U originalu se torta Caprese posipa šećerom u prahu, no meni je draži gorki kakao.
 Snimila: Sandra Rončević
O slanom i slatkom: o svemu

Neka drugima cure sline: hrska izvana, topi se iznutra, a još je i bez brašna...

Vjerujem da ste svi čuli za slavni (i puno puta opjevani) talijanski otok Capri, a jeste li čuli za njegovu najpoznatiju slasticu Tortu Caprese? Torta Caprese je jedan od onih klasičnih kolača koji se peku, kako kod kuće, tako i u raznim slastičarnicama i služe skoro pa čitavo jedno stoljeće.

Kao i mnoge slastice, a i jela koja danas rado jedemo, i ova torta od čokolade i badema nastala je pukom greškom.

I kako to obično biva, sasvim neočekivano postala je omiljena torta na mnogim stolovima. Zasluga za recepturu ove torte pripada kuharu imena Carmine Di Fiore, koji je 1920. godine po prvi puta ispekao ovu tortu u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju. Pa jedna od priča kaže, kad je pripremao tortu za tri američka kriminalca koja su na ovaj otok u regiji Kampaniji došli kako bi kupili par zaštitnih dokoljenica za svima nam znanog mafijaša Ala Caponea, zaboravio je u tijesto dodati brašno. Možda zbog uzbuđenosti i straha od pogreške u pripremi torte za ljude "tog kalibra", ali pogreška se dogodila - Carmine je zaboravio dodati upravo jedan od glavnih sastojaka. No u stvarnosti, finalni se rezultat pokazao izvrsnim, torta je bila prava pravcata delicija i ubrzo je postala jednom od najpoznatijih torti u Italiji za koju se mahom tražio recept.

Kako se priprema?

Za originalnu tortu su vam potrebni sljedeći sastojci; jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i maslac. Za posebnu citrusnu notu slobodno dodajte i ribanu koricu naranče, a za bolje dizanje žlicu ruma ili konjaka.

Budući da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one koji su na bezglutenskoj prehrani.

Iako se na temelju navedenih sastojaka može zaključiti kako se radi o pravoj nutritivnoj "bombi", torta je začuđujuće lagana. Osim toga, izuzetno je jednostavna za pripremu.

  • 4 jaja sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g tamne čokolade
  • 200 g mljevenih ili sjeckanih badema
  • 130 g maslaca
  • Dodatno (po želji):
  • 1 žlica ruma ili konjaka
  • ribana korica od jedne cijele naranče

Priprema:

  1. Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se prohladi.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg.
  3. Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još par minuta, ali smanjenom brzinom.
  4. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te malo po malo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.
  5. Smjesu izlijte u namašćeni kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C te pecite 30 minuta. Probajte čačkalicom. Torta caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.
  6. Izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao ja) i poslužite. Torta caprese se konzumira lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i tučeno slatko vrhnje.

Linker
22. travanj 2024 22:30