no imate li vi alergijsku reakciju na bilo koju namirnicu, čim prije se posavjetujte s liječnikom.
 Foto: iStock
Oralni alergijski sindrom

Jeste li znali da neke alergije idu u paru?

Ako ste alergični na ambroziju, iste simptome mogu izazvati i banane, krastavci i tikvice. Kao i čaj od kamilice.

Zamislite da je ljeto (što trenutno baš i nije tako teško s obzirom na to da su nam temperature već iznad 20°C), vani je vruće, a vi ste posegnuli za dinjom u potrazi za osvježenjem od vrućine. Odjednom, počinju vas svrbjeti usta, a čini vam se i da vam je jezik naotekao.

Ono što vas muči jest oralni alergijski sindrom, kaže Bryan Martin, ravnatelj Američkog fakultetg za alergije, astmu i imunologiju.

- Proteini u dinji strukturno su slični proteinima iz ambrozije tako da zbog toga možete imati istu blagu reakciju - govori Martin.

A ako ste alergični na ambroziju, iste simptome mogu izazvati i banane, krastavci i tikvice. Kao i čaj od kamilice, otkriva.

Za razliku od alergije na hranu koja uzrokuje osip, probavne smetnje, a u nekim slučajevima i anafilaksiju, što može biti kobno, oralni alergijski sindrom ograničen je na usta i usne, govori Martin.

Ako se alergija proširi, obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom jer je moguće da se razvila opasna alergija na hranu.


Što se od ostalih alergija preklapa?

Kravlje mlijeko i govedina

Većina na meso i mlijeko gleda kao na dvije potpuno različite kategorije kad su alergije u pitanju, no ako ste alergični na mlijeko, neće biti dovoljno samo da svoj hamburger naručite bez sira. Naime, oko 10 posto onih koji su alergični na kravlje mlijeko, istu će reakciju imati i kad je govedina u pitanju, pokazalo je istraživanje Scotta Sicherera, profesora na Mount Sinai Hospital u New Yorku.

Foto: iStock
Istraživanja su pokazala kako je alergijska reakcija na govedinu vrlo česta kod osoba koje su razvile alergiju prema mlijeku.

Lateks i kivi

Na prvi pogled ovaj se spoj možda čini čudan, ali sjetite se da je lateks proizvod od gume koji dolazi od drva, govori William Silvers, profesor medicine na Sveučilištu u Coloradu.

Ukratko, oni koji imaju oralni alergijski sindrom kad je u pitanju lateks, isto mogu doživjeti i kad jedu kivi. Isto se može dogoditi i s bananom i avokadom.

Posuđe i nakit

Ono što kuhinjski pribor koji svakodnevno koristimo sadrži u većini slučajeva jest nikal - alergen koji se često nalazi i u nakitu. Ako ste alergični na nikal, dodirivanje bilo kojeg predmeta koji se sastoji od njega može izazvati svrbež i osip. Pripazite zato kad dodirujete metalne čajnike, ručke od ormara ili bilo što drugo od istog materijala. A žene neka posebnu pažnju pbrate na kopče od grudnjaka.

Foto: iStock
Ako ste alergični na nikal koji se krije u "bižuteriji", tada je vrlo moguće da ćete alergijsku reakciju imati i na stariji pribor za jelo, kopče od grudnjaka, ručnog sata ili, primjerice, opasača.

Pelud sa stabala i jabuke

Ako vam smeta pelud sa stabala, onda vam zasigurno neće biti šok kad vam kažemo da će vam isto biti i od voća koje raste na njemu uključujući jabuke, naranče, breskve, marelice ili, primjerice, kruške.

Kikiriki i ostale mahunarke

Ako ste alergični na kikiriki, mogućnost da ćete reagirati i na ostale mahunarke kao što su grašak, leća i grah je oko pet posto, pokazuju istraživanja.

Foto: iStock
Grašak, grah, leća, bob i druge mahunarke mogu vam raditi probleme ako ste već alergični na kikiriki.

Pelud s trava i celer

Alergija na trave ponekad ide ruku pod ruku s oralnom alergijskom reakcijom na celer, kao i rajčice, naranče i breskve, govori Martin.

Linker
19. travanj 2024 19:04