Recite zbogom lošoj probavi Miso, masline, kimchi i još 7 probiotika koji čine čuda za nervozna crijeva

Dea Marinović

Završila sam studij komunikologije na Hrvatskim studijima, a novinarstvom se bavim nekoliko godina. Radila sam u dnevnim novinama,...

Više >

Dobre bakterije ili probiotici bitni su ne samo za probavu, već i za cjelokupno zdravlje i imunitet.

 

Dobre bakterije pomažu u uspostavljanju ravnoteže u našim crijevima te imaju povoljan učinak kod proljeva, zatvora, alergija, infekcija mokraćnog sustava, intolerancije na laktoze.

Kada se ravnoteža dobrih i loših bakterija poremeti, onda možete imati ove probleme:

  • Zatvor
  • Plinovi
  • Proljev
  • Loš zadah
  • Nadutost i grčevi
  • Razvoj intolerancije na hranu

Vaš imunološki sustav također će biti na udaru što može dovesti do lakših bolesti. Ravnoteža crijevne mikroflore može biti narušena i zbog šećera, antibiotika, alkohola, nedostatka tjelesne aktivnosti, pušenja, nedostatka sna…

Probiotici mogu poboljšati zdravlje crijeva kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama. Zato donosimo 10 prirodnih probiotika koje biste trebali uključiti u vašu prehranu

 

Kombucha

Kombucha je fermentirano piće puno probiotika, enzima, vitamina B skupine, vitamina C, antioksidansa, minerala… Napravljeno je od zaslađenog crnog ili zelenog čaja. Mnoge marke sad uključuju druge zdrave sastojke kao što je đumbir. Najbolje je da počnete s 1 dcl dnevno. Možete ga piti i ujutro na prazan želudac ili u neko drugo doba dana.

 

Kefir

Kefir je dobro poznat blag, osvježavajuć napitak od fermentiranog mlijeka kojeg je lako moguće svakodnevno napraviti i kod kuće. Kefir blagotvorno djeluje:

  • na regulaciju krvnog tlaka
  • na jačanja imunitet
  • kod upale želuca, crijeva, proljeva i zatvora
  • kod oboljenja jetre i bubrega
  • kod unutarnjih i vanjskih čireva

 

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteina, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako su bogati izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin. Krastavci su također izvrstan probiotik koji balansira probavu te ubrzava stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio zdrave probave.

 

Miso

Ovaj japanski fermentirani začin jača imunološki sustav i poboljšava probavu. Oni koji za njega znaju, vjerojatno su ga jeli u obliku japanske juhe miso. Osim probiotika, miso je dobar izvor proteina, vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata, a također ga povezuju sa smanjenim rizikom od raka.

 

 Jogurt

Ovo je vjerojatno glavni izbor probiotika u hrani, no mnoge komercijalne vrste, a pogotovo voćni jogurti su puni šećera, a ne probiotika. Zato pažljivo čitajte što piše na njima. Ako na jogurtu nisu jasno označene hranjive tvari i sastojci, postoji dobra šansa da se tijekom obrade uništilo mnogo dobrih bakterija.

Foto: Istock Kiseli krastavci odličan su saveznik u ubrzavanju probave i potiču stvaranje dobrih bakterija.

Kiseli kupus

Uz probiotike, sadrži vitamin C, B i antioksidante. Ima snažnu moć u jačanju obrambenih snaga našeg organizma, štiti od prehlade i upala sluznice te čuva organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala i zloćudnih bolesti. Na razne se načine upotrebljava i u ljekovite svrhe.

 

Kimchi

Kimchi je poput korejskog kiselog kupusa. Napravljen je od kupusa, ali može također uključivati ​​i drugo povrće, ali i češnjak te đumbir.

Ovaj odličan izvor probiotika jača naš imunološki sustav, čuva crijeva, smanjuje učestalost pojave karijesa, smanjuje učestalost sindroma iritabilnog crijeva, pospješuje čišćenje kože, povećava energiju, i sveukupno poboljšava probavu.

 

Tamna čokolada

Da, ovo je zapravo izvor probiotika, samo pazite na to da čokolada sadrži najmanje 70 posto kakaa. Kockica ili dvije dnevno mogu vam pružiti brojne zdravstvene beneficije. Tamna čokolada naime štiti srce, snižava visoki tlak, poboljašava funkcije mozga...

 

Zelene masline

S obzirom na to da masline sadrže bakterije mliječne kiseline korisne su u borbi protiv nadutosti i kod sindroma iritabilnog crijeva. Masline su bogate vitaminom E i drugim snažnim antioksidansima, a studije pokazuju da su dobre za srce i mogu zaštititi od osteoporoze i raka.

 

Tempeh

Tempeh je fermentirani soja proizvod, a spravlja se od zrna soje koja se namaču, režu i fermentiraju uz pomoć startera. Bogat je probioticima, koji mogu pomoći u promicanju probavnog zdravlja, ali i kod mršavljenja. Tempeh također sadrži minerale, vitamine iz B-skupine i vlakna.

 

Istraživanja su pokazala da fitokemikalije iz soje, izoflavoni, smanjuju masnoće u krvi i krvni tlak, sprječavaju sužavanje krvnih žila, jačaju njihovu funkciju i tako smanjuju rizik za kardiovaskularnih bolesti. 

 

Facebook komentari