Zašto volimo kvinoju i zob? Nisu sve žitarice iste - ove dvije nemate potrebe izbjegavati!

Posljednjih godina u prehrambenoj se industriji, ali i nutricionizmu, vode velike rasprave o žitaricama, njihovim prednostima, ali i nedostacima. Pokazalo se kako, bez obzira na sve njihove benefite, sve veći broj ljudi ne može jesti baš sve žitarice. Što ako ste i vi među njima?

 

OSJETLJIVI STE NA GLUTEN?

Iako gluten povezujemo najčešće s celijakijom, on može biti uzrok mnogim drugim bolestima i tegobama ili može pogoršati postojeće zdravstveno stanje. Samo neke od bolesti koje povezujemo s glutenom, kojega nalazimo u pšenici, ječmu i raži te svim proizvodima koji nastaju od tih žitarica su - Crohnova bolest, sindrom iritabilnog crijeva, sindrom kroničnog umora, hiperaktivnost, nagle promjene raspoloženja, artritis, epileptični napadaji, ulcerozni kolitis, upale uha i teško disanje kod djece, te razne iritacije kože poput ekcema i psorijaze.

 

Zašto kvinoja?

Ako ste i vi jedna od osoba koja bi se trebala kloniti namirnica bogatih glutenom, isprobajte kvinoju. Kvinoja je naime usjev nalik žitarici s jestivim sjemenjem. Njena osnovna prednost je što je mogu jesti osobe osjetljive na gluten. No, to je tek jedan od razloga zašto je nazivaju superžitaricom i majkom svih žitarica.

Zbog svoje hranjivosti i već spomenute činjenice da ne sadrži gluten - ne izaziva alergijske reakcije pa je idealna i za dojenčad.

No, ni to nije sve. Prednosti kvinoje na naše zdravlje ima ipak malo više:

  • sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina potrebnih tijelu kako bi funkcioniralo
  • sadrži visoki udio vlakana što je odlično ako imate problema s probavom ili želite smršavjeti
  • imate li problem s nedostatkom željeza u krvi, kvinoja može biti od velike pomoći jer u jednoj šalici sadrži 15 dnevne potrebe ovog minerala
  • porcija kvinoje sadrži trećinu potrebu tijela za magnezijem, mineralom koji nam je potreban za zdravlje srca, mišića, kostiju, razvoj ploda, u borbi protiv stresa i umora
  • vitamin B2 i mangan također su aduti kvinoje što je vrlo važno u borbi protiv visokog krvnog tlaka i kolesterola
  • sadrži i lizin, vrlo važnu aminokiselinu koja dokazano podiže razine serotonina
  • ima glikemijski indeks 53 što je čini vrlo dobrom za prevenciju dijabetesa, a može se kombinirati s drugim namirnicama niskog indeksa za sprečavanje divljanja razine glukoze
  • u kvinoji su pronađeni i flavonoidi kakvih inače ima samo u bobičastom voću, i to u prilično velikim količinama, oni pomažu kod kardiovaskularnih bolesti i upalnih stanja

 

Nakon svega navedenog, doista opravdava naziv superžitarica, kako je nazivaju, i šteta je ne uvrstiti je u svakodnevnu prehranu. A nema boljeg nego dan započeti super zdravo, zar ne!? Stoga bi naš izbor uvijek bio hranjiva i ukusna kaša. Baš kao kad smo bili klinci. I to bez straha od alergijskih reakcija, nadutosti ili bojazni da ćemo već nakon pola sata ponovno ogladnjeti.

 

BORITE SE SA SUVIŠNIM KILOGRAMIMA?

Debljinu nazivaju bolešću 21. stoljeća. I doista, pogledamo li malo bolje oko sebe nećemo dugo razmišljati zašto... Ali, da budemo potpuno iskreni, svi smo se mi nekad u životu dobro zagledali u vagu ne vjerujući brojci koju vidimo. I onda bismo (više ili manje) čvrsto odlučili kako nešto pod hitno moramo promijeniti. Poznato, zar ne? Uglavnom, oni koji su isprobali dosta dijeta ili preporučenih režima prehrane, vrlo dobro znaju koliko to može biti iscrpljujuće, ali i kontraproduktivno. A zapravo ne mora biti.

Najvažnije je, savjetuju to i liječnici, i nutricionisti i treneri - uvesti u svakodnevicu fizičku aktivnosti i, kad je hrana u pitanje, ni u čemu ne pretjerivati.

 

Zašto zob?

Borite li se i vi s kilogramima i nikako ne uspijevate u svom naumu da smršavite - posegnite za zobi. Zob sadrži nizak udio masti, visoki udio vlakana i redovitom konzumacijom može nam pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma, ali i protiv povišenog kolesterola i dijabetesa.

Tajna je i u naoko jednostavnom receptu. Doručku! A to mnogi nikako da usvoje. Neki zato što nemaju tu naviku, drugi zato što ne mogu probaviti laktozu, a treći jer se trude barem kroz doručak izbjeći toliko voljeno slatko. A vjerujte, baš kao što gluten nije razlog da ne doručkujete i da izbjegavate žitarice (barem kad je o kvinoji riječ), razloga za preskakanja najvažnijeg obroka u danu zapravo nema.

Za sve postoji alternativa, pa čak ukusnija i zdravija od onoga na što smo navikli. Možda bi najbolji recept bio da dan započnete kašom. Zobena kaša je, naime, najmudriji izbor, pa čak i ako ste odlučili paziti na liniju i unositi manje šećera.

 

Osim kao saveznik pri mršavljenju, zobena kaša vam može pomoći na puno više načina:

  • zbog linoleinske kiseline i topljivih vlakana smanjuje se razina triglicerida i lošeg kolesterola u krvi
  • zob je bogata zdravim mastima i kao takva odlična za srčane stanice i krvožilni sustav, a zahvaljujući antioksidantima, manja je vjerojatnost će se zidovi krvnih žila oštetiti ili začepiti
  • zbog niskog glikemijskog indeksa preporučljiva je i dijabetičarima, jer održava stabilnu razinu šećera u krvi. Osim toga, dokazano smanjuje rizik od inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i srčanih bolesti
  • studija iz 2010. godine je otkrila da avenantramid, antioksidans iz zobi, smanjuje širenje stanica raka debelog crijeva
  • studije su također pokazale kako vlakna koja se nalaze u zobenoj kaši mogu zaštiti od raka dojke
  • tek pola šalice zobenih pahuljica sadrži 159 kcal i ima samo 2 grama masti. Ipak, vlakna iz zobi povećavaju osjećaj punine u želucu, dok beta-glukan pomaže u smanjivanju apetita
  • vlakna iz zobene kaše omekšavaju stolicu i potiču redovito pražnjenje crijeva čime, redovitim konzumiranjem, možemo regulirati probavu
  • poznato je kako je zob izvrsno sredstvo za suhu i iritiranu kožu, stoga je idealna za liječenje upalnih stanja, poput ekcema ili iritacije
  • zobena kaša sadrži melatonin, kompleksne ugljikohidrate i triptofan koji imaju umirujuće djelovanje, te vitamin B6 koji potiče proizvodnju serotonina
  • zobena kaša izvrstan je izvor ugljikohidrata i proteina te pruži dovoljno kalorija za veće tjelesne napore, a povoljno utječe i na metabolizam
  • ljekovita svojstva zobi pripisuju se beta-glukanu koji se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunološkog sustava koji može povećati djelotvornost imuniteta do nekoliko puta

 

Kao što možete i sami zaključiti, nema razloga da izbjegavamo baš sve žitarice, pogotovo kad nam mogu pomoći u rješavanju nekih od važnih zdravstvenih problema. Živjele kvinoja i zob!

 

Pogledajte video

Powered by Dr. Oetker 

Facebook komentari