Ljudi često misle kako je kuhanje komplicirano i oduzima puno vremena, no ne mora uvijek biti tako.
 Foto: Istock
Ne oduzima previše vremena

Kako kuhati sa smanjenim udjelom soli - imamo tri sjajna recepta!

Smanjenjem dnevnog unosa soli na 5 g, smanjuje se rizik od moždanog udara za 24 posto i rizik od koronarne bolesti srca za 18 posto.

Zaklada 'Hrvatska kuća srca' već niz godina komunicira smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, među kojima se posebno ističe ona o konzumaciji soli, točnije o primjerenom dnevnom unosu kuhinjske soli do 5 g, dok u Hrvatskoj prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu od 11,6 g. U cilju edukacije medicinskog osoblja i građana općenito, Zaklada je ove godine u susret obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije u suradnji s chefom Brankom Ognjenovićem organizirala kulinarsku radionicu kako kuhati sa smanjenim udjelom soli.

Sol je važna za normalan rad ljudskog organizma. Sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, bitna je u prijenosu električnih impulsa u živcima i mišićima te pri apsorpciji hranjivih tvari u tankom crijevu.

Istovremeno, prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih uzroka nastanka povišenog krvnog tlaka i time uzrokuje i povećani rizik za razvoj srčanog i moždanog udara, bubrežnih bolesti, osteoporoze, ali i nekih malignih bolesti.

Kuhanje ne mora biti komplicirano

- Prema dostupnim epidemiološkim podacima u Hrvatskoj od hipertenzije boluje najmanje 37,5 posto građana. Povišeni krvni tlak je uzrok brojnih bolesti, stoga smatramo kako je edukacija građana, ali i stručnog medicinskog osoblja koje savjetuje građane o prehrani iznimno važna. Smanjenje dnevnog unosa soli je nešto što svatko od nas može primijeniti, a zdrava navika sačuvat će naše srce - istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med. iz Zaklade 'Hrvatska kuća srca'.

Foto: Promo
Ivana Portolan Pajić, dr.med. iz Zaklade 'Hrvatska kuća srca' i chef Branko Ognjenović.

Chef Branko Ognjenović pripremio je kreativna jela inspirirana mediteranskom kuhinjom sa smanjenim udjelom soli koje je vrlo jednostavno pripremiti kod kuće.

- Ljudi često misle kako je kuhanje komplicirano i oduzima puno vremena, no ne mora uvijek biti tako. Danas smo na radionici posvećenoj smanjenom unosu soli pripremili tri jela – carpaccio od cikle s lignjama i matovilcem, poširani file bijele ribe i grillanu skutu s bananama, medom i chillijem – koja su brza za pripremu, zdrava, a ujedno i vrlo ukusna. Sol je sastavni začin većine jela, no unos soli možete svakako smanjiti, a da pri tome ne ugrozite okus jela.

Jednako tako, sol možete zamijeniti i nekim drugim začinima koji su dobri za srce poput chilija, crvene paprike, papra, bosiljka, ružmarina, kardamoma, origana, kima, currya i limunovog soka - savjetovao je chef Branko Ognjenović.

NAMIRNICE ZA 4 OSOBE:

  • 4 komada, cca 0,40 kg cikle
  • 4 komada, cca 0,60 kg liganja
  • 2 limete
  • 0,10 l maslinovog ulja
  • 1 žličica sezama
  • 0,20 kg matovilca

Priprema:

  1. Ciklu kuhamo u vodi, kad je kuhana do 80 posto izvadimo je iz vode, ohladimo, ogulimo i narežemo na tanke listiće (najbolje uz pomoć ribeža).
  2. Posložimo na tanjur kao crijep na kući.
  3. Lignju pečemo na žaru.
  4. Matovilac očistimo, operemo i osušimo.
  5. Prvo matovilac posložimo na ciklu, a zatim narezanu pečenu lignju na kolutiće.
  6. Sve skupa začinimo emulzijom od limete i maslinovog ulja uz dodatak preprženog sezama.
  7. Omjer za emulziju je 1 naprama 3 (1 mjera sok limete i dvije mjere maslinovog ulja).

NAMIRNICE ZA 4 OSOBE:

  • 600 g riibljih fileta
  • 800 g batata
  • 100 g rikole
  • 1 glavica češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 2 vrećice čaja od mente
  • 50 g maslaca

Priprema:

  1. U posudu prikladnu za poširanje stavimo čaj mente i pustimo da se riblji file pošira.
  2. Batat stavimo kuhati, kad je kuhan protisnemo ga kako bi dobili pire.
  3. U tavu dodamo maslac i maslinovog ulja (do 50 ml), kad se zagrije dodamo rikolu i pustimo da uvene.
  4. Zatim dodamo protisnuti batat. Sve zajedno sjedinimo.
  5. Na tanjur posložimo pire, a gore položimo file ribe.
  6. Češnjak, cijelu glavicu pečemo u pećnici, kad je gotov istisnemo pečeni dio iz ljuske i s maslinovim uljem napravimo emulziju koju prelijemo preko filea ribe.

NAMIRNICE ZA 4 OSOBE:

  • 300, 400 g skute
  • 200, 300 g banana
  • 4 žlice meda
  • 2 chili papričice
  • 50 g maslaca

Priprema:

  1. Skutu narezati na ploške debljine ½ centimetra.
  2. Peći na ne prevrućoj grill tavi ili grillu da se zapeče s obje strane.
  3. Banane prerežemo na pola i prepržimo na maslacu.
  4. Papričice chilija očistimo i sitno nasjeckamo na sitno.
  5. Na tanjur posložimo banane, na njih stavimo sir, posipamo chillijem i preko svega stavimo med.

Linker
15. travanj 2024 20:42