Ima li boljeg vremena za "žlicu zdravlja" ako ne u ovo zimsko vrijeme...
 Foto: iStock
Ugrijte se kako treba

Od češnjaka, avokada ili buče... Topla juhica nikad nije bila poželjnija

To što se juhe obično serviraju na početku obroka, prije glavnog jela, nikako nije slučajnost. Juha je topli, tekući obrok, obično od povrća ili s dodatkom mesa, koji zahvaljujući začinima ubrzava rad probave.

Po konzistenciji mogu biti guste ili bistre, po boji narančaste, zelene, bijele, po okusu slađe, gorče, kisele, slane ili ljute. U njih su prešli svi vitamini iz povrća i mesa pa su prepune zdravlja i vitalnosti. Neke su toliko izdašne da uz dodatak smeđe riže, prosa ili kus-kusa mogu biti glavno jelo.

To što se juhe obično serviraju na početku obroka, prije glavnog jela, nikako nije slučajnost. Juha je topli, tekući obrok, obično od povrća ili s dodatkom mesa, koji zahvaljujući začinima ubrzava rad probave.

Namočeni kruh

Prvi su juhu otkrili Francuzi još prije pet stoljeća, a njezino ime dolazi od riječi soupe, što znači namočeni kruh. Riječ restaurant je također prvo upotrijebljena u Francuskoj i značila je obnavljanje. Nastala je upravo zbog juhe, za koju se smatralo da obnavlja organizam, a koja se tada prodavala na određenim mjestima na ulici - restaurantima. Kasnije restaurant postaje riječ za moderan objekt u kojem se jede cijeli obrok. No, juha je i danas omiljena kako kod kuće tako i u restoranu.

Od jutra do večeri

Juha je jelo koje podnosi miješanje više vrsta povrća i mesa, ali i algi i mahunarki. To ipak ne znači da se opravdava "kaos" u loncu pa juhe treba raditi s namjerom.

Juha je također jelo za cijeli dan: doručak, ručak i večeru. Preporučuje se s juhom započeti dan kako bismo odmah ujutro podigli razinu energije te pročistili organizam. Za to je idealna miso juha.

U našoj je kulturi običaj da se juha konzumira prije glavnog jela. U tom ju je slučaju najbolje prilagoditi onome čemu ona prethodi, pa ako je glavno jelo teško, najbolje je da je juha bistra, i obrnuto. Kakva će juha biti ovisi i o godišnjem dobu.

Zimi će, dakako, biti topla i krepka, a ljeti je čak možemo rashladiti u hladnjaku. Poslijepodne ili navečer tijelu godi gušća ili krem juha, uz koju se servira salata od klica i prepečenac. Ona će nahraniti organizam prije spavanja, ali ga neće opteretiti.

Juhe se mogu zgušnjavati brašnom ili škrobom, ali takav stari, nezdravi način ostavimo radije u prošlosti i ugustimo je krumpirom ili izmiksanim povrćem. Donosimo vam nekoliko ideja za juhe koje će goditi vašem organizmu.

  • 1 kg brokule
  • 1,5 povrtnog temeljca
  • 2 dl sojina vrhnja
  • 2 žlice pire krumpira
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Cvjetove brokule prokuhajte u temeljcu, a potom ih izvadite šupljom kuhačom i s malo vode u kojoj su se kuhali smiksajte u blenderu.
  2. Smiksano vratite u temeljac te dodajte pire i sojino vrhnje. Popaprite i posolite prema želji.
  3. Uz to servirajte integralni prepečenac.

30 dag gljiva po izboru

1 žlica bademova maslaca

2 mrkve

1 crveni luk

1 l povrtnog temeljca

malo maslinova ulja

4 žlice sojina vrhnja

sol

peršin

vlasac

Priprema:

  1. U lonac s vodom stavite kuhati očišćene i narezane gljive te nasjeckanu mrkvu. Dodajte potom i nasjeckani luk.
  2. Kad se sve skuha, smiksajte štapnim mikserom te dodajte bademov maslac.
  3. Uspite zatim sve u povrtni temeljac te ponovno zakuhajte.
  4. Kad provri, posolite, dodajte maslinovo ulje, sojino vrhnje te pospite peršinom i vlascem. Promiješajte i poslužite u velikoj šalici.

  • 8 režnjeva češnjaka
  • 5 cherry rajčica
  • ½ šake oraha
  • sok ½ limuna
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1/2 litre vode

Priprema:

  1. Očistite češnjak, operite rajčice. Ulijte u blender vodu te dodajte ostale sastojke.
  2. Kad se sve dobro poveže, pospite vlascem i uz to poslužite integralni prepečenac.

  • 2 zrela avokada
  • 1 rajčica
  • malo bosiljka
  • 1 krastavac
  • 1 tikvica
  • 1 luk
  • ½ litre vode
  • majčina dušica
  • sol i papr

Priprema:

  1. U lonac s vodom stavite kuhati očišćene tikvice, samo dok omekšaju.
  2. Nakon toga prolijte tekućinu i tikvicama dodajte nasjeckani avokado, krastavac, začine i luk. Smiksajte štapnim mikserom.
  3. Dodajte nasjeckani bosiljak i tanjur ukrasite po želji - prepečenim kruhom, sjemnkama, klicama ili šnitama avokada.

  • 1 nasjeckana hokaido buča
  • 4 mrkve
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1½ l vode
  • komadić đumbira

Priprema:

  1. Prokuhajte kratko mrkvu te joj kad omekša dodajte komadiće buče, nasjeckani luk, češnjak i đumbir.
  2. Sve smiksajte u blenderu, dodajući toplu vodu. Začinite s malo soli, papra i drugim vama omiljenim začinima.

Linker
15. travanj 2024 16:11