Ne može jednostavnije Neodoljivi čokoladni mousse od samo tri sastojka

IZVOR: cukar
Andrea Cukrov

Diplomirana sam arheologinja i, iako volim sve grčko i rimsko, svoj pravi poziv pronašla sam u kuhinji. Hrana je moja svakodnevna ...

Više >

Bez obzira na skromne sastojke ovaj mousse je ludnica. Pjenast je, prepun zračnih mjehurića i ludo čokoladan.

 

Kuhanje je moja terapija. Kad su dani teški i kad me frustriraju naočigled bezizlazne situacije, ja u mašti pobjegnem u svoju kuhinju i smišljam dekadentna jela.
U zadnje vrijeme dosta bježim u taj imaginarni kutak, kako radni dan odmiče ja sve više maštam o divnim kolačima, baršunastim umacima i šarenim salatama. Pomisao na kuhanje mi zbilja pomogne prebroditi takve dane do kraja, a kako su oni postali sve češći čini mi se kao da mi svemir šalje poruku da je došlo vrijeme za promjene… Samo mi ne šalje i hrabrost da ih provedem. 

Ni sama ne znam zašto vam o ovome nisam pisala ranije jer ovo je moj osnovni i ‘go to‘ recept za jednostavan čokoladni mousse. Njega možete nadograđivati i koristiti na bezbroj načina, ali za ovu osnovnu varijantu trebaju vam samo tri sastojka - čokolada, jaja i slatko vrhnje.

Bez obzira na skromne sastojke ovaj mousse je ludnica. Pjenast je, prepun zračnih mjehurića i ludo čokoladan. Jedina mana je što mu zbilja treba dati vremena da se ohladi. Tada njegova struktura postaje baš onakva kakva treba biti.

I znate što je još super kod ovog moussa - ako koristite vrlo tamnu i kvalitetnu čokoladu on može proći i pod LCHF recept. 

Recept koji ćete voljeti

Čokoladni mousse

FOTO: ANDREA CUKROV

Sastojci:
 • 200 g tamne čokolade
 • 2 jaja, razdvojeni bjelanjci od žumanjaka
 • 150 ml slatkog vrhnja

I još po želji dodajte

 • Prstohvat sol
 • Cimet
 • Vaniliju
 • Neki fini alkohol

Priprema:

 1. Čokoladu rastopite nad parom, a kad se otopi energično umiješajte dva žumanjka i nastavite kuhati dok smjesa ne postane lijepo gusta i sjajna.
 2. Maknite sve s pare.
 3. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg pa ih umiješajte u otopljenu čokoladu. Prvo 1/3 bjelanjaka umiješajte energično kako bi ste razrijedili smjesu, a zatim ostatak umiješajte vrlo nježno da sačuvate što više zračnih mjehurića.
 4. Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag pa na kraju i njega umiješajte u smjesu od čokolade.
 5. Ponovno budite vrlo nježni i oprezni miješajući da vam smjesa ne padne.
 6. Kada sve umiješate razdijelite mousse u male zdjelice i ostavite ga u hladnjaku da se dobro, dobro ohladi. Najbolje preko noći.
 7. Poslužite pospano s čokoladom ili uz još malo tučenog slatkog vrhnja.
Facebook komentari